Κόσμος

Επιστήμη

Η εξαφάνιση πολλών μεγάλων φυτοφάγων ζώων "εξαφανίζει" τα οικοσυστήματα

ελεφαντες.jpg

Η σταδιακή εξαφάνιση των μεγάλων φυτοφάγων ζώων της Γης, ιδίως στην Αφρική και σε περιοχές της Ασίας, εγείρει το φάσμα ενός «άδειου τοπίου» σε διάφορα οικοσυστήματα του πλανήτη, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη -η πρώτη που εξέτασε την κατάσταση των φυτοφάγων ζώων συνολικά ως ομάδας- διαπίστωσε ότι περίπου το 60% πολλών πληθυσμών ζώων (ρινόκεροι, ζέβρες, καμήλες, ελέφαντες, γορίλες, τάπιροι κ.α.) βρίσκονται στο στάδιο της διαρκούς μείωσης έως σημείου εξαφάνισης.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή οικολογίας Ουίλιαμ Ριπλ του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Όρεγκον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Science Advances", ανέλυσαν στοιχεία για τα μεγαλύτερα φυτοφάγα ζώα, σε όλον τον κόσμο (όσα έχουν βάρος άνω των 100 κιλών). 

Η μελέτη εστιάσθηκε σε 74 μεγάλα είδη φυτοφάγων, που επιβιώνουν τρώγοντας τη βλάστηση του περιβάλλοντός τους.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «χωρίς δραστική παρέμβαση, τα μεγάλα φυτοφάγα (και πολλά μικρότερα) θα συνεχίσουν να εξαφανίζονται από πολλές περιοχές, γεγονός με τεράστιο οικολογικό, κοινωνικό και οικονομικό κόστος». 

Η εξαφάνιση των φυτοφάγων εξελίσσεται παράλληλα με την εξαφάνιση της βλάστησης σε πολλά μέρη της Γης.

Τα ζώα υφίστανται μεγάλες πιέσεις από το κυνήγι των ανθρώπων, είτε για κατανάλωση του κρέατός τους, είτε για εμπόριο μερών των ζώων (π.χ. το κέρας του ρινόκερου αξίζει στην αγορά πιο πολύ και από το χρυσάφι ή τα διαμάντια). 

Καθόλου παράξενο, έτσι, που ο τελευταίος μαύρος ρινόκερος της δυτικής Αφρικής έζησε το 2011, ενώ όλοι οι ρινόκεροι της Αφρικής αντιμετωπίζουν την ίδια μοίρα εντός των επομένων 20 ετών. Από την άλλη, η μελέτη εκτιμά ότι περίπου ένα δισεκατομμύριο -κατά τεκμήριο φτωχοί- άνθρωποι ζουν τρώγοντας κρέας άγριων φυτοφάγων ζώων.

Η εξαφάνιση των φυτοφάγων είναι πρόβλημα που δεν παρατηρείται μόνο στα (υπό εξαφάνιση επίσης) τροπικά δάση, αλλά και σε άλλα οικοσυστήματα, όπως σε χορτολιβαδικές εκτάσεις, σαβάνες και ερήμους.

Συνολικά, τα φυτοφάγα ζώα της ξηράς συγκροτούν μια ομάδα αποτελούμενη από περίπου 4.000 είδη, τα οποία ζουν σε όλες τις ηπείρους πλην της Ανταρκτικής.
 
Τα περισσότερα είδη τους απειλούνται στη ΝΑ Ασία, την Ινδία και την Αφρική. Στην Ευρώπη ζει πια μόνο ένα μεγάλο επαπειλούμενο φυτοφάγο ζώο, ο βίσωνας, ενώ στις ΗΠΑ κανένα, αφού εξαφανίσθηκαν εδώ και πολλά χρόνια.

Η μείωση των φυτοφάγων αναπόφευκτα οδηγεί σε μείωση και των θηρευτών τους, των σαρκοβόρων ζώων, όπως τα λιοντάρια, οι τίγρεις, οι λεοπαρδάλεις, οι ύαινες και οι λύκοι. 

Επιπλέον, για αρκετές φτωχές χώρες η εξαφάνιση των εμβληματικών μεγάλων φυτοφάγων ζώων θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στον τουρισμό, από τον οποίον εξαρτώνται σε σημαντικό βαθμό.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Κορωνοϊός: Έσπασε το «φράγμα» των 200 εκατομμυρίων κρουσμάτων παγκοσμίως

κορωνοϊός

Τα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως ξεπέρασαν τα 200 εκατομμύρια σήμερα, σύμφωνα με τον απολογισμό του πρακτορείου ειδήσεων Reuters, καθώς η παραλλαγή Δέλτα απειλεί περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών.

Τα κρούσματα αυξάνονται σε τουλάχιστον 83 από τις 240 χώρες, σύμφωνα με τον απολογισμό, ασκώντας πίεση στα υγειονομικά συστήματα (https://tmsnrt.rs/34pvUyi).

«Την ώρα που θέλουμε απεγνωσμένα να τελειώσουμε με αυτήν την πανδημία, η Covid-19 δεν έχει ξεκάθαρα τελειώσει με εμάς. Και επομένως η μάχη μας πρέπει να διαρκέσει λίγο παραπάνω», είπε αυτήν την εβδομάδα η Ράσελ Γουαλένσκι, διευθύντρια των αμερικανικών Κέντρων για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών.

Τουλάχιστον το 2,6% του παγκόσμιου πληθυσμού έχει μολυνθεί, με τον πραγματικό απολογισμό να είναι πιθανόν υψηλότερος λόγω του χαμηλού αριθμού τεστ σε πολλές περιοχές. Εάν ο αριθμός των μολυσμένων ανθρώπων ήταν μια χώρα, θα ήταν η όγδοη κατά σειρά πιο πυκνοκατοικημένη στον κόσμο, πίσω από τη Νιγηρία, σύμφωνα με μια ανάλυση του Ρόιτερς.

Χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος προκειμένου τα κρούσματα Covid-19 να φθάσουν στο ορόσημο των 100 εκατομμυρίων, ενώ τα επόμενα 100 εκατομμύρια καταγράφηκαν σε λίγο παραπάνω από έξι μήνες, σύμφωνα με την ανάλυση. Η πανδημία έχει αφήσει πίσω της σχεδόν 4,4 εκατομμύρια νεκρούς.

Οι χώρες που ανακοινώνουν τις περισσότερες μολύνσεις στον μέσο όρο επτά ημερών είναι οι ΗΠΑ, η Βραζιλία, η Ινδονησία, η Ινδία και το Ιράν. Αντιπροσωπεύουν περίπου το 38% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως, που καταγράφονται καθημερινά.

Οι ΗΠΑ καταγράφουν τη μία στις επτά μολύνσεις που ανακοινώνονται παγκοσμίως. Αμερικανικές πολιτείες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμών, όπως η Φλόριντα και η Λουιζιάνα βλέπουν αριθμούς ρεκόρ ασθενών με κορονοϊό που νοσηλεύονται, παρά το γεγονός ότι η χώρα έχει χορηγήσει στο 70% των ενηλίκων τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. Ο επικεφαλής ενός νοσοκομείου στη Λουιζιάνα προειδοποίησε ότι θα έρθουν «σκοτεινότερες ημέρες».

Οι ανεμβολίαστοι αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 97% των σοβαρών κρουσμάτων, σύμφωνα με την Ομάδα Αντιμετώπισης Covid-19 του Λευκού Οίκου.

Αύξηση των κρουσμάτων στην Ασία

Οι χώρες στη νοτιοανατολική Ασία καταγράφουν επίσης αύξηση των κρουσμάτων. Με μόλις το 8% του παγκόσμιου πληθυσμού, η περιοχή αναφέρει σχεδόν 15% όλων των κρουσμάτων παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με την ανάλυση του Ρόιτερς.

Η Ινδονησία, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια εκθετική αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού τον Ιούλιο, καταγράφει τους περισσότερους θανάτους κατά μέσο όρο και ξεπέρασε το σύνολο των 100.000 θανάτων σήμερα. Η χώρα καταγράφει έναν σε κάθε πέντε θανάτους που ανακοινώνονται παγκοσμίως καθημερινά.

Η Ινδία, μετά τη χειρότερη έξαρση τον Απρίλιο-Μάιο, βλέπει για μία ακόμη φορά μια ανοδική τάση κρουσμάτων. Την περασμένη Παρασκευή η χώρα κατέγραψε 44.230 νέες μολύνσεις COVID-19, τον μεγαλύτερο αριθμό των τελευταίων τριών εβδομάδων, πυροδοτώντας ανησυχίες για ένα τρίτο κύμα.

Η Ουχάν στην Κίνα, όπου ο ιός πρωτοεμφανίστηκε στα τέλη του 2019, θα υποβάλλει σε τεστ κορονοϊού τους 12 εκατομμύρια κατοίκους της, αφότου επιβεβαίωσε τα πρώτα εγχώρια κρούσματα της παραλλαγής Δέλτας. Η πόλη δεν είχε αναφέρει κανένα εγχώριο κρούσμα από τα μέσα Μαΐου, πέρυσι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κρήτη - κορωνοϊός: 297 νέα κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ

Κορωνοϊός: Στα 2.856 τα νέα κρούσματα - 16 θάνατοι - 192 οι διασωληνωμένοι

Κίνα – Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε ο υψηλότερος αριθμός κρουσμάτων από τα τέλη Ιανουαρίου