Κόσμος

Επιστήμη

NASA: Μπλε ουρανός και παγωμένο νερό στον Πλούτωνα

πλουτωνας

«Ποιός θα περίμενε έναν μπλε ουρανό στη ζώνη Κούιπερ; «Είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Άλαν Στερν. Όμως οι αποκαλύψεις για τον Πλούτωνα δεν σταματούν εκεί. Σύμφωνα με τη NASA, οι φωτογραφίες δείχνουν έναν πλανήτη τυλιγμένο σε μία όμορφη μπλε ατμόσφαιρα αζώτου. 

Όπως ανακοίνωσε η NASA, από τις εικόνες του Πλούτωνα που προέρχονται από το σκάφος New Horizons, προκύπτει ότι σε ορισμένες περιοχές του πλανήτη υπάρχει νερό κοκκινωπής απόχρωσης σε παγωμένη μορφή, ενώ μέχρι σήμερα είχαν εντοπιστεί μόνο άζωτο και μεθάνιο σε παγωμένη μορφή.

Βέβαια, όπως διευκρινίζουν οι ερευνητές, αν κάποιος στεκόταν στην επιφάνεια του Πλούτωνα και κοιτούσε ψηλά τον ουρανό, θα έβλεπε μαύρο χρώμα, εξαιτίας της αραιότητας της ατμόσφαιρας, η οποία όμως θα φαίνεται μπλε κυρίως την ώρα της ανατολής του Ήλιου και του ηλιοβασιλέματος.

Δείτε τις φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν από την NASA:

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

Ο ουρανός βάφεται μπλε από σωματίδια που σύμφωνα με τη διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ είναι είτε γκρι είτε κόκκινα. Ο μπλε ουρανός είναι αποτέλεσμα της διάσπασης του φωτός από τον ήλιο σε πολύ μικρά σωματίδια.
 

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

πλουτωνας

πλουτωνας, by meropi

Επιπλέον, σύμφωνα με τη NASA, τα ευρήματα της αποστολής δείχνουν μικρές περιοχές με παγωμένο νερό στον Πλούτωνα, παρόλο που αρχικά δεν ήταν ορατό, μέχρι τουλάχιστον οι ερευνητές να εξετάσουν ξανά τα δεδομένα από το New Horizons.

Κόσμος

Ρωσία: Έφτασε στη Μόσχα ο Ναβάλνι - Συνελήφθη στο αεροδρόμιο

Ο Ναβάλνι με τη σύζυγό του

Υπό κράτηση τέθηκε, όπως αναμενόταν, λίγη ώρα αφότου προσγειώθηκε, με το αεροσκάφος, στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο στη Μόσχα ο Αλεξέι Ναβάλνι.
Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του Γιούλια προτού συλληφθεί από αστυνομικούς αμέσως μετά την επιστροφή του.

Σύμφωνα με τους δημοσιογράφους που επέβαιναν στο αεροσκάφος που απογειώθηκε από το Βερολίνο, ο πιλότος ανέφερε αρχικά καθυστέρηση προσγείωσης τριάντα λεπτών εξαιτίας «τεχνικού προβλήματος».

Στην συνέχεια, ανακοίνωσε ότι το αεροσκάφος θα προσγειωθεί στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο, και όχι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο, όπου τον Αλεξέι Ναβάλνι περίμεναν οι υποστηρικτές του και ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε συμμάχους του επικριτή του Κρεμλίνου στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, την ώρα που τον περίμεναν να φθάσει εκεί, αργότερα σήμερα, καθώς ταξιδεύει με αεροπλάνο από τη Γερμανία, έγινε γνωστό από το παρατηρητήριο διαδηλώσεων OVD-Info.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανία - covid-19: Η χώρα ελπίζει να χαλαρώσει το lockdown από τον Μάρτιο

Πλαστικό χρήμα: Εκτοξεύτηκε η χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών