Απόψεις

Έρχεται νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ;

συριζα

Οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού δημόσιας τάξης Γιάννη Πανούση για τις διασυνδέσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ με τρομοκρατικές ομάδες και οι αποκαλυπτικοί διάλογοι που είδαν το φως της δημοσιότητας μεταξύ κάποιων εκ των στελεχών αυτών του κυβερνώντος κόμματος με έγκλειστους στις φυλακές για τρομοκρατικές ενέργειες, έχουν δημιουργήσει ένα ιδιαίτερα βαρύ κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι γνωστό και δεν το κρύβει κανείς στην Κουμουνδούρου, αποτελείται από διάφορες συνιστώσες, η ιδεολογία των οποίων εκφράζει από αναρχικούς και αντιεξουσιαστές μέχρι πρώην πασόκους (με μπροστάρηδες όλους σχεδόν τους πρωτοκλασάτους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ που μετακόμισαν στον ΣΥΡΙΖΑ) και πρώην δεξιούς.

Η ιδεολογική ταυτότητα του ΣΥΡΙΖΑ αποτελείται από «κάθε καρυδιάς καρύδια» γι' αυτό είναι εμφανής η αδυναμία ταύτισης απόψεων σε σοβαρά θέματα και η λήψη ομόφωνων αποφάσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ του Ιανουαρίου, λόγω της διαφορετικότητας των απόψεων, επί οκτώ μήνες δεν μπορούσε στην ουσία να κυβερνήσει (κοινώς τα έκανε μαντάρα με τους διάφορους Βαρουφάκηδες) και μοιραία η ιδεολογική διαφωνία έφερε τη σύγκρουση, αρχικά, και τη διάσπαση στη συνέχεια, με την δημιουργία νέου κόμματος, την Λαϊκή Ενότητα του Λαφαζάνη και λοιπών πρώην κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη δεύτερη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Σεπτέμβριο, η κατάσταση όχι μόνον δεν βελτιώθηκε (προς όφελος κυρίως της χώρας) αλλά έγινε περισσότερο δύσκολη. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον δεν διαθέτει τα κατάλληλα στελέχη και σε γνώσεις αλλά και σε αριθμό, για να μπορέσει να επανδρώσει τις καίριες θέσεις του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα πολλές υπηρεσίες να μην έχουν στελεχωθεί επαρκώς και να υπολειτουργούν. Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η Ελλάδα, είναι, κατά γενική ομολογία, τραγική. Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, κανείς δεν ξέρει, αλλά και κανείς δεν αντιδρά (η αξιωματική αντιπολίτευση έχει τα δικά της ζόρια, να εκλέξει Πρόεδρο).

Στο θέμα των αποκαλύψεων Πανούση, παρ' όλο που αυτές διαψεύδονται μέσω δηλώσεων και μηνύσεων πρωτοκλασάτων υπουργών της κυβέρνησης και στελεχών του κόμματος, εν τούτοις, σε μεγάλο αριθμό κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και στην πλειοψηφία της κοινής γνώμης, διάχυτη είναι η πεποίθηση ότι οι αποκαλύψεις του πρώην υπουργού ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι εκείνοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν ανήκουν ιδεολογικά στην άκρα αριστερά, που είναι έτοιμοι ν' αποχωρήσουν από το κόμμα, εφόσον η εισαγγελική έρευνα αποδείξει ότι οι καταγγελίες Πανούση ευσταθούν. Στην περίπτωση αυτή θα υπάρξει νέα διάσπαση στον ΣΥΡΙΖΑ και τα πράγματα θα γίνουν πιο δύσκολα, γιατί αν συμβεί αυτό, οι δανειστές θα χάσουν έναν πολύτιμο σύμμαχό τους, τον Τσίπρα, τον οποίο χρησιμοποιούν τώρα για να επιβάλλουν το τρίτο τους μνημόνιο και τους ακόμη πιο δυσβάσταχτους φόρους. Οι οποίοι φόροι δεν θα μπορούσαν να περάσουν στην ελληνική κοινωνία με καμία άλλη κυβέρνηση.

Βασίλης Σκουταράς