Κόσμος

Πολιτισμός

Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού: Δώσε δύναμη σε ένα κορίτσι, άλλαξε τον κόσμο

κοριτσια, παγκοσμια ημερα κοριτσιου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κοριτσιού που εορτάζεται σε όλο τον κόσμο στις 11 Οκτωβρίου 2015 η Unicef εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

«Σ’ όλο τον κόσμο, κορίτσια στην εφηβεία μένουν εκτός της αναπτυξιακής ατζέντας, παρά την πρόοδο που υπάρχει στους τομείς της εκπαίδευσης, της υγείας, της καταπολέμησης του AIDS, στην προστασία κατά της βίας. Απουσιάζουν εξαιτίας της έλλειψης εκπαίδευσης ή ασθενειών που μπορεί να προληφθούν. Απουσιάζουν εξαιτίας των γάμων σε παιδική ηλικία. Απουσιάζουν εξαιτίας της ελλιπούς επένδυσης σε πολιτικές, υπηρεσίες και πρωτοβουλίες, οι οποίες θα μπορούσαν να ενδυναμώσουν το μέλλον τους και να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητές τους.

unicef παγκοσμια ημερα κοριτσιου

unicef παγκοσμια ημερα κοριτσιου, by meropi

Παρεμβάσεις που  στηρίζουν την υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών ηλικίας 10 έως 19 χρονών, είναι απαραίτητες για την εξασφάλιση των δικαιωμάτων πολλών εκατομμυρίων παραμελημένων κοριτσιών και νεαρών γυναικών. Είναι επίσης απαραίτητες, γιατί οι έφηβες παίζουν καθοριστικό ρόλο σε ορισμένες από τις πιο σημαντικές προκλήσεις των επόμενων δεκαετιών. Η επένδυση στις έφηβες αποτελεί έναν από τους εξυπνότερους τρόπους να εξασφαλιστεί ένα καλύτερο και περισσότερο βιώσιμο μέλλον για όλους.

Η κρίσιμη σημασία που έχει η ενίσχυση των προσπαθειών αυτών και η εστίαση στα νεαρά κορίτσια είναι το θέμα της Παγκόσμιας Μέρας Κοριτσιού 2015 με σύνθημα: «Η Δύναμη των έφηβων κοριτσιών: Ένα όραμα για το 2030».

Τα κορίτσια στην εφηβεία βρίσκονται ανάμεσα στις πιο περιθωριοποιημένες και παραμελημένες ομάδες σε παγκόσμιο επίπεδο:

unicef παγκοσμια ημερα κοριτσιου

unicef παγκοσμια ημερα κοριτσιου, by meropi

Για κάθε δολάριο που επενδύεται για αναπτυξιακούς σκοπούς,  λιγότερα από δυο σεντς  πηγαίνουν σε προγράμματα για έφηβες και πιο συγκεκριμένα για αυτές που βρίσκονται στην ηλικιακή ομάδα των 10-14 ετών.
Μέχρι το τέλος του 2015, το 57% των αναλφάβητων νέων ανθρώπων ηλικίας από 15 έως 24 ετών θα είναι γυναίκες.
Περίπου 84 εκατομμύρια έφηβες έχουν βιώσει κάποια μορφή βίας από τους συζύγους ή συντρόφους τους.
Αν οι γάμοι σε παιδική ηλικία δεν μειωθούν, το 2030 ο αριθμός των κοριτσιών που παντρεύονται κάθε χρόνο σε ηλικία κάτω των 18 ετών, θα αυξηθεί από 15 εκατομμύρια που είναι σήμερα σε 16,5 μέχρι το 2030.
28 εκατομμύρια έφηβες ηλικίας 10-19 ετών έχουν βιώσει τον ακρωτηριασμό των γεννητικών τους οργάνων.

Η επένδυση στην υγεία, την ασφάλεια και την εκπαίδευση των κοριτσιών αποδίδει καρπούς:

Έρευνες δείχνουν ότι το 50% της προόδου στη μείωση της παιδικής θνησιμότητας κάτω των 5 ετών μπορεί να αποδοθεί στη βελτίωση της εκπαίδευσης των νεαρών γυναικών.
Αν όλες οι γυναίκες φοιτούσαν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, οι παιδικοί θάνατοι στις χώρες με χαμηλό μέσο εισόδημα θα μειώνονταν κατά 49%.
Τα παιδιά με περισσότερο μορφωμένες μητέρες είναι πιθανότερο να εμβολιάζονται και να επωφελούνται από ιατρική περίθαλψη και άλλες πρακτικές σχετικές με την υγεία.
Αν όλα τα κορίτσια τελείωναν την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, η μητρική θνησιμότητα θα έπεφτε κατά 66%, σώζοντας τις ζωές 189.000 γυναικών κάθε χρόνο.

Σήμερα σ’ όλο τον κόσμο, υπάρχουν σχεδόν 600 εκατομμύρια κορίτσια ηλικίας 10 έως 19 ετών, το καθένα με ιδιαίτερες και απεριόριστες δυνατότητες. Με την ευκαιρία της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας του Κοριτσιού, η UNICEF καλεί όλα τα κράτη, τις οργανώσεις του ΟΗΕ, την κοινωνία των πολιτών και κάθε αρμόδιο φορέα, να θέσουν τα κορίτσια στην εφηβεία στο επίκεντρο των προσπαθειών για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Κόσμος

Βρετανικό Μουσείο: «Είμαστε ανοιχτοί για δανεισμό» των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα

μαρμαρα παρθενωνα

Ανοιχτοί να «δανείσουν» τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, εμφανίζονται οι άνθρωποι του Βρετανικού Μουσείου, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε άρθρο του στους Times του Λονδίνου ο νέος πρόεδρος Τζορτζ Όσμπορν.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας, επί κυβέρνησης Κάμερον, ο οποίος ανέλαβε πρόσφατα καθήκοντα προέδρου στο Μουσείο, γράφει στο άρθρο του, που τιτλοφορείται «Είναι σωστό να είμαστε υπερήφανοι για το Βρετανικό Μουσείο» για την ιστορία του συγκεκριμένου πολιτιστικού οργανισμού, «τα τεχνουργήματα του οποίου απεικονίζουν τον πόλεμο και την αγάπη και αντικατοποτρίζουν την αλήθεια πως οι άνθρωποι είναι ικανοί για πράξεις μεγάλης καλοσύνης και φρικτής βαρβαρότητας μεταξύ τους, κατά τη διάρκεια δύο εκατομμυρίων ετών. Γι' αυτό μας βοηθούν να κατανοήσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Αυτός ήταν ο ιδρυτικός σκοπός όταν ιδρύθηκε ως το πρώτο εθνικό δημόσιο μουσείο του κόσμου το 1753, και ο σκοπός αυτός παραμένει μέχρι σήμερα. Ήταν προϊόν λιγότερο της Βρετανικής Αυτοκρατορίας και περισσότερο του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού».

Επιπλέον, αναφέρεται στην αφαίρεση μνημείων, τα οποία σχετίζονται με το εμπόριο σκλάβων στη Βρετανία και υπερασπίζεται το Βρετανικό Μουσείο ως «πεδίο σύνδεσης των παγκόσμιων πολιτισμών».

«Είμαστε απλά ένα μουσείο. Σίγουρα, υπάρχουν εκείνοι που αμφισβητούν το δικαίωμα της ύπαρξής μας. Το έκαναν το 1753 και το κάνουν ξανά το 2021» γράφει ο Όσμπορν, ο οποίος σε αυτό το σημείο αναφέρεται και στα «Ελγίνεια Μάρμαρα», όπως τα αποκαλεί: «Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που απαιτούν την επιστροφή αντικειμένων που πιστεύουν ότι δεν έχουμε δικαίωμα να κρατήσουμε. Αυτό δεν είναι καινούριο. Ο Λόρδος Βύρωνας σκέφτηκε ότι τα Ελγίνεια μάρμαρα έπρεπε να επιστρέψουν στον Παρθενώνα».

Και συνεχίζει, με την πρότασή του: «Η απάντηση μας δεν είναι απορριπτική. Είμαστε ανοιχτοί στο δανεισμό των τεχνουργημάτων μας σε οποιονδήποτε μπορεί να τα φροντίσει και να εξασφαλίσει την ασφαλή επιστροφή τους, κάτι που κάνουμε κάθε χρόνο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας».

«Ούτε ντρεπόμαστε ούτε βρισκόμαστε σε θέση άμυνας. Σχεδόν τρεις αιώνες μετά, παραμένουμε ένα από τα πολύ λίγα μέρη στη Γη όπου μπορείτε να δείτε τους μεγάλους πολιτισμούς του κόσμου δίπλα δίπλα» σημείωσε, τελειώνοντας το άρθρο του ο Όσμπορν.

Το άρθρο του Όσμπορν, ακολούθησε την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Λονδίνο και το αίτημά του στον Μπόρις Τζόνσον για επιστροφή των Μαρμάρων στον τόπο που ανήκουν. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί πως ζήτημα «δανεισμού» έχει τεθεί και κατά το παρελθόν από την βρετανική πλευρά, ωστόσο  πιθανή θετική απάντηση από την χώρα μας, μπορεί να εκληφθεί ως αποδοχή της κυριότητάς τους από τους Βρετανούς.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ

ΚΙ.ΝΑΛ.: Στις κάλπες σήμερα μέλη και φίλοι του κόμματος για εκλογή νέου Προέδρου

Κρήτη - ΔΕΔΔΗΕ: Που θα γίνουν προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος

Αλέξης Τσίπρας: Θα συναντηθεί με τον Πάπα Φραγκίσκο

ESPA BANNER