Απόψεις

Χρονογράφημα

Δολοφονώντας το ... χειρόγραφο !

-Τώωωωωρα; Πέθανε εδώ και δέκα χρόνια ο καημένος ο Θείος. Εκεί στην Αμερική. Μόνος του. Θυμάσαι που μας έστελνε γράμματα; Κάποτε μάλιστα σου έστειλε κι εκείνο το "πεπόνι" που έχουν για μπάλα του μπέηζμπωλ. Ακόμα κάπου στην αποθήκη πρέπει να είναι.

Άψογη ορθογραφία! Γράμματα καλοπλαγιασμένα που συναντούσαν το ένα το άλλο στις απολήξεις. Διόρθωση καμία. Ούτε μία μουντζούρα. Τι άνθρωπος να ήταν ο Θείος Επαμεινώνδας; Τακτικός και επικοινωνιακός .. θα λέγαν οι γραφολόγοι. Και αισιόδοξος ίσως.
Μετά σκέφτηκα ... εμάς...  Τι θα πουν χρόνια μετά για μας; Γράφουμε επιστολές σε πληκτρολόγια και τις στέλνουμε ηλεκτρονικώς. Κανείς γραφολόγος να μην σχηματίσει γνώμη. Όλα στις οθόνες μας γραμμένα με το ίδιο "στυλ" γραφής. Καρμπόν. 
Κοίταξα προσεκτικά στο γραφείο μου. Στυλό που τεμπελιάζουν ήσυχα, χαρτί που περιμένει καρτερικά ...  αλλά οι σημειώσεις είναι στον υπολογιστή. Τα τηλέφωνα βρίσκονται στη μνήμη του κινητού. Το ημερολόγιο μπροστά μου έχει μόνο σκίτσα από στιγμές αμηχανίας και αριθμούς τηλεφώνων. Και αίφνης το συνειδητοποίησα με φρίκη. Ζω στην εποχή που "δολοφόνησε" το χειρόγραφο. Και μαζί του κι όση γοητεία αυτό έσερνε. Κι ίσως κι ένα παράθυρο που είχαμε να μας μαθαίνουν καλύτερα οι άλλοι. Ή έστω μία δικαιολογία να ... διαφέρουμε γραπτώς ο ένας απ' τον άλλο. 

Μ.Κ.


Το παρόν άρθρο δημοσιεύεται στο ekriti και υπόκειται στους νόμους περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται ρητά η αναπαραγωγή του καθ’ οιονδήποτε τρόπο χωρίς την απαραίτητη παραπομπή (link) στην ιστοσελίδα που το δημοσίευσε.