Αφιερωματα

Βιογραφίες

Τσάρλυ Τσάπλιν: Ο Μεγάλος Δικτάτωρ

O Σαρλώ! Ο συμπαθητικός αλητάκος που περιέφερε την εύγλωττη βουβαμάρα του στις σκηνές των παιδικών μας αναμνήσεων. Πίσω του ένας χαρισματικός άνθρωπος. Ο Τσάρλυ Τσάπλιν. Αφόρητα σοβαρός και σκεπτόμενος στη ζωή του. Επιπόλαιος, γκαφατζής και απρόβλεπτος στις ταινίες του. Κι όταν έπρεπε τα συνταίριαζε και τα δύο.

"Εργοδότες και σκληροί πελάτες,
νάτη η κοινωνία του Σαρλώ,
μια ζωή γεμάτη αυταπάτες,
μια ζωή χαμόγελο ζεστό" 
Εύστοχοι οι στίχοι του Γιάννη Ξανθούλη
Όμως ο Τσάρλυ Τσάπλιν δεν ήταν μόνο αυτό. Ήταν η προσωποποίηση της αντίδρασης στα κατεστημένα. Ο αλητάκος που τα 'βαζε με την αστυνομία, τον νόμο, τα αφεντικά, τον δικτάτορα. Η διαρκής αμφισβήτηση των θεσμών σε μία εποχή που οι κοινωνίες διψούσαν να κάνουν το ίδιο.

1940. Η Ευρώπη σε ρυθμό Χίτλερ. Ο Σαρλώ ανεβάζει τον Μεγάλο Δικτάτορα. Την πρώτη ομιλούσα ταινία του. Στη σκηνή γελοιοποιεί ασταμάτητα την προσωπικότητα του Αδόλφου. Και λίγο πριν πέσει η αυλαία ο Σαρλώ απευθύνεται στο κοινό του με ένα πύρρειο λόγο:

 

Τσάρλυ ΤσάπλινΛυπάμαι αλλά δεν θέλω να είμαι αυτοκράτορας – αυτή δεν είναι η δουλειά μου - δεν θέλω να κυβερνήσω ή να κατακτήσω κανέναν. Θα επιθυμούσα να βοηθήσω τον καθένα εάν είναι δυνατόν, Εβραίο, μαύρο , λευκό. Όλοι θέλουμε να βοηθήσουμε ο ένας τον άλλο, έτσι είναι τα ανθρώπινα όντα.

Όλοι θέλουμε να ζήσουμε από την αμοιβαία ευτυχία, όχι από την αμοιβαία δυστυχία. Δεν θέλουμε να μισήσουμε και να περιφρονήσουμε ο ένας τον άλλο. Σε αυτόν τον κόσμο υπάρχει χώρος για τον καθέναν και η γη είναι πλούσια και μπορεί να προσφέρει σε όλους.
Ο τρόπος της ζωής μπορεί να είναι ελεύθερος και όμορφος.
Αλλά έχουμε χάσει τον τρόπο.
Η πλεονεξία έχει δηλητηριάσει τις ψυχές των ανθρώπων - έχει φράξει τον κόσμο με το μίσος -μας έχει οδηγήσει στη δυστυχία και την αιματοχυσία.
Έχουμε αναπτύξει την ταχύτητα αλλά έχουμε κλείσει τον εαυτό μας σε: μηχανήματα που δίνουν την αφθονία και μας έχουν αφήσει στην ανάγκη. Η γνώση μας έχει καταστήσει κυνικούς, την ευφυϊα μας σκληρή και αγενή. Σκεφτόμαστε πάρα πολύ και αισθανόμαστε λίγο: Περισσότερο από τα μηχανήματα χρειαζόμαστε την ανθρωπιά. Περισσότερο από την ευφυΐα χρειαζόμαστε την συμπόνια και την ευγένεια.
Χωρίς αυτές τις ιδιότητες, η ζωή θα είναι βίαια και θα χαθεί. 

Ο Μεγάλος ΔικτάτωρΤο αεροπλάνο και το ραδιόφωνο μας έχουν φέρει πιο κοντά . Η ίδια η φύση αυτών των εφευρέσεων φωνάζει για την καλοσύνη στα άτομα, φωνάζει για την καθολική αδελφοσύνη για την ενότητα όλων μας. Ακόμη και τώρα η φωνή μου φθάνει στα αυτιά εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο, εκατομμύρια απελπισμένων ανδρών, γυναικών και μικρών παιδιών, θύματα ενός συστήματος που κάνει τους ανθρώπους να βασανίζουν και να φυλακίζουν αθώους . Σε εκείνους που μπορούν να με ακούσουν λέω "μην απελπιστείτε".

Η δυστυχία που είναι τώρα επάνω σε μας είναι μόνο η διάβαση της πλεονεξίας, η πικρία των ατόμων που φοβούνται τον τρόπο της ανθρώπινης προόδου: το μίσος των ατόμων θα περάσει οι δικτάτορες πεθαίνουν και η δύναμη που πήραν από τους ανθρώπους, θα επιστρέψει στους ανθρώπους και όσο πεθαίνουν οι άνθρωποι η ελευθερία δεν θα χαθεί ποτέ...
Στρατιώτες - μην δώσετε τον εαυτό σας στα θηρία, άτομα που σας περιφρονούν και σας υποδουλώνουν - που οργανώνουν τις ζωές σας, σας λένε τι να κάνετε, τι να σκεφτείτε και τι να αισθανθείτε, που σας τρυπούν με τρυπάνι, σας κάνουν δίαιτα , σας συμπεριφέρονται σαν κοπάδι, σας χρησιμοποιούν σαν χορτονομή πυροβόλων.
Μην δώσετε τον εαυτό σας σε αυτά τα αφύσικα άτομα, άτομα μηχανών, με τα μυαλά μηχανών και τις καρδιές μηχανών. Δεν είστε μηχανές. Δεν είστε βοοειδή. Είστε άνθρωποι. Έχετε την αγάπη της ανθρωπότητας στις καρδιές σας. Δεν μισείτε – μόνο οι ανέραστοι μισούν. Μόνο οι ανέραστοι και οι αφύσικοι στρατιώτες - μην πολεμάτε για τη σκλαβιά, να πολεμάτε για την ελευθερία.

βιογραφικό ΣαρλώΣτο δέκατο έβδομο κεφάλαιο του Αγίου Λουκά γράφει ότι "το βασίλειο του Θεού είναι μέσα στο άτομο" - όχι ένα άτομο, ούτε μια ομάδα ατόμων - αλλά σε όλα τα άτομα - σε σας, τους ανθρώπους.

Οι άνθρωποι έχετε τη δύναμη, τη δύναμη να κατασκευάζετε τις μηχανές, τη δύναμη να δημιουργείτε την ευτυχία. Οι άνθρωποι έχετε τη δύναμη να καταστήσετε τη ζωή ελεύθερη και όμορφη, για να κάνετε αυτήν την ζωή μια θαυμάσια περιπέτεια. Τότε στο όνομα της δημοκρατίας ας χρησιμοποιήσουμε αυτή τη δύναμη – ας ενωθούμε όλοι. Ας παλέψουμε για έναν νέο κόσμο, ένα αξιοπρεπή κόσμο που θα δώσει στους ανθρώπους την δυνατότητα να εργαστούν, και θα σας δώσει στο μέλλον και γηρατειά και ασφάλεια. Από την υπόσχεση αυτών των πραγμάτων, τα θηρία έχουν ανέλθει στη δύναμη, αλλά ψεύδονται. Δεν εκπληρώνουν την υπόσχεσή τους, ποτέ. Δικτάτορες ελεύθεροι οι ίδιοι αλλά υποδουλώνουν τους ανθρώπους. Τώρα ας παλέψουμε για να εκπληρώσουμε εκείνη την υπόσχεση. Ας παλέψουμε να ελευθερώσουμε τον κόσμο, να απομακρύνουμε τα εθνικά εμπόδια, να απομακρύνουμε την πλεονεξία, το μίσος και την αδιαλλαξία. Ας παλέψουμε για έναν κόσμο του λόγου, ένα κόσμο όπου η επιστήμη και η πρόοδος θα οδηγήσουν στην ευτυχία όλων των ανθρώπων.
Στρατιώτες - στο όνομα της δημοκρατίας, ας ενωθούμε όλοι!
Κοιτάξτε ψηλά τα σύννεφα διαλύονται! - ο ήλιος βγαίνει. Βγαίνουμε από το σκοτάδι στο φως. Μπαίνουμε σε έναν νέο κόσμο. Ένας καλός νέος κόσμος όπου οι άνθρωποι θα σταθούν επάνω από το μίσος και την πλεονεξία τους και τη βιαιότητα". 


Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στο ekriti και υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο χωρίς την απαραίτητη παραπομπή (link) στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε.

Αφιερωματα

Η Αγία Μυρτιά, σήμα κατατεθέν της Παλιανής, εορτάζει 24 Σεπτεμβρίου

μυρτιδιώτισσα

Παναγία η Μυρτιδιώτισσα ονομάζεται εικόνα της Παναγίας, που βρέθηκε στα Κύθηρα πιθανώς τον 14ο αιώνα. Έχει το προσωνύμιο Μυρτιδιώτισσα, γιατί αναφέρεται από την παράδοση ότι τη βρήκε ένας βοσκός σε μία τοποθεσία γεμάτη με μυρτιές. Σήμερα με το όνομα αυτό ονομάζονται εκκλησίες, μονές και γενικά οι εικόνες με παράσταση της Παναγίας με μυρτιές. Η εικόνα φυλάσσεται στην Ιερά Μονή Μυρτιδίων στα Κύθηρα.

Στις 24 Σεπτεμβρίου -40 ημέρες μετά την Κοίμηση της Θεοτόκου- εμφανίστηκε η Παναγία στον βοσκό και του είπε να ψάξει για την εικόνα, που είχε έρθει σε εκείνο το μέρος πολλά χρόνια πριν.

Ο βοσκός έπεσε στο έδαφος γεμάτος δέος, προσευχόμενος προς τη Θεοτόκο. Μόλις σηκώθηκε και γύρισε, είδε την εικόνα στα κλαδιά μίας μυρτιάς. Κλαίγοντας από χαρά, έφερε την εικόνα σπίτι του και είπε σε όλους τους φίλους και συγγενείς την ιστορία της ανεύρεσης της εικόνας.

Όταν ξύπνησε την επόμενη ημέρα, η εικόνα έλειπε και φοβήθηκε μήπως είχε κλαπεί. Με βαριά καρδιά γύρισε με τα πρόβατά του στον τόπο της ανεύρεσης, αλλά εκεί είδε πάλι την εικόνα, στα κλαδιά της μυρτιάς που την είχε πρωτοβρεί. Δοξάζοντας τον Θεό την πήρε πάλι σπίτι του, αλλά τη νύχτα η εικόνα εξαφανίστηκε, όπως και την πρώτη φορά. Όταν η εξαφάνιση και επανεμφάνιση της εικόνας συνέβη και τρίτη φορά, κατάλαβε ότι ήταν θέλημα της Μητέρας του Θεού η εικόνα να παραμείνει εκεί που είχε πρωτοβρεθεί.

Μία μικρή εκκλησία κτίστηκε εκεί που βρέθηκε η εικόνα και ονομάστηκε Μυρτιδιώτισσα. Το κτήριο μεγάλωσε με τα χρόνια και πολλά θαύματα λέγεται πως συνέβησαν εκεί.

Στο τέλος του 16ου αιώνα, ο Θεόδωρος Κουμπριανός, ένας απόγονος του βοσκού που βρήκε την εικόνα, ζούσε στο χωριό Κουσουμάρι. Ήταν παράλυτος, αλλά πίστευε ακράδαντα ότι η Μητέρα του Θεού θα τον θεράπευε. Κάθε χρόνο, στις 24 Σεπτεμβρίου, έστελνε ένα μέλος της οικογένειάς του να ανάψει ένα κερί στην Χάρη της γι' αυτόν. Μία χρονιά ζήτησε να τον πάνε μέχρι την Χάρη της, για να την προσκυνήσει ο ίδιος. Κατά τη διάρκεια της αγρυπνίας, ακούστηκε έντονος θόρυβος από την κατεύθυνση της θάλασσας. Το εκκλησίασμα έτρεξε να φύγει, πιστεύοντας ότι επιτίθονταν πειρατές. Ο παραλυτικός ζήτησε την βοήθεια της Παναγίας και έξαφνα άκουσε μία φωνή από την εικόνα να του λέει να σηκωθεί και να τρέξει να σωθεί. Σηκώθηκε, περπάτησε· σύντομα άρχισε να τρέχει και πρόφθασε τους συγγενείς του, που καταχάρηκαν βλέποντας το θαύμα. Ο θόρυβος δεν προερχόταν από επιδρομή πειρατών· και όλοι τότε κατάλαβαν ότι ο θόρυβος ήταν σημείο της Θείας Πρόνοιας, ώστε ο παραλυτικός να μείνει μόνος του στην εκκλησία με την εικόνα. Από τότε η οικογένεια του Κουμπριανού εόρταζε την ημέρα της γιορτής της Μυρτιδιώτισσας με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε ανάμνηση του θαύματος.

Αλλά και πολλά άλλα θαύματα αποδίδονται στην εικόνα, όπως η προστασία του νησιού από επιδημία πανώλης, η λύση της στειρότητας μίας Εβραίας από την Αλεξάνδρεια και η σωτηρία πολλών ανθρώπων από βέβαιο θάνατο.

Εορτασμός

Η ανεύρεση της εικόνας εορτάζεται στις 24 Σεπτεμβρίου. Την ίδια ημέρα εορτάζουν την ονομαστική τους εορτή όσες φέρουν το όνομα Μυρτώ ή Μυρσίνη στην Ελλάδα. Η παραθαλάσσια Μονή της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στη Χίο ονομάζεται από τους Χιώτες «Μερσινίδι», από την ονομασία «μυρσίνη» = μυρτιά.

Στα Κύθηρα, στις 24 Σεπτεμβρίου γίνεται πανηγυρικός εορτασμός στη Μονή Μυρτιδίων, όπου φυλάσσεται η εικόνα με παρουσία πλήθους κόσμου από τα Κύθηρ, αλλά και από Κυθήριους της Διασποράς

Η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας στα Κύθηρα είναι παλαιότατο έθιμο. Αναφέρεται εντολή του 1750 του Επισκόπου Κυθήρων Νεοφύτου Λεβούνη (1731-1757) προς τους ιερείς του νησιού να συμμετέχουν σε λιτανείες «...της αγίας εικόνος της Θεοτόκου των Μυρτιδίων εις την νήσον...» καθώς και απόδειξη του 1841 από το βιβλίο εσόδων-εξόδων του ναού του φρουρίου από ελεημοσύνη «...εις τον γύρον της νήσου της Υπεραγίας Θεοτόκου...». Για την τακτική λιτάνευση, σύμφωνα με επιστολή του Επισκόπου Ευγενίου Μαχαιριώτη, μετά το 1841, το Συμβούλιο του νησιού είχε θεσπίσει λιτανεία επτά ημερών, ώστε η εικόνα «να περιέλθει διάφορα... χωρία προς ευλογίαν των κατοίκων». Η λιτάνευση είναι έθιμο που συνεχίζεται και σήμερα και λαμβάνει χώρα την περίοδο του Πάσχα, έχοντας τώρα διάρκεια 15 ημερών.

Παναγία η Παλιανή: Η «Κρητικιά Μυρτιδιώτισσα»

Σήμα κατατεθέν της Ιεράς Μονής Παλιανής στο Ηράκλειο, είναι η ιερή Μυρτιά, ένα αιωνόβιο δέντρο το οποίο εορτάζει 24 Σεπτεμβρίου. Μέσα στον περιπεπλεγμένο κορμό της Αγίας Μυρτιάς, όπως λέγεται, πιστεύεται ότι είναι κρυμμένη η εικόνα της Παναγίας της Μυρτιδιώτισσας. Σύμφωνα με την παράδοση, κάποτε η περιοχή καλυπτόταν από δάσος και οι χωρικοί έβαλαν φωτιά για να δημιουργήσουν καλλιεργούμενες εκτάσεις. Ξαφνικά, μέσα από τα βάτα ακούστηκε η φωνή της Παναγίας και με έκπληξη οι χωρικοί είδαν την εικόνα της Παναγίας. Γύρω από τη μορφή της, ήταν ζωγραφισμένα κλαδιά μυρτιάς. Ύστερα από καιρό, όταν πήγαν κάποια παιδιά στο ίδιο σημείο, τα ζωγραφισμένα κλαδιά είχαν φυτρώσει στα αλήθεια, μεγάλωσαν και σταδιακά κάλυψαν την εικόνα! Την εικόνα της Παναγίας θεωρείται ότι μπορούν να τη δουν μόνο παιδιά.

Αν επισκεφτείτε την Παλιανή, θα δείτε ένα αναμμένο καντήλι δίπλα στη μυρτιά και πολλά τάματα κρεμασμένα στα κλαδιά, καθώς θεωρείται θαυματουργή. Μάλιστα η ευλογία των άρτων γίνεται κάθε χρόνο κάτω από το ιερό αυτό δέντρο και ως τράπεζα χρησιμοποιείται ένα αρχαίο κιονόκρανο, ενώ οι πιστοί παίρνουν φύλλα από κλαδιά! Η λατρεία της «Αγίας Μυρτιάς» αποτελεί επιβίωση πανάρχαιων λατρευτικών συνηθειών και πιο συγκεκριμένα της λατρείας των ιερών δέντρων της Μινωικής θρησκείας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Προφήτης Ιωνάς: Το σημείο του σταυρού τον έσωσε μέσα στην κοιλιά του κήτους και βγήκε σώος

Οι Άγιοι Τρόφιμος, Σαββάτιος και Δορυμέδων

 

 

ESPA BANNER