Απόψεις

Αλήθειες και ψέμματα για τα ΚΕΚ, της Μαρίας Γιαμπουλάκη

εκπαιδευση, σχολειο, θρανια, αιθουσα

Είναι ελληνικό φαινόμενο και συμβαίνει σε όλους τους κλάδους, να εκφέρεται μία άποψη, συνήθως μία κατηγορία χωρίς να υπάρχουν τεκμήρια και ολοκληρωμένη γνώση των γεγονότων. Έτσι και στην περίπτωση των πρώην ΚΕΚ, πλέον Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. 

Τα δημοσιεύματα που έχουν προβληθεί κατά καιρούς αναφέρουν τα ΚΕΚ ως μεσάζοντες, ως εργολάβους ανέργων και πάει λέγοντας. Αρχικά θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους αυτούς που συντάσσουν τέτοια κείμενα. Γνωρίζουν επακριβώς το τι συμβαίνει στα ΚΕΚ και πως υλοποιούνται τα προγράμματα voucher που για αυτά γίνεται λόγος;

Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή. Σε ένα από τα προηγούμενα voucher η αμοιβή του παρόχου κατάρτισης, ανερχόταν στα 1100 ευρώ το άτομο. Από τα 1100 ευρώ, κάλυπτε τις ασφαλιστικές εισφορές των ανέργων (6,45%) για το σύνολο του προγράμματος, τις αμοιβές και τις ασφαλιστικές εισφορές των εκπαιδευτών που δίδασκαν στο πρόγραμμα, τις δαπάνες διατροφής των ανέργων για την θεωρητική κατάρτιση και τυχόν έξοδα που προκύπτουν από την παραγωγή και εκτύπωση του εκπαιδευτικού υλικού και της «χαρτούρας» γενικότερα -που στην Ελλάδα του 2015 επιμένουν να σου ζητούν να τηρείς-. 

​Αφού αφαιρεθούν τα παραπάνω από το ποσό των 1100 ευρώ το άτομο, μένει να αφαιρέσουμε και την οποιαδήποτε φορολογία που πρέπει να πληρώσει ο πάροχος. Το κυριότερο όμως είναι, ότι ένα πρόγραμμα διαρκεί από 4 έως 6 μήνες. Αν έχεις μέχρι δύο τμήματα χρειάζεσαι τουλάχιστον έναν υπάλληλο για να το υλοποιήσει και να παρακολουθεί το πρόγραμμα μέχρι τη λήξη του. Έχετε υπολογίσει κύριοι την αμοιβή των υπαλλήλων των ΚΕΚ που υλοποιούν το πρόγραμμα; Ή πιστεύετε ότι τα προγράμματα voucher υλοποιούνται με το πάτημα ενός κουμπιού;

Θα μπορούσα να αναλύσω βήμα βήμα την διαδικασία που απαιτείται για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα αλλά μάλλον αποτελεί περιττή πληροφορία. Άλλωστε όλοι αυτοί που με μεγάλη ευκολία γράφουν βαρύγδουπους τίτλους, δύσκολα θα καταλάβουν το τι χρειάζεται πραγματικά για να υλοποιηθεί ένα τέτοιο πρόγραμμα… Οι χειρότεροι όμως δεν είναι αυτοί που δημοσιεύουν τέτοια κείμενα αλλά οι κύριοι των αρμόδιων Υπουργείων που συνεχίζουν και συντηρούν αυτήν ακριβώς τη φρασεολογία για τα ΚΕΚ και για αυτό προχωρούν σε αλλαγές… 

​Όπως σε όλους τους κλάδους, υπάρχουν επαγγελματίες που κάνουν σωστά τη δουλειά τους και υπάρχουν και τα λαμόγια... Η πολιτική «πονάει δόντι, κόβει κεφάλι» μας γυρίζει 500 χρόνια τουλάχιστον πίσω. Δεν θα μιλήσω για τους φορείς κατάρτισης που δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, δεν με αφορούν άλλωστε. Θα μπορούσαν οι υπεύθυνες αρχές να τους εντοπίσουν και να αναστείλουν τη δράση τους. Ξέρετε όμως εσείς εκεί στα αρμόδια Υπουργεία πόσοι εργάζονται στα ΚΕΚ όλης της χώρας;  Εσείς εκεί, στα υψηλά κλιμάκια που συντάσσετε μία εγκύκλιο ενός προγράμματος, ξέρετε τι απαιτείται για να υλοποιηθεί και ποια διαδικασία καλούμαστε καθημερινά να κάνουμε; Μάλλον όχι!

Επίσης, γνωρίζετε ότι πολλοί από τους υπαλλήλους των ΚΕΚ που με τόση μεγάλη ευκολία κατηγορείτε συνεχίζουν τις σπουδές τους στην επιστήμη της εκπαίδευσης ενηλίκων με ίδια κεφάλαια προκειμένου να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους ανέργους; Μάλλον όχι! Εδώ φτάσαμε να έχουμε Υπουργό χωρίς Πτυχίο και θα συγκινηθεί κανείς από την προσπάθεια όλων αυτών των στελεχών και των υπαλλήλων των ΚΕΚ; Μάλλον όχι! 

Και επιτέλους για να τελειώνουμε, η θεωρία ότι μαζί με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά πρέπει να σταματήσει! 

Της Μαρίας Γιαμπουλάκη, υπεύθυνης κατάρτισης στο ΚΔΒΜ ¨Ευρωπαϊκή Πρόοδος" και μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Κύπρου με αντικείμενο "Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση". 

Απόψεις

Τι σημαίνει το «America is back» του Τζο Μπάιντεν. Του Νότη Μαριά

νοτης μαριας

Η ορκωμοσία Μπάιντεν στην στρατοκρατούμενη Ουάσιγκτον σηματοδοτεί το πέρασμα των ΗΠΑ σε μια νέα εποχή κατά την οποία η πληγωμένη αμερικανική υπερδύναμη θα επιχειρήσει τη δυναμική της επαναφορά στη διεθνή σκηνή. Έτσι στο πεδίο των εξωτερικών σχέσεων ο Μπάιντεν με το σλόγκαν του «America is back» (Toronto Star 21/1/2021) επιβεβαιώνει ότι θα ακολουθήσει την κλασσική αντίληψη του Δημοκρατικού Κόμματος που στηρίζει τον ενεργό ρόλο των ΗΠΑ στη διεθνή σκηνή, γεγονός που όπως έχουμε ήδη τονίσει (Russia Today 21/11/2020) αναμένεται να οδηγήσει στην όξυνση  του ανταγωνισμού και της αντιπαλότητας με Κίνα και Ρωσία και στην επανάκαμψη των ΗΠΑ στο ρόλο του διεθνούς χωροφύλακα υπό το πρόσχημα της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά την υφήλιο, γεγονός βέβαια που πέραν των άλλων εξυπηρετεί και τα συμφέροντα του στρατιωτικοβιομηχανικού συμπλέγματος των ΗΠΑ για αύξηση των πωλήσεων όπλων.

Βασικός στόχος του Μπάιντεν είναι η αποκατάσταση των σχέσεων των ΗΠΑ με τους άμεσους γείτονές τους τον Καναδά και το Μεξικό προκειμένου να ενισχυθούν οι οικονομικοί δεσμοί στο πλαίσιο της πάλαι ποτέ NAFTA. Σε σχέση με την άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο Μπάιντεν αναμένεται να τείνει χείρα φιλίας και αποκατάστασης των σχέσεων με την ΕΕ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γαλλογερμανικός άξονας που επιχείρησε ήδη να ρίξει γέφυρες στην Ουάσιγκτον με στόχο τη διαμόρφωση ενός New Deal στις διατλαντικές σχέσεις. Αυτό τουλάχιστον προκύπτει από το  κοινό άρθρο  που δημοσίευσαν ταυτόχρονα στις 16 Νοεμβρίου 2020 στις εφημερίδες Le Monde, Washington Post και Die Zeit οι υπουργοί εξωτερικών της Γαλλίας και της Γερμανίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν και Χάικο Μάας με το οποίο καλούσαν τον Τζο Μπάιντεν να προχωρήσει σε αναθέρμανση των διατλαντικών σχέσεων οι οποίες ομολογουμένως είχαν διαταραχθεί επί προεδρίας Τραμπ ο οποίος δεν δίστασε να κηρύξει εμπορικό πόλεμο και στην ΕΕ.

Έτσι ο γαλλογερμανικός άξονας επανήλθε ζητώντας από τον Μπάιντεν να ακολουθήσει το γνωστό business as usual που δεν είναι τίποτε άλλο από την αναθέρμανση των εμπορικών σχέσεων ΗΠΑ-ΕΕ, στο πλαίσιο μιας νέας διατλαντικής σχέσης η οποία όμως θα ανακατανείμει τους ρόλους όχι μόνο στην οικονομία και στο εμπόριο αλλά και στα θέματα ασφάλειας με ιδιαίτερη έμφαση στα ζητήματα του ΝΑΤΟ, της αντιμετώπισης της Ρωσίας και της Κίνας καθώς και ορισμένων περιφερειακών παικτών όπως είναι το Ιράν και η Τουρκία.

Στο πεδίο της οικονομίας τα κεκτημένα της προεδρίας Τραμπ δεν είναι εύκολο να ανατραπούν αβρόχοις ποσίν καθώς ιδίως στη φάση της πανδημίας είναι βέβαιο ότι ο Μπάιντεν προς απογοήτευση των Βρυξελλών απ΄ ό,τι φαίνεται θα συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου του σε σχέση με τη στήριξη των αμερικανικών πολυεθνικών και την προτίμηση στα αμερικανικά προϊόντα. Αλλά και στο πεδίο του διεθνούς εμπορίου από τις προεκλογικές δεσμεύσεις του Μπάιντεν προκύπτει ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει στις «παλιές καλές ημέρες του Ομπάμα» περί ελευθέρου εμπορίου, μιας και ο Μπάιντεν προτιμά πλέον να διακηρύσσει ότι είναι υπέρ του «δίκαιου εμπορίου», δηλαδή υπέρ ενός περιορισμένου προστατευτισμού στο πεδίο των εμπορικών σχέσεων με την επιβολή δασμών για λόγους δήθεν προστασίας του περιβάλλοντος και των εργασιακών δικαιωμάτων. Και αυτό σημαίνει ένταση του οικονομικού ανταγωνισμού με το Πεκίνο ιδίως τώρα που αυτό ενίσχυσε τη θέση του με την πρόσφατη υπογραφή της εμπορικής συμφωνίας Ασίας-Ειρηνικού (RCEP) στην οποία εκτός από την Κίνα συμμετέχουν Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Αυστραλία και άλλες 11 χώρες που δημιουργούν πλέον το μεγαλύτερο εμπορικό μπλοκ στον κόσμο με 26 τρις δολάρια ΑΕΠ και καταναλωτές το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού (The Japan Times 16/11/2020).

Νότης Μαριάς, Καθηγητής Θεσμών της ΕΕ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πρόεδρος του Κόμματος ΕΛΛΑΔΑ- Ο ΑΛΛΟΣ ΔΡΟΜΟΣ, πρώην Ευρωβουλευτής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ηράκλειο: Τον βρήκαν νεκρό, καθισμένο σε μία καρέκλα!

"Μήπως η κόρη σου τά' θελε;" - 12χρονη κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον προπονητή της

Σουρβίνος στο Ράδιο Κρήτη: Μας προβληματίζουν οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού