Απόψεις

Απόψεις

Τα σκουπίδια και τα «σκουπίδια » των πανεπιστημίων

Όσοι παρακολούθησαν στους τηλεοπτικούς δέκτες τις σκηνές ντροπής με το άδειασμα των σκουπιδιών πάνω στο γραφείο του πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σίγουρα δεν αισθάνθηκαν ικανοποιημένοι από το απαράδεκτο αυτό θέαμα. Δυστυχώς, στη χώρα μας, όλα έχουν ευτελισθεί.

Είναι δυνατόν στο ναό της μόρφωσης - το πανεπιστήμιο - να συμβαίνουν τέτοια θλιβερά πράγματα; Είναι δυνατόν η πολιτεία να παραμένει απαθής (μέχρι τώρα) σ' αυτή την πρωτοφανή ενέργεια; Υπάρχουν νόμοι που να διέπουν την λειτουργία των πανεπιστημίων; Αυτοί οι κατ' ευφημισμόν φοιτητές που προέβησαν σ' αυτή την αχαρακτήριστη πράξη, θα άδειαζαν πότε τις σακούλες με τα σκουπίδια μέσα στο σαλόνι του σπιτιού τους; Ειλικρινά, δεν μπορεί να βρω τις κατάλληλες λέξεις για να περιγράψω αυτό το γεγονός. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει άλλη χώρα στον κόσμο που θα τολμούσε φοιτητής να κάνει παρόμοια πράξη. Εδώ, όμως, ο καθένας κάνει ό,τι γουστάρει και λογαριασμό δεν δίνει σε κανένα. Αλήθεια, από πού παίρνουν αυτό το θάρρος; Ακόμη δεν είδα να καταδικάζουν το συγκεκριμένο γεγονός όλα τα πολιτικά κόμματα. Γιατί άραγε; Μήπως φοβούνται ότι θα χάσουν ψήφους; Ή με τη σιωπή τους τα επικροτούν; 

Ειλικρινά, στη χώρα μας έχουν ευτελισθεί πολλές αξίες για τις οποίες οι πρόγονοί μας έχυσαν αίμα για να τις κερδίσουν. Δυστυχώς όμως, κάποιοι δεν ενδιαφέρονται γι' αυτές τις αξίες. Λέγεται, ότι ο καθρέφτης της κάθε κοινωνίας, είναι η Παιδεία που έχει. Με κάθε ερμηνεία της λέξης. Στη χώρα μας, φαίνεται ότι μαζί με τα μνημόνια, τη φτωχοποίηση των Ελλήνων και τη μεγάλη οικονομική κρίση, ήρθαν και νέα ήθη στην κοινωνία μας, που τόσα υποφέρει. Ας ελπίσουμε ότι το συγκεκριμένο θλιβερό γεγονός ήταν μεμονωμένο. Και οι φοιτητές που πάνε να σπουδάσουν, ν' απομονώνουν αυτά τα περιθωριακά στοιχεία, που παριστάνουν τους φοιτητές. 
Β.Σ.

ESPA BANNER