Αφιερωματα

Κρήτη

Ηράκλειο

Οι κυρίες του Μεγάλου Κάστρου και τα κόκκινα αυγά τους

Προσφέρουν απλόχερα αγάπη …δίνουν χωρίς δεύτερη σκέψη τη βοήθειά  τους σε ότι χρειαστεί και πάντα για καλό σκοπό…. Είναι οι κυρίες του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου η αλλιώς οι «αρχόντισσες» του Μεγάλου Κάστρου όπως μου αρέσει να τις αποκαλώ και όχι .. άδικα.

Στο τιμόνι του Συνδέσμου ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό που η κοινωνία του Ηρακλείου της οφείλει πολλά. Δεν είναι άλλη από την κ. Μαίρη Παχιαδάκη που με την επίπονη προσπάθειά της κατάφερε να κάνει πράξη πριν από αρκετά  χρόνια τον ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού, που σε αυτόν βρήκαν φροντίδα, στοργή και αγάπη όλα αυτά τα χρόνια εκατοντάδες γυναίκες απ΄ όλη την Κρήτη αλλά και από άλλα μέρη της χώρας μας.

βαμμενα χρωματιστα πασχαλινα αυγα μέσα σε καλαθάκια (ekriti.gr)

Για τις κυρίες όμως του Μεγάλου Κάστρου το όνειρο δεν σταματά εδώ …. Ήδη προχωρούν στην ανέγερση του  Παιδικού Ξενώνα για εγκαταλελειμμένα  και απροστάτευτα παιδιά: «Το σπίτι των Αγγέλων» ….μια ανάγκη που δημιουργήθηκε από το γεγονός ότι πολλά παιδιά στο νησί μας αφήνονται στα αζήτητα των νοσοκομείων .. παιδία  που οι ίδιες οι μητέρες τους τα έχουν εγκαταλείψει από τα πρώτα λεπτά της ζωή τους, αδυνατώντας να τα ζήσουν … ή για τους δικούς τους προσωπικούς λόγους.

καλαθάκι γεμάτο από πασχαλινά πολύχρωμα αυγά (ekriti.gr)

Για τα μέλη του Συνδέσμου το μεγάλο όνειρο είναι τα παιδιά αυτά να βρουν τη δική τους στέγη. Ένα όνειρο που με τη βοήθεια και της κοινωνίας του Ηρακλείου αρχίζει σιγά - σιγά και γίνεται  πραγματικότητα … ώστε κανένα εγκαταλελειμμένο παιδί να μη μεγαλώνει μέσα στα νοσοκομεία …

καλαθάκι γεμάτο από πασχαλινά πολύχρωμα αυγά (ekriti.gr)

Συμπαραστάτης και σε αυτή την προσπάθεια οι πολίτες του Ηρακλείου που αγκαλιάζουν κάθε εκδήλωση, κάθε παζάρι του Συνδέσμου πάντα για τον ξενώνα Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού αλλά και για το σπίτι των Αγγέλων..

Αψηφώντας την κούραση των ημερών, τις υποχρεώσεις που έχει η κάθε μία, έδωσαν και πάλι ραντεβού την Μεγάλη Πέμπτη, όπως άλλωστε συνηθίζουν τα τελευταία χρόνια  στο αίθριο της Λότζια προκειμένου να προχωρήσουν στο βάψιμο των αβγών, όπως άλλωστε κάνουμε τη Μεγάλη Πέμπτη με τον παραδοσιακό τρόπο, όπως δηλαδή τον έμαθαν από τις γιαγιάδες τους με Ριζάρη, κρεμμυδόφυλλά αλλά και μαντιλίδες για να μάθουν οι νεώτερες νοικοκυρές και να μην ξεχάσουν οι μεγαλύτερες.

οι γυναικες απο την ενωση τσουγκριζουν τα αυγα (ekriti.gr)

Ακούραστες, πάντα με μεράκι όρεξη και εργατικότητα για να κάνουν τα όνειρα πραγματικότητα, οι κυρίες του Συνδέσμου, εδώ και περίπου μια εβδομάδα προετοιμάζονται καθώς ο πολύ μεγάλος αριθμός αβγών που θα βαφτούν -περίπου 4.000- δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για ανάπαυλα .

ενα μικρό καλάθι με 4 πασχαλινά αυγά (ekriti.gr)

Μέλη του συνδέσμου έχουν ήδη τις τελευταίες ημέρες ξεκινήσει το βάψιμο των αβγών καθώς δεν είναι εύκολο 4.000 αβγά να βαφτούν σε μία μέρα, ώστε όσοι επιθυμούν, να μπορούν να τα προμηθευτούν αμέσως σε ειδικά  πασχαλινά καλαθάκια αλλά και κατασκευές που έχουν με φαντασία και όρεξη  τα μέλη δημιουργήσει ενώ όσοι πολίτες το θελήσουν  θα μπορούν οι διαλέξουν και  να φτιάξουν το δικό τους καλάθι με πασχαλινά αβγά που θα βάφονται εκείνη την ώρα.

7 πασχαλινά καλαθάκια γεμάτα πολύχρωμα και εντυπωσια σχέδια (ekriti.gr)

Μάλιστα εκτός από τα αβγά που είναι φτιαγμένα με Ριζάρι και κρεμμυδόφυλλά μπορούν να διαλέξουν και να καμαρώσουν χειροποίητα καλλιτεχνικά αβγά με κολάζ, ζωγραφική,  μαρμαρογραφία και άλλα..

Οι εκπλήξεις όμως  δεν σταματούν εδώ καθώς οι κυρίες του Συνδέσμου έχουν ετοιμάσει πασχαλινά εργαστήρια για τους μικρούς φίλους που θα βρεθούν στη Λότζια, όπου θα δημιουργήσουν μαζί με τα παιδιά λαμπάδες, καλαθάκια, και άλλες ευρηματικές κατασκευές ..

όλες μαζι οι κυρίες της έβωσης φωτογραφίζονται με τα αριστουργήματα που έχουν φτιάξει (ekriti.gr)

Η γιορτή αυτή αγάπης και προσφοράς θα λήξει με την ελπίδα άλλο ένα βήμα πιο κοντά για την ολοκλήρωση του ξενώνα που θα στεγάσει τους μικρούς αγγέλους να έχει επιτευχθεί … Με την ελπίδα οι μικροί Άγγελοι που περιμένουν μια στοργική αγκαλιά και ένα χάδι να βρουν επιτέλους το δικό τους σπίτι … Το σπίτι που ταιριάζει σε … Αγγέλους ...

Ελένη Στάθογλου


Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στο ekriti και υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο χωρίς την απαραίτητη παραπομπή (link) στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε.

Κρήτη

Ηράκλειο

Βράβευση του Καθηγητή Αριστείδη Τσατσάκη από το Federal Scientific Center of Hygiene

αριστείδης τσατσάκης βραβευση

Στις 8 Οκτωβρίου 2021, με αφορμή τα 130 χρόνια λειτουργίας του Federal Scientific Center of Hygiene (F.F.Erisman), απονεμήθηκε στον Ακαδημαϊκό και Καθηγητή Τοξικολογίας κ. Αριστείδη Τσατσάκη το αναμνηστικό μετάλλιο "130 years of the Federal Scientific Center of Hygiene named after F.F.Erisman " από το Federal Scientific Center of Hygiene (F.F.Erisman) στη Μόσχα, για την προσφορά του στον τομέα των Επιστημών Υγείας στο σύνολο της ακαδημαϊκής του καριέρας αλλά και την προώθηση της υγειονομικής και επιδημιολογικής ευημερίας του πληθυσμού.

Το Ινστιτούτο Erisman είναι το κεντρικό πολυκλαδικό επιστημονικό ίδρυμα στη Ρωσία, ο κύριος στόχος του οποίου είναι η επίλυση τόσο εφαρμοσμένων όσο και θεμελιωδών προβλημάτων των επιστημών υγείας και της προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οι κύριες κατευθύνσεις της δραστηριότητας του Κέντρου αντικατοπτρίζονται στη δομή του, η οποία περιλαμβάνει τα ακόλουθα Ιδρύματα:

- Ινστιτούτο Συμπλεγμάτων Προβλημάτων Υγιεινής,

- Ινστιτούτο Υγιεινής, Τοξικολογίας Φυτοφαρμάκων και Χημικής Ασφάλειας,

- Ινστιτούτο Γενικής και Επαγγελματικής Παθολογίας.

Το 2014, ο Καθηγητής κ.Αριστείδης Τσατσάκης είχε εκλεχθεί Επίτιμος Καθηγητής στο Erisman Russian Federal Institute of Hygiene κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Τοξικολογικών Εταιριών.

Σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα Α. Τσατσάκη

Καθηγητής, Ακαδημαϊκός, PhD,DSc,ERT, FATS, DHonC, DHonC, DHonC, HonProf, FMRAS, FMWAS.

Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι ο Διευθυντής του Τμήματος Ιατροδικαστικών Επιστημών και του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου και του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Κρήτης.

Έχει έργο άνω των 1000 δημοσιεύσεων (βιβλία, άρθρα και παρουσιάσεις σε συνέδρια), εκ των οποίων άνω των 600 είναι δημοσιευμένες σε διεθνή, έγκριτα και υψηλού κύρους επιστημονικά περιοδικά.

Είναι κάτοχος αρκετών ευρεσιτεχνιών και έχει εκτενή σειρά αναφορών (πάνω από 25.000) και αναγνώσεων/λήψεων των επιστημονικών άρθρων του (πάνω από 200.000).

Έχει δώσει πληθώρα διαλέξεων (άνω των 300) ως κεντρικός ομιλητής σε διεθνή συνέδρια.

Έχει προεδρεύσει και συντονίσει ικανό αριθμό διεθνών συνεδρίων, συμποσίων και σεμιναρίων συνεχιζόμενης εκπαίδευσης.

Ως κύριος ερευνητής, έχει συντονίσει 60 και πλέον επιστημονικές έρευνες και τεχνολογικά προγράμματα. Έχει οργανώσει 15 και πλέον διεθνή συνέδρια στο πεδίο της Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας καθώς και στο πεδίο των Βιοϊατρικών Επιστημών και Νανοϋλικών.

Το 2012 εκλέχθηκε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Εταιριών Τοξικολογίας (EUROTOX) και υπηρέτησε τη θέση αυτή έως το 2018.

Είναι αρχισυντάκτης και συντάκτης σε κορυφαία επιστημονικά περιοδικά Τοξικολογίας, και δη, αρχισυντάκτης του περιοδικού Toxicology Reports, συντάκτης στα περιοδικά Food and Chemical Toxicology, Toxicology, Toxicology Letters, International Journal of Molecular Medicine και International Journal of Oncology.

Το 2014 αναγορεύθηκε Επίτιμος Καθηγητής στο Federal Institute of Hygiene and Toxicology στη Μόσχα.

Το 2016 αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας στο Mendeleev University στη Μόσχα.

Το 2016 εκλέχθηκε Μέλος (από εξωτερικά κράτη) της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών της Ρωσίας (FMRAS).

Το 2017, αναγορεύθηκε Επίτιμος Διδάκτορας στο Far East Federal University (FEFU) στο Βλαδιβιστόκ και στο Carol Davila στο Βουκουρέστι.

Το 2017 ανακηρύχθηκε ομότιμο μέλος της Ακαδημίας Τοξικολογικών Επιστημών των Η.Π.Α. (FATS, USA).

Το 2017 αναγορεύθηκε επίσης επίτιμο μέλος της Βουλγαρικής Εταιρίας Τοξικολογίας (Bulgarian Toxicology Society).

Το 2018 αναγορεύθηκε Μέλος της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών (The World Academy of Sciences (FMWAS)).

Το 2018 αναγορεύθηκε Επίτιμος Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Διατροφικής Ιατρικής (European Institute of Nutritional Medicine (E.I.Nu.M.)) και επίτιμο μέλος της EUROTΟX.

Το 2019 ως επίτιμο μέλος της Σλοβάκικης Εταιρίας Τοξικολογίας (Slovak Society of Toxicology, SETOX).

Το 2020 αναγνωρίστηκε ως Highly Cited Researcher στον τομέα της Φαρμακολογίας – Τοξικολογίας των Βιοϊατρικών Επιστημών λαμβάνοντας θέση στη λίστα ερευνητών με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως.

Ο Καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης είναι εμπνευστής, ιδρυτής, επιστημονικός υπεύθυνος και επικεφαλής της spin-off εταιρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης ToxPlus S.A.

Τα κύρια ερευνητικά ενδιαφέροντα του Καθηγητή είναι η βιοπαρακολούθηση ξενοβιοτικών σε ποικιλία βιολογικών δειγμάτων καθώς και η σύνδεση της χρόνιας έκθεσης σε χαμηλές δόσεις χημικών ουσιών με προβλήματα υγείας και ασθένειες (εκτίμηση κινδύνου) (σχετική μνεία).

Η σύγχρονη θεώρηση (concept) του Καθηγητή για την εκτίμηση κινδύνων και την ασφάλεια στηρίζεται στην ερμηνεία της πραγματικής έκθεσης του σύγχρονου ανθρώπου σε διάφορες χημικές ουσίες και άλλες επιδράσεις (φυσικές, φυσικοχημικές, κ.ά.) προσομοιώνοντας τη μακροχρόνια έκθεση με σχετικά πειράματα (Real Life Risk Simulation, RLRS).

Έχει αναπτύξει πληθώρα βιοδεικτών της έκθεσης και επίδρασης των φυτοφαρμάκων και άλλων τοξικών χημικών ανακαλύπτοντας του τρόπους δράσης και τις αρνητικές επιπτώσεις τους. Οι έρευνες που συντονίζει σε διάφορα πανεπιστήμια στην Ευρώπη, Ασία και Αμερική, προσομοιώνουν για πρώτη φορά τη συνδυαστική, μακροχρόνια και συσσωρευτική έκθεση του πληθυσμού στο σύγχρονο τρόπο ζωής και στο περιβάλλον και διερευνούν τη συσχέτισή τους με πολλαπλά προβλήματα υγείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο - σεισμός: Οι συνεχείς έντονες δονήσεις προκαλούν προβληματισμό και ανησυχία

Ηράκλειο - σεισμός: Έκλεισαν τα σχολεία μετά τους δυνατούς σεισμούς

Κρήτη: Πότε θα πιστωθούν οι επιδοτήσεις σε αγρότες και κτηνοτρόφους - Πρόβλημα με τους βοσκότοπους

ESPA BANNER