Γυναίκα

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να βάζει στην άκρη τα όνειρα της

Οι γυναίκες ακόμα και στις μέρες μας- που η ισότητα μεταξύ των δύο φύλων θεωρείται αυτονόητη -πρέπει να αγωνιστούν διπλά σε σχέση με τους άντρες για να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα εφόσον τα όνειρα αυτά αφορούν σε ένα κόσμο φτιαγμένο για άντρες.

Κι αν στις χώρες της Δύσης όπου, λίγο πολύ ,σε όλα τα επαγγέλματα που θεωρούνταν ανδρικά κατάφεραν -με λίγη η πολύ προσπάθεια -να «εισβάλουν» γυναίκες φανταστείτε πόσο περισσότερη προσπάθεια χρειάστηκαν οι εκπρόσωποι του «ασθενούς» φύλου για να σταθούν δίπλα σε άντρες σε χώρες του Ισλάμ , εκεί όπου απαγορεύεται ακόμα και να κυκλοφορούν χωρίς μπούρκα.

Μια από τις πλέον εντυπωσιακές ιστορίες γυναικών που κυνήγησαν το όνειρο τους σε μια χώρα με έντονες απαγορεύσεις και αξίζει σήμερα- που γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας- να θυμηθούμε, είναι εκείνη της Λατίφα Ναμπιζάντα.

Η σμήναρχος Λατίφα Ναμπιζάντα είναι η πρώτη γυναίκα πιλότος της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν!

Μπορεί στη χώρα των Ταλιμπάν, της φτώχειας και των πολέμων, η ζωή να είναι ιδιαιτέρως δύσκολη για τις γυναίκες όμως αυτό δεν εμπόδισε τη Λατίφα  να ονειρεύεται.

Σε συνέντευξη της στο BBC είχε δηλώσει  «Η αδελφή μου και εγώ μιλούσαμε για τα αστέρια και το σύμπαν. Συζητούσαμε για το πώς φτιάχνονται τα αεροπλάνα και πώς θα ήταν να πιλοτάραμε ένα. Πώς θα ήταν να ήμασταν πιλότοι. Υπήρχαν βαρέλια με νερό κοντά στο σπίτι μας και εγώ συνήθιζα να ανεβαίνω σε ένα και να φαντάζομαι ότι πιλοτάρω ένα ελικόπτερο»

Κάπως έτσι οι δύο αδελφές, η Λατίφα και η Λαλιούμα, αποφάσισαν να γίνουν πιλότοι. Αρχικά, η στρατιωτική σχολή του Αφγανιστάν αρνήθηκε να τις δεχτεί, επικαλούμενη… ιατρικούς λόγους.

Όμως δεν το έβαλαν κάτω και κατάφεραν, τελικά, να εισαχθούν στη σχολή το 1989, όταν πολίτης γιατρός τούς έδωσε το «πράσινο φως».

Την εποχή εκείνη θεωρείτο ανήκουστο για μια γυναίκα να υπηρετεί στον αφγανικό στρατό. Μάλιστα, δεν υπήρχαν καν στολές και οι δύο αδελφές χρειάστηκε να φτιάξουν τις δικές τους.

Ήταν οι δύο πρώτες γυναίκες πιλότοι στην ιστορία της αεροπορίας του Αφγανιστάν.

«Οι άλλοι μαθητές μας πετούσαν πέτρες. Εμείς βγαίναμε έξω από την τάξη σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Οι δάσκαλοί μας έρχονταν και μας έβρισκαν και ζητούσαν συγγνώμη και εμείς ξαναμπαίναμε μέσα» θυμάται.

Όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ, οι δύο αδελφές αναγκάστηκαν να καταφύγουν στο Πακιστάν, όπου για πολλά χρόνια ύφαιναν χαλιά για να ζήσουν.

Επέστρεψαν όταν  οι Ταλιμπάν έφευγαν και αμέσως παρουσιάστηκαν για υπηρεσία.

Παντρεύτηκαν και οι δύο και το 2006 γέννησαν τα παιδιά τους με διαφορά μερικών εβδομάδων. Η Λαλιούμα, όμως, αντιμετώπισε πρόβλημα στην εγκυμοσύνη και όταν ο γιατρός την ρώτησε εάν θέλει να σωθεί η ίδια ή το παιδί της, εκείνη είπε:

«Σώστε το παιδί με όποιον τρόπο μπορείτε».

Μία ημέρα μετά την γέννηση του παιδιού, η Λαλιούμα πέθανε και η Λατίφα μεγάλωσε την ανιψιά της μαζί με την κόρη της.

Πολύ συχνά η Λατίφα έπαιρνε την κόρη της, Μαλαλάι, μαζί της στο ελικόπτερο. «Μεγάλωσε μέσα σε ένα ελικόπτερο. Καμιά φορά σκέφτομαι ότι δεν είναι κόρη μου, αλλά του ελικοπτέρου» είχε πει χαρακτηριστικά στο BBC.

Η Μαλαλάι ταξιδεύει μαζί με τη μητέρα της από 2 ετών. Στις ανησυχίες των Αμερικανών πιλότων γι' αυτό, η Λατίφα απαντά ότι πάντα παίρνει την κόρη της μαζί της μόνο σε ασφαλείς διαδρομές.

«Συνήθως όταν ρωτάς ένα παιδί ποιανού είναι, δίνει το όνομα του πατέρα του. Αλλά η Μαλαλάι πάντα λέει: "Είμαι η κόρη της πιλότου Λατίφα". Αισθάνεται υπερηφάνεια -το ίδιο και εγώ» προσθέτει η Αφγανή πιλότος.

Τα όνειρα της μικρής Μαλαλάι πάντως  φαίνεται ότι εκτείνονται μακρύτερα από εκείνα της μητέρας της.

«Την ενδιαφέρει πολύ το διάστημα. Φιλοδοξώ να πάει στο διάστημα, να γίνει η πρώτη αστροναύτης του Αφγανιστάν» 

Η ιστορία της γυναίκας αυτής έρχεται να μας διδάξει πολλά τόσο για τη δύναμη που μπορεί να κρύβει η γυναικεία ψυχή όσο και για τις απεριόριστες δυνατότητες που έχουν οι γυναίκες να πετύχουν εκείνο που φαντάζει ακατόρθωτο.

Καμιά γυναίκα δεν πρέπει να σταματά να ονειρεύεται και να μην δίνει τον αγώνα της για μια καλύτερη ζωή , μια ζωή όπου δεν θα επιβιώνει απλά αλλά θα έχει προδιαγραφές ονείρου και αποτελέσματα απτά. Άλλωστε η ζωή έχει αποδείξει πως μπορούμε να στηρίξουμε καλά μόνο ότι μας κάνει ευτυχισμένες .

Ε.Βασιλάκη

Γυναίκα

Σχέσεις και Sex

Το τρικ για να καταλάβεις αν κάποιος ενδιαφέρεται για εσένα

ζευγάρι

Η ανάλυση της γλώσσας του σώματος δεν θα ήταν υπερβολή αν λέγαμε πως αποτελεί ολόκληρη επιστήμη.

Εμείς οι ίδιες, πολλές φορές μπορούμε να κρύψουμε όσα αισθανόμαστε χρησιμοποιώντας τα λόγια, το σώμα μας, όμως, δύσκολα μπορεί να πει ψέματα. Και εκεί ακριβώς βρίσκεται το μυστικό για να μάθουμε να διαβάζουμε τα σωτήρια σημάδια που είναι σε θέση να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε πότε κάποιος ενδιαφέρεται για εμάς και τα λεγόμενά μας και πότε αδιαφορεί ή απλά… μας ανέχεται κατά η διάρκεια μιας συζήτησης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το έξυπνο κόλπο που θα τον κάνει να σε ερωτευτεί

Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο πιο ασφαλής τρόπος για να μπούμε στο μυαλό του συνομιλητή μας είναι να παρακολουθήσουμε τον τρόπο που μας κοιτάζει κατά τη διάρκεια της μεταξύ μας κουβέντας.

Το «διάβασμα των ματιών» είναι λοιπόν ο απόλυτος τρόπος για να καταλάβουμε πότε δεν περνάμε αδιάφορες σε κάποιον.

Μήπως ήρθε η ώρα να μάθουμε να ερμηνεύουμε τα σημάδια; Να πώς έχουν τα πράγματα.

Όταν κάποιος εστιάζει στο πρόσωπο του συνομιλητή του κατά το 80% περίπου της συζήτησης, σίγουρα ενδιαφέρεται να ακούσει προσεκτικά όσα βγαίνουν από το στόμα μας.

Η εστίαση του βλέμματός του αρχικά ξεκινά από τα μάτια μας και συνεχίζει στη μύτη και τα χείλη μας, για να γυρίσει ξανά στα μάτια.

Αυτή η «επεξεργασία» του προσώπου μας υποδηλώνει ξεκάθαρο το ενδιαφέρον του είτε για το θέμα της κουβέντας ήταν για εμάς τις ίδιες, κάτι που μπορούμε να καταλάβουμε αλλάζοντας απλά θεματολογία.

Θα συνεχίσει να μας κοιτάει έντονα ή θα στρέψει το βλέμμα του αλλού;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό ξεκαθαρίζει τα πάντα.

Από την άλλη μεριά, όσοι αποφεύγουν να κοιτούν τον άλλον στα μάτια, «προδίδουν»» την έλλειψη ενδιαφέροντος αλλά και το αίσθημα της… βαρεμάρας ή της ανάγκης να εγκαταλείψουν τη συζήτηση ευθύς αμέσως.

Ακόμα ένας λόγος να γίνουμε λιγάκι πιο παρατηρητικές.

limeandlife.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αυτή είναι η ηλικία που οι άνθρωποι γνωρίζουν το άλλο τους μισό