Αφιερωματα

Περιηγήσεις

Ταξίδια

Λέρος: Το νησί της Θεάς Αρτέμιδος

Ένα νησί, που κρύβει αναρίθμητους θησαυρούς και ομορφιές, δίνοντας την ευκαιρία για πραγματική χαλάρωση, ξεκούραση και διακοπή από την καθημερινότητα. Τα γεγονός πως στο παρελθόν είχε συνδέσει το όνομά του ως τόπο εξορίας, δε βοήθησε για αρκετά χρόνια, ώστε να αναδείξει την φυσική ομορφιά του και να αποτελέσει επιλογή και προορισμό των ταξιδιωτών. Όμως, αν το επιλέξετε για τις διακοπές σας, ένα είναι σίγουρο, δε θα χάσετε!
 

Αξίζει να δείτε:

Απεικονίζεται ο Πλάτανος στη ΛέροΠλάτανος

Απεικονίζεται το Κάστρο Παντελίου στη ΛέροΚάστρο Παντελίου

Απεικονίζεται η παραλία του Αγίου ΣπυρίδωναΗ παραλία του Αγίου Σπυρίδωνα λίγο πιο πέρα από το Λακκί

Απεικονίζεται το Πολεμικό ΜουσείοΠολεμικό Μουσείο

Απεικονίζεται το ΠαρθένιΠαρθένι

Απεικονίζεται το κάστρο των ΛεπίδωνΤο Κάστρο των Λεπίδων

Απεικονίζεται το Κάστρο της ΠαναγίαςΤο Κάστρο της Παναγίας

Απεικονίζεται το τούνελΤο «Τούνελ»

Το νησί αν και μικρό, έχει πολλούς οικισμούς και παραλίες. Αξίζει να επισκεφτείτε:

Απεικονίζεται η Αγία ΚιουράΑγία Κιουρά

Απεικονίζεται τα Άλιντα Τα Άλιντα

Απεικονίζεται τα δυο ΛισκάριαΔυο Λισκάρια

Το νησί της Λέρου είναι καταπράσινο και για όσους αγαπούν το ψάρεμα και τις καταδύσεις είναι το κατάλληλο νησί. Επίσης, δίνει την ευκαιρία στον επισκέπτη να απολαύσει τη νυχτερινή ζωή σε φιλικό και φιλόξενο περιβάλλον, ένα νησί μικρό που δίνει τη δυνατότητα εύκολα να ανακαλύψετε τις όμορφες γωνιές του.

Πουγκιά από τη Λέρο

Παραδοσιακή συνταγή από την Λέρο! 

Υλικά:

Για το φύλλο

  • 4 κούπες αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
  • 3 κουταλιές ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά φρέσκο βούτυρο
  • 1 αυγό
  • Xυμό από ένα πορτοκάλι
  • Xυμό από ένα λεμόνι
  • ¼ κούπα ούζο

Για τη γέμιση

  • 1 ½ κούπα αμυγδαλόψιχα, αλεσμένη
  • Φλούδα από 2 πορτοκάλια ή 3 μανταρίνια
  • 1 κούπα ψίχα από άσπρο, μπαγιάτικο ψωμί
  • 1 κούπα αμύγδαλα ασπρισμένα

Για το σιρόπι της γέμισης

  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 κούπα νερό
  • ½ κούπα μέλι

Για το πασπάλισμα

λίγη άχνη ζάχαρη

Εκτέλεση:

  1. Τρίβουμε το αλεύρι με το λάδι και το βούτυρο.
  2. Χτυπάμε το αυγό και προσθέτουμε τον χυμό του λεμονιού, του πορτοκαλιού και το ούζο.
  3. Ρίχνουμε αυτό το μείγμα στο μείγμα του αλευριού και ζυμώνουμε καλά.
  4. Αν η ζύμη είναι πολύ σκληρή, προσθέτουμε λίγο - λίγο χλιαρό νεράκι, μέχρι να γίνει μέτρια.
  5. Την πλάθουμε σε μπάλα, την τυλίγουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί επί 30 λεπτά.
  6. Αλέθουμε στο μπλέντερ τις φλούδες των πορτοκαλιών ή μανταρινιών και τις ανακατεύουμε με την αμυγδαλόψιχα, τα ολόκληρα αμύγδαλα και την τριμμένη ψίχα του ψωμιού.
  7. Βάζουμε σε κατσαρόλα την ζάχαρη με το νερό και τα βράζουμε 8-10 λεπτά περίπου. Προς το τέλος προσθέτουμε το μέλι.
  8. Όταν δέσει το σιρόπι, το αφήνουμε να κρυώσει και το ανακατεύουμε με το μείγμα των αμυγδάλων.
  9. Ανοίγουμε την ζύμη σε πολύ λεπτά φύλλα.
  10. Τα κόβουμε σε δίσκους και βάζουμε από μια κουταλιά γέμιση στην μέση και διπλώνουμε σε μισοφέγγαρο Πιέζουμε τις άκρες να κολλήσουν.
  11. Τηγανίζουμε τα πουγκιά σε καυτό λάδι, 2-3 κάθε φορά, επί 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν και από τις δύο πλευρές.
  12. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί και τα τοποθετούμε σε πιατέλα.
  13. Τα πασπαλίζουμε με λίγη ζάχαρη άχνη.

 

πηγή:tourism.gr, wikimapia.org