Γυναίκα

Fitness

Αναβολικά: Πώς επηρεάζουν την υγεία

Τα αναβολικά στεροειδή είναι συνθετικές ουσίες παρόμοιες με την ανδρική ορμόνη τεστοστερόνη. Τα ανδρογόνα με κύριο εκπρόσωπό τους την τεστοστερόνη είναι υπεύθυνα για τα ανδρικά δευτερεύοντα χαρακτηριστικά του φύλου (αρρενοποίηση) και την ανδρική σεξουαλική συμπεριφορά. Προωθούν την ανάπτυξη των σκελετικών μυών και επιταχύνουν τη σωματική ανάπτυξη. Θεραπευτικά χορηγούνται για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως η καθυστερημένη εφηβεία, ο υπογοναδισμός και άλλα ιατρικά προβλήματα που χαρακτηρίζονται από χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης.

 

Τα παράνομα αναβολικά στεροειδή είναι εκείνα που λαμβάνονται χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος προκειμένου να μειωθεί το σωματικό λίπος και να αυξηθεί η μυϊκή δύναμη και μάζα. Αποτελεί ένα σύνηθες φαινόμενο σε όσους αθλούνται και σε όσους προσπαθούν να αλλάξουν την εικόνα του σώματος τους. Όμως μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές παρενέργειες και μερικές από αυτές μπορεί να είναι μόνιμες.

 

Στους άνδρες τα αναβολικά στεροειδή μπορεί να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων, να προκαλέσουν ατροφία όρχεων και στειρότητα. Επιπλέον μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση του μεγέθους του στήθους. Στις γυναίκες ευθύνονται για αυξημένη τριχοφυΐα, τραχύ δέρμα, μείωση του μεγέθους του στήθους, υπερτροφία της κλειτορίδας, βαθιά και βραχνή φωνή. Και στα δύο φύλα μπορεί να παρατηρηθεί αύξηση της αρτηριακής πίεσης, καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Το δέρμα γίνεται λιπαρό και με ακμή και αυξάνονται οι πιθανότητες για ηπατική νόσο και καρκίνο του ήπατος. Τέλος ευθύνονται για ευερεθιστότητα, οργή​​, επιθετικότητα, βία, μανία, ψευδαισθήσεις και εθισμό.

 

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν αναβολικά στεροειδή σε καθημερινή βάση μπορεί να έχουν συμπτώματα στέρησης όταν σταματούν τη λήψη τους. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν κατάθλιψη, κόπωση και ανορεξία.

 

 

πηγή: iatropedia.gr

Γυναίκα

Προβιοτικά: Πως θα κάνουν το δέρμα σου αλαβάστρινο

γυναίκα αντιγήρανση

Άτομα που έχουν τέλειο δέρμα δεν μπορούν ποτέ να συνειδητοποιήσουν όλη την ψυχική και συναισθηματική φόρτιση που έχει κάποιος με προβληματικό δέρμα - με έντονη ακμή, κοκκινίλες και εξανθήματα.

Η διαχείριση της ακμής είναι μια μάχη που όλες θέλουμε να αφήσουμε πίσω - αν δεν τα καταφέραμε στην εφηβεία. Κι αν όλα σου τα προβλήματα στο δέρμα ξεκινούν από κάποια άλλη πηγή; 

"Τα προβλήματα του δέρματος είναι συνήθως μια φλεγμονή. Όταν το σώμα βρίσκεται σε συνεχή πίεση - είτε είναι σωματικό άγχος λόγω έλλειψης ύπνου ή ακατάλληλης διατροφής, ψυχικού άγχους από την εργασία ή συναισθηματικού άγχους από σχέσεις - ρίχνει το οικοσύστημα του μικροβίου εκτός ισορροπίας. Αυτή η μετατόπιση επιτρέπει την ανάπτυξη «κακών» βακτηρίων μέσα στο σώμα σας. Προκαλεί επίσης φλεγμονές - την αντίδραση του σώματός σας όταν προσπαθεί να θεραπευτεί", λέει η Whitney Tingle, ιδρύτρια μιας εταιρείας καλλυντικών και συμπληρωμάτων ονόματι "Sakara Life".

"Το μεγαλύτερο σοκ στη θεραπεία της επιδερμίδας μου ήταν να συνειδητοποιήσω ότι δεν είχα πρόβλημα με το δέρμα! Είχα πρόβλημα στο έντερο". Και τότε αποφάσισε να δοκιμάσει κι άλλες λύσεις - τα προβιοτικά.

Τα προβιοτικά είναι ζωντανά βακτήρια και ζυμομύκητες, τα οποία ονομάζονται καλοί μικροοργανισμοί επειδή ωφελούν τον οργανισμό και ειδικά το πεπτικό μας σύστημα. Τα προβιοτικά που βρίσκονται σε κάποια τρόφιμα και συμπληρώματα διατροφής, είναι παρόμοια με τα προβιοτικά που υπάρχουν φυσιολογικά στο έντερο μας. Μάλιστα τα βακτήρια που ζουν στην επιφάνεια της επιδερμίδας, συμμετέχουν στη σύνθεση και στην εξισορρόπηση του μικροβιώματος του δέρματος, παράγωντας όξινες ουσίες (π.χ. γαλακτικό οξύ), οι οποίες μειώνουν το pH του δέρματος αποτρέποντας έτσι την ανάπτυξη παθογόνων βακτηρίων.

Τα τρόφιμα που περιέχουν προβιοτικά περιλαμβάνουν: ορισμένους χυμούς, ρόφημα σόγιας, γάλα, βουτυρόγαλα, μερικά μαλακά τυριά, κεφίρ, λάχανο τουρσί, και φυσικά γιαούρτια.

Υπάρχουν επίσης πολλά διαιτητικά συμπληρώματα προβιοτικών, τα οποία είναι διαθέσιμα σε κάψουλες, δισκία, σκόνες και υγρά εκχυλίσματα. Το καθένα περιέχει συγκεκριμένους τύπους προβιοτικών.

Τι μπορούν να κάνουν για το δέρμα σου

  • Βοηθούν το δέρμα να διατηρεί την υγρασία του.

Ο αόρατος προστατευτικός μανδύας που σχηματίζουν, εμποδίζει τους εχθρικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες να επηρεάσουν το δέρμα και να προκαλέσουν ερεθισμούς και φλεγμονές.

  • Προλαμβάνουν τις ρυτίδες και τις τοξίνες

Προβιοτικά στα καλλυντικά

Εκτός από τη διατροφή σου ή τα συμπληρώματα διατροφής μπορείς να αναζητήσεις και καλλυντικά όπως καθαριστικά, ενυδατικές κρέμες και οροί έχουν εμπλουτιστεί με βακτήρια και διεκδικούν μια θέση στην φροντίδα του δέρματος

 

via