Αφιερωματα

Επέτειοι

Πολιτισμός

Ευ ζην

Παγκόσμια Ημέρα για τον Αυτισμό: "Μπείτε στα παπούτσια μου" (βίντεο)

«Ζω με τον αυτισμό και αυτό δε σημαίνει ότι είμαι καθυστερημένος. Ο αυτισμός έχει και τα προτερήματα του. Μου επιτρέπει να είμαι δημιουργικός να σκέφτομαι αρκετά και να εκφράζομαι μέσω των μυθιστορημάτων που γράφω. Αλλά ο αυτισμός έχει και την αρνητική του πλευρά. Επεξεργάζομαι τις πληροφορίες με πιο αργό ρυθμό από ότι οι περισσότεροι άνθρωποι. Το μυαλό μου είναι σαν ένα dial up modem και όχι ένα cable modem»

Απόσπασμα από ένα βίντεο που δημιούργησε ένας τριαντάχρονος Αμερικανός με διάγνωση αυτισμού υψηλής λειτουργικότητας με σκοπό να μας βοηθήσει να κατανοήσουμε πως είναι να «μπαίνουμε στα παπούτσια του»

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό σήμερα και επιλέξαμε να απαλλαγούμε από φόβους, προκαταλήψεις, στερεότυπα και να δούμε τον κόσμο μέσα από τα μάτια ανθρώπων που μια πτυχή του χαρακτήρα τους είναι και ο αυτισμός.

Μια εξαιρετική παρουσίαση του ikid για τα πράγματα που θα ήθελε ένα παιδί με αυτισμό να ξέρουμε…

Ο αυτισμός μου είναι μια πτυχή  ολόκληρου του χαρακτήρα μου δεν με καθορίζει σαν άνθρωπο. Είσαι άνθρωπος με σκέψεις συναισθήματα και πολλά ταλέντα, ή είσαι απλά χοντρός (υπέρβαρος), μύωπας (φοράς γυαλιά) ή αδέξιος (κάνεις ασυντόνιστες κινήσεις, δεν είσαι καλός στα αθλήματα)

Οι αισθήσεις μου είναι διαταραγμένες. Αυτό σημαίνει ότι οι συνηθισμένες όψεις, οι ήχοι, οι μυρωδιές οι γεύσεις, τα αγγίγματα της καθημερινής ζωής που μπορεί να μην έχετε καν παρατηρήσει μπορούν ειλικρινά να είναι πολύ οδυνηρά για μένα.

Το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να ζω συχνά φαίνεται εχθρικό. Μπορεί να φαίνομαι αποσυρμένος ή έτοιμος για πόλεμο αλλά απλά προσπαθώ να υπερασπιστώ τον εαυτό μου.

Η ακοή μου ίσως να είναι υπέρ- ενεργή. Η όσφρηση μου υπέρ- ευαίσθητη. Επειδή προσανατολίζομαι οπτικά, αυτή μπορεί να είναι η πρώτη αίσθηση που δραστηριοποιείται περισσότερο από το φυσιολογικό.

Σε παρακαλώ θυμήσου να κάνεις σωστό διαχωρισμό… Ανάμεσα στο «δεν θα» (επιλέγω να μην το κάνω) και στο «δεν μπορώ» (δεν έχω την ικανότητα να το κάνω). Το να λαμβάνω και να δίνω γλωσσικές πληροφορίες είναι δύσκολο για μένα. Δεν είναι ότι δεν μπορώ να ακούσω τι μου λες, είναι ότι δεν μπορώ να σε καταλάβω.

Σκέφτομαι με συγκεκριμένο τρόπο. Αντιλαμβάνομαι τη γλώσσα κυριολεκτικά. Αν μου πεις «βρέχει καρεκλοπόδαρα», θα περιμένω να δω καρέκλες να πέφτουν. Σε παρακαλώ πες μου «βρέχει πάρα πολύ». Ιδιωματισμοί, λογοπαίγνια, λέξεις με διπλή έννοια και σαρκασμός με κάνουν να χάνομαι.

Κάνε υπομονή με το περιορισμένο μου λεξιλόγιο. Είναι δύσκολο για μένα να σου πω τι χρειάζομαι όταν δεν γνωρίζω τις κατάλληλες λέξεις για να σου πω πως νιώθω. Μπορεί να πεινάω, να είμαι απογοητευμένος, τρομαγμένος ή μπερδεμένος, αλλά αυτή τη στιγμή αυτές οι λέξεις είναι πάνω από τις δυνατότητες έκφρασης μου.

Υπάρχει μια παράξενη πλευρά σε αυτό. Μπορεί να ακούγομαι σαν μικρός καθηγητής πολύ μεγαλύτερος από την αναπτυξιακή μου ηλικία. Αυτά είναι μηνύματα που έχω απομνημονεύσει από τον κόσμο γύρω μου για να αντισταθμίσω τα γλωσσικά μου ελλείμματα, επειδή ξέρω ότι πρέπει κάτι να απαντήσω όταν μου μιλάνε.

Η ομιλία είναι τόσο δύσκολη για μένα, προσανατολίζομαι οπτικά. Είναι καλύτερο να μου δείξεις πώς να κάνω κάτι παρά να μου το πεις. Και να είσαι προετοιμασμένος να μου το δείξεις πολλές φορές. Οι πολλές επαναλήψεις με υπομονή με βοηθούν να μάθω.

Εστίασε και στήριξε αυτά που μπορώ να κάνω και όχι αυτά που δεν μπορώ. Όπως όλοι οι άνθρωποι, δεν μπορώ να μάθω σε ένα περιβάλλον όπου συνεχώς νιώθω ότι δεν είμαι αρκετά καλός ή χρειάζομαι βελτίωση.

Ψάξε για τις δυνάμεις μου και θα τις βρεις. Υπάρχουν περισσότεροι τρόποι από έναν για να κάνεις σωστά κάτι.

Βοήθησε με με την κοινωνική μου αλληλεπίδραση. Μπορεί να φαίνεται ότι δεν θέλω να παίξω με τα άλλα παιδιά, αλλά μερικές φορές απλά δεν ξέρω πώς να ξεκινήσω μια συζήτηση ή να πάρω μέρος σε ένα παιχνίδι.

Προσπάθησε να αντιληφθείς τι ενεργοποιεί τα ξεσπάσματα μου. Συμβαίνουν επειδή κάποια από τις αισθήσεις μου έχει υπέρ- δραστηριοποιηθεί. Εάν καταλάβεις τι προκαλεί αυτό τα ξεσπάσματα τότε μπορεί κάποιες φορές να εμποδιστούν.

Αν είσαι μέλος της οικογένειας αγάπα με άνευ όρων. Διώξε σκέψεις όπως «Αν μπορούσε απλά να…», «Γιατί δεν μπορεί να…» δεν ήταν επιλογή μου να έχω αυτισμό. Θυμήσου ότι συμβαίνει σε μένα, όχι σε σένα. Χωρίς τη δική σου στήριξη οι πιθανότητες μια επιτυχημένης ενηλικίωσης είναι λίγες.

Είσαι το θεμέλιο μου, σκέψου κάποιους κοινωνικούς κανόνες και αν δεν έχουν νόημα για μένα τότε άφησε τους. Γίνε ο συνήγορος μου, ο φίλος μου και θα δούμε μέχρι που μπορώ να φτάσω. Προσπάθησε να δεις τον αυτισμό μου περισσότερο σαν μια διαφορετική ικανότητα παρά σαν μια αναπηρία. Κοίτα πέρα από αυτό που μπορεί να βλέπεις σ, ταν περιορισμό και δες τα δώρα που ο αυτισμός μου έχει δώσει.

Μπορεί να μην είμαι καλός στη βλεμματική επαφή ή στη συζήτηση, αλλά έχεις παρατηρήσει ότι δεν λέω ψέματα, δεν κλέβω σε παιχνίδια, δεν κουτσομπολεύω τους συμμαθητές μου ούτε κρίνω άλλους ανθρώπους.

Ένα ενδιαφέρον βίντεο που μας περιγράφει τη καθημερινότητα της οικογένειας ενός κοριτσιού που ο μικρός της αδερφός έχει αυτισμό.

Η έβδομη τέχνη δεν θα μπορούσε να μείνει ασυγκίνητη από το θέμα του αυτισμού, έτσι αρκετές ταινίες το προσεγγίζουν. Ακολουθεί μια σύντομη λίστα με τίτλους ταινιών που μπορείτε να παρακολουθήσετε.

Η περίοδος των θαυμάτων

Τα παιδιά των αστεριών

Οι φυσιολογικοί άνθρωποι με τρομάζουν

Ο άνθρωπος της βροχής

Μαραθώνιος

Το θαύμα της αγάπης

Κραυγές από καρδιάς

Το όνομα μου είναι Σαμ

Το αγόρι που μπορούσε να πετά

Τα αυτιά του Θεού

Μητέρες ψυγείου

Λευκός βάτραχος

Φόρεστ Γκάμπ

 

Επιμέλεια Χρυσούλα Τζωρτζάκη

Αφιερωματα

Σαν σήμερα: Το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου του 1967

χουντα

Όσοι άνοιξαν τα ραδιόφωνά τους στις 06:30 το πρωί της Παρασκευής 21 Απριλίου 1967 πάγωσαν στο άκουσμα της είδησης. «Λόγω της δημιουργηθείσης εκρύθμου καταστάσεως, από του μεσονυκτίου ο στρατός ανέλαβεν την διακυβέρνησιν της χώρας»! Μέσα σε μία και μόνο πρόταση, η αυστηρή ανδρική φωνή είχε συμπυκνώσει όλα όσα θα ακολουθούσαν τις επόμενες 2.650 ημέρες. Η πολύπαθη χώρα μόλις είχε μπει σε νέες περιπέτειες. 

Οποιος κυκλοφορεί, πυροβολείται 

Ένα δεύτερο διάγγελμα από τη συχνότητα του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας ενημερώνει λίγες ώρες αργότερα τον ελληνικό λαό πως το δικτατορικό καθεστώς, «λόγω της εκδήλου απειλής κατά της δημοσίας τάξεως και ασφάλειας της χώρας εξ εσωτερικών κινδύνων», αναστέλλει μια σειρά άρθρων του Συντάγματος. Παράλληλα, επιβάλλει στρατιωτικό νόμο.

 

Μετά τη δύση του ηλίου οποιοσδήποτε κυκλοφορεί στον δρόμο «θα πυροβολείται άνευ προειδοποιήσεως»! Απαγορεύεται επίσης πάσα συνάθροιση ή συγκέντρωση σε κλειστό χώρο ή την ύπαιθρο. «Πάσα τοιαύτη θα διαλύεται διά των όπλων» αναφέρει ο εκφωνητής εν μέσω εθνικών εμβατηρίων.Ταυτόχρονα, οι δυνάμεις ασφαλείας θα έχουν το δικαίωμα συλλήψεως και φυλακίσεως παντός προσώπου «άνευ τηρήσεως οιασδήποτε διατυπώσεως, ήτοι άνευ εντάλματος της αρμοδίας αρχής και χωρίς να συντρέχει αυτόφωρος κατάληψις», ενώ δεν ισχύουν πλέον το δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου, το απαραβίαστο της αλληλογραφίας και η ίδρυση ή συμμετοχή σε σωματεία. 

 

 

Οι τρεις πρωταίτιοι

Ερπυστριοφόρα τεθωρακισμένα άρματα μάχης έχουν καταλάβει καίρια σημεία της πρωτεύουσας κάνοντας επίδειξη δύναμης. Οι φωτογραφίες των τανκς που έχουν στραμμένες τις κάνες τους προς το ελληνικό Κοινοβούλιο σοκάρουν. Όσο περνά η μέρα γίνονται γνωστές όλο και περισσότερες λεπτομέρειες για την ταυτότητα των χουντικών. Επικεφαλής έχουν τεθεί τρεις επίορκοι αξιωματικοί του Στρατού Ξηράς: ο 55χρονος ταξίαρχος Στυλιανός Παττακός και οι 48χρονοι συνταγματάρχες Γεώργιος Παπαδόπουλος και Νικόλαος Μακαρέζος, που είχαν φροντίσει να τοποθετήσουν εγκαίρως μυημένους συνεργάτες τους σε νευραλγικές θέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. 

Το σχέδιο κατάλυσης της Δημοκρατίας άρχισε να υλοποιείται λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου. Επί της ουσίας, εφαρμόστηκε μια παραλλαγή του σχεδίου «Περικλής», που είχε εκπονηθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών στα μέσα της δεκαετίας του ’50 για την αντιμετώπιση τυχόν εξωτερικού ή εσωτερικού κομμουνιστικού κινδύνου, σε συνάρτηση με το σχέδιο «Προμηθεύς», που βρισκόταν για καιρό κλειδωμένο στα συρτάρια του Υπουργείου Εθνικής Αμύνης και είχε καταρτιστεί από το ΝΑΤΟ, επίσης για να εξουδετερωθεί τυχόν κομμουνιστική απειλή κατά της χώρας, το οποίο προέβλεπε την κατάληψη νευραλγικών κτηρίων και τη σύλληψη στελεχών της Αριστεράς. Έτσι λοιπόν, η διαταγή που δόθηκε σε όσες στρατιωτικές μονάδες δεν είχαν μυηθεί ήταν «Εφαρμόσατε Σχέδιο Προμηθεύς». 

Συλλήψεις με τα εσώρουχα  

Οι πραξικοπηματίες επί της ουσίας κίνησαν μέσα στη νύχτα μονάχα τις στρατιωτικές μονάδες της Αττικής, ωστόσο αιφνιδίασαν τους πάντες. Η πρώτη αποστολή ανατέθηκε σε ολιγομελή τμήματα καταδρομέων (ΛΟΚ), τα οποία κατέλαβαν τα επικοινωνιακά κέντρα ώστε να μην δοθεί σήμα συναγερμού. Από το Κέντρο Εκπαιδεύσεως Τεθωρακισμένων, που έδρευε στη σημερινή Πολυτεχνειούπολη, βγήκαν τα πρώτα τανκς με κατεύθυνση προς τη Βουλή, τα Υπουργεία, το Ίδρυμα Ραδιοφωνίας, τον ΟΤΕ και τα Ανάκτορα.

Την ίδια ώρα, ο 47χρονος συνταγματάρχης Ιωάννης Λαδάς έδινε εντολές σε πιστούς κινηματίες στρατιωτικούς να προβούν σε συλλήψεις σημαινόντων πολιτικών όλων των ιδεολογικών αποχρώσεων. Άπαντες πιάστηκαν κυριολεκτικά στον ύπνο. Κάποιοι απ’ αυτούς μάλιστα δεν πρόλαβαν καν να ντυθούν και οδηγήθηκαν στα κρατητήρια με τα εσώρουχα ή τις πιτζάμες που φορούσαν. Ανάμεσα στους κρατούντες ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο γιος του Ανδρέας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ο Γεώργιος Ράλλης, ο Παναγιώτης Παπαληγούρας, ο Λεωνίδας Κύρκος, ο Μανώλης Γλέζος και ο Γιάννης Αλευράς. 

Τότε ο Παττακός του ξεκαθαρίζει πως: «Οι Επαναστάτες δεν συζητούν, απαιτούν»

Με την ανατολή του ηλίου οι πρωταίτιοι επισκέπτονται τον μόλις 27 ετών βασιλιά Κωνσταντίνο στα περικυκλωμένα από τον στρατό ανάκτορα του Τατοΐου και του ζητούν να ορκίσει την κυβέρνησή τους. Εκείνος αρχικά αρνείται και επιχειρεί να ανοίξει διάλογο μαζί τους. Τότε ο Παττακός του ξεκαθαρίζει πως: «Οι Επαναστάτες δεν συζητούν, απαιτούν». Ο άνακτας θέλει να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι ποια είναι η επιχειρησιακή κατάσταση στη χώρα. Μεταβαίνει στο Πεντάγωνο και αντιλαμβάνεται ότι η κατάσταση είναι όντως χαώδης. Καταφέρνει να συναντήσει εκεί για λίγα λεπτά τον συλληφθέντα πρωθυπουργό Παναγιώτη Κανελλόπουλο, που εισηγείται στον βασιλιά να διατάξει τους αξιωματικούς να καταθέσουν τα όπλα. Εκείνος όμως του ξεκαθαρίζει ότι δεν ελέγχει κανέναν από αυτούς που οπλοφορούσαν. Αργά το απόγευμα ο βασιλέας δείχνει να συμβιβάζεται, αποδεχόμενος τη νέα κυβέρνηση των πραξικοπηματιών. «Το έκανα για να μην χυθεί αίμα ελληνικό», θα πει αργότερα. 

ειδησεις σημερα 

Κορωνοϊός - Πάσχα: Αποφασίζουν σήμερα οι επιστήμονες για το πως θα γιορτάσουμε

Ηράκλειο: Χειροπέδες σε δύο, για όπλα και ζωοκλοπή

Παυλάκης - κορωνοϊός: Μπορεί να έχουμε 4ο κύμα μέσα στο καλοκαίρι