Αφιερωματα

Ο ελληνικός κινηματογράφος για τον πόλεμο του 1940

υπολοχαγος νατασσα

Δεκάδες ταινίες δημιουργήθηκαν από τον ελληνικό κινηματογράφο με φόντο τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάποιες ταινίες είναι πολύ γνωστές και άλλες όχι όμως όλες έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό να αποτυπώσουν τον πατριωτισμό αλλά και την πίστη στην ελευθερία των Ηρώων του 1940.

Η ταινία "Το νησί των γενναίων" γυρίστηκε στην Κρήτη το 1959. 
 

νησι γενναιων

νησι γενναιων, by meropi

Ένας αξιωματικός του ελληνικού στρατού, ο Μανώλης (Αλέκος Αλεξανδράκης), φτάνει στην Κρήτη, αμέσως μετά την πτώση της στα χέρια των Γερμανών. Σε συνεργασία με αντάρτες και συμμάχους Άγγλους σαμποτέρ, υπό την ηγεσία του λοχαγού Τζον (Τάκης Χριστοφορίδης) συμμετέχει σε σαμποτάζ εγκαταστάσεων των Γερμανών. Είναι η περίφημη ταινία του προδότη Αρτέμη Μάτσα.

Το 1969 συναντάμε την ταινία "Γοργοπόταμος", η οποία μας μεταφέρει στα χρόνια της κατοχής 1940 -1444, καθώς και στις προετοιμασίες και την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου.

Στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το συμμαχικό στρατηγείο του Καΐρου αποστέλλει στην Ελλάδα άγγλους αξιωματικούς για να οργανώσουν την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, ώστε να εμποδιστεί η μεταφορά στρατιωτικού υλικού στη βόρεια Αφρική που προορίζεται για τον ανεφοδιασμό των στρατευμάτων του Ρόμελ. Οι αξιωματικοί έρχονται σ’ επαφή με ομάδα ελλήνων αντιστασιακών, και σε συνεργασία με τους άνδρες του στρατηγού Ναπολέοντα Ζέρβα και τους αντάρτες του Ε.Λ.Α.Σ., υπό την αρχηγία του Άρη Βελουχιώτη, πραγματοποιούν το σαμποτάζ που έπαιξε σημαντικότατο ρόλο στην εξέλιξη του πολέμου.

"Η Μεσόγειος φλέγεται" 1970.
 

μεσογειος φλεγεται

μεσογειος φλεγεται, by meropi

Η Γερμανία εισβάλλει στην Ελλάδα και δύο παιδικοί φίλοι βρίσκονται αντιμέτωποι. Ο ένας γερμανός αξιωματικός του ναυτικού (Κώστας Καρράς) και ο έλληνας φίλος του (Κώστας Πρέκας), επίσης αξιωματικός του ελληνικού ναυτικού. Πέρα από την έχθρα των χωρών τους, ο Έλληνας μισεί τον Γερμανό επειδή ο δεύτερος διατηρεί σχέση με την αδελφή του πρώτου. Αγνοεί όμως ότι η κοπέλα είναι με τον Γερμανό για να κλέβει έγγραφα του εχθρού, τα οποία διοχετεύονται στην ελληνική αντίσταση. 

Μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του κινηματογράφου αποτέλεσε η ταινία "Η Υπολοχαγός Νατάσα" που γυρίστηκε το 1970. 
 

υπολοχαγος νατασσα

υπολοχαγος νατασσα, by meropi

Η ταινία αποτυπώνει το μαρτύριο της πιο διάσημης Ελληνίδας υπολοχαγού. Τις παραμονές του πολέμου του 1940, η Νατάσσα, γνωρίζει τον Ορέστη και ζούν ένα μεγάλο έρωτα. Όμως ο πόλεμος και η κατοχή φέρνουν τα πάνω κάτω και βρίσκονται και οι δύο μέσα σε μια δίνη περιπετειών, καθώς μετέχουν στην Αντίσταση.

Το 1964 γυρίστηκε η ταινία "Το Μπλοκο" που εξιστορεί τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς.
 

το μπλοκο

το μπλοκο, by meropi

Μια σπάνια ταινία για το έπος της Εθνικής Αντίστασης, μια από τις ελάχιστες που καταπιάνονται με το θέμα της κατοχής, και η μοναδική που παρουσιάζει με τόλμη το θέμα-ταμπού (και ειδικά εκείνη την εποχή) των κουκουλοφόρων συνεργατών των Ναζί. Η υπόθεση της ταινίας, που εξιστορεί με δύναμη τα αληθινά γεγονότα του Μπλόκου της Κοκκινιάς και των γύρω περιοχών, υπό τους ήχους της μουσικής του Μίκη Θεοδωράκη. Το μήνυμα είναι σαφές: Κανείς δε δικαιούται να πιστεύει πως μπορεί να μείνει αμέτοχος, όσο κι αν προσπαθήσει.

"Κονσέρτο για πολυβόλα" (1967)

κονσερτο για πολυβολα

κονσερτο για πολυβολα, by meropi

Η Καρέζη υποδύεται μια υπάλληλο στο ΓΕΣ που παραδίδει έγγραφα στους Ιταλούς καθώς οι τελευταίοι την εκβιάζουν με τη ζωή του αδερφού της. Αποκαλύπτεται και πάει για εκτέλεση αλλά τελευταία στιγμή τη σώζει ένας στρατηγός ο οποίος της προτείνει να συνεχίσει να προμηθεύει τους Ιταλούς με έγγραφα. Μόνο που αυτή την φορά θα είναι πλαστά…

"Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά"  1969.
 

η δασκαλα με τα ξανθα μαλλια

η δασκαλα με τα ξανθα μαλλια, by meropi

Η Αλίκη Βουγιουκλάκη καταφθάνει σε ένα μικρό χωριό λίγο πριν ξεσπάσει ο πόλεμος, για να αντικαταστήσει το δάσκαλο που συνταξιοδοτήθηκε. Εκεί γνωρίζει και ερωτεύεται το γιο του προέδρου. Την ημέρα του γάμου τους κηρύσσεται ο πόλεμος και η ταινία μας ταξιδεύει στη δίνη του πολέμου.

 

Αφιερωματα

Πέθανε ο αρχαιολόγος Σινκλέρ Χουντ - Είχε συμμετάσχει σε ανασκαφές στην Κνωσό

Σινκλέρ Χουντ

O Ιρλανδός αρχαιολόγος και ακαδημαϊκός, Σινκλέρ Χουντ, που είχε συμμετάσχει μεταξύ άλλων σε σημαντικές ανασκαφές στην Κνωσό και στη Χίο, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 104 ετών. Κατά την διάρκεια της πολύχρονης αρχαιολογικής διαδρομής επιτέλεσε πλούσιο ερευνητικό αλλά και συγγραφικό έργο.

Ο Σινκλέρ Χουντ σπούδασε προϊστορική αρχαιολογία στο πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Ήρθε στην Ελλάδα το 1947 ως φοιτητής της Βρετανικής Σχολής Αθηνών, της οποίας υπήρξε αρχικά υποδιευθυντής (1949-1951) και αργότερα διευθυντής (1954-1962). Πραγματοποίησε σημαντικές ανασκαφές στη Χίο (Εμποριό και Άγιο Γάλα), στην Παλαιστίνη και στην Κνωσό (1957-1961). Συνεργάστηκε με σημαντικές μορφές της αρχαιολογίας, όπως ο Άλαν Γουέις και ο Λέοναρντ Γούλεϊ, καθώς και με αρχιτέκτονες, όπως ο Μάικλ Βέντρις, ο άνθρωπος που αποκρυπτογράφησε τη Γραμμική Β γραφή.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Ελλάδα, αγόρασε μέρος του αρχείου του Ερρίκου Σλήμαν, που αφορούσε το αρχαιολογικό έργο του στην Τύρινθα και στις Μυκήνες το 1876. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του αρχείου περιλαμβάνει φωτογραφίες, πρωτότυπα σχέδια και ζωγραφιές αγγείων και ειδωλίων, καθώς και άλλων ευρημάτων από τις ανασκαφές του διάσημου αρχαιολόγου.

Τα βιβλία του αποτέλεσαν βασικά εγχειρίδια μελέτης φοιτητών αρχαιολογίας, ενώ οι αρχαιολογικές δημοσιεύσεις του υπήρξαν υποδειγματικές. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν: «The Home of the Heroes; the Aegean before the Greeks», «The Minoans - Ancient Peoples and Places», «Archaeological survey of the Knossos Area» (με τον David Smyth), «The Arts in Prehistoric Greece», «Prehistoric Emporio and Ayio Gala: V. 1: Excavations in Chios, 1938-55» (με τους Juliet Clutton-Brock και Perry G. Bialor), «Knossos Excavations 1957-61: Early Minoan» (με τον Gerald Cadogan).

Το 2000 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας- Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ειδήσεις σήμερα

Η Iερά Επαρχιακή Σύνοδος της Κρήτης για τα 200 χρόνια από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους

Ηράκλειο: Θλίψη για τον θάνατο της Φρόσως

Κρήτη - κορωνοϊός: 8 ασθενείς σε ΜΕΘ - 29 σε κλινικές Covid