Απόψεις

Απόψεις

Τα "κόλπα" της Κυβέρνησης για να παραμείνει στην εξουσία

Στις 3 Σεπτεμβρίου, με τίτλο «θα παραταθεί η θητεία του Προέδρου της Δημοκρατίας;» γράφαμε στο ekriti.gr για το ακραίο σενάριο, να επικαλεστεί η σημερινή κυβέρνηση Εθνικούς λόγους και σύμφωνα με το Σύνταγμα άρθρο 32 παράγραφος 6, να παρατείνει τη θητεία του κ. Παπούλια χωρίς να προκηρύξει εκλογές. Σήμερα, το σενάριο αυτό -που τότε το χαρακτηρίσαμε ακραίο -φαντάζει πιθανό. Τα διάφορα ανησυχητικά γεγονότα με τις καθημερινές προκλήσεις των Τούρκων για την ΑΟΖ της Κύπρου, οι αλλεπάλληλες παραβιάσεις των συνόρων μας από αέρος και θαλάσσης από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία, έχουν δημιουργήσει μία ιδιαίτερη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών. Βέβαια, προσωπικά, το θεωρώ απίθανο να συμβεί το παραμικρό (εκτός, ίσως κάποιας εναέριας εμπλοκής χωρίς πυρά), αφού και οι δύο χώρες ανήκουν στο ΝΑΤΟ, κι ακόμη, η Ελλάδα, είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Η κατάσταση αυτή είναι «βούτυρο στο ψωμί» της κυβέρνησης και, μάλλον, θα προσπαθήσει να την εκμεταλλευτεί στο έπακρο. Αυτό το συμπέρασμα, βγαίνει και από τις χλιαρές επίσημες διαμαρτυρίες -μέχρι τώρα- και κυρίως από το υπουργείο εξωτερικών, στο οποίο προΐσταται ο κ. Βενιζέλος (γνωστός για την εμμονή του με την εξουσία). Μάλιστα, δειλά - δειλά, διάφορα ΜΜΕ των Αθηνών φιλοξενούν άρθρα έμπειρων πολιτικών παραγόντων, όπως π.χ. του πρώην υπουργού κ. Γιαννίτση στο Βήμα της Κυριακής, ο οποίος, μεταξύ άλλων, προειδοποιεί για τον κίνδυνο πολιτικής αξιοποίησης από την κυβέρνηση μίας ελληνοτουρκικής κρίσης, για ν' αλλάξει τα πολιτικά δεδομένα, που σήμερα δεν την ευνοούν. Η ένταση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δεν είναι πρωτόγνωρη. Και στο παρελθόν σε κρίσιμες εσωτερικές πολιτικές καταστάσεις και στις δύο χώρες αυτή η ένταση βοήθησε τις εκάστοτε κυβερνήσεις να ξεπεράσουν ανώδυνα τα "εσωτερικά θέματα" υπό την απειλή του εξωτερικού κινδύνου. Δηλαδή, ούτε λίγο ούτε πολύ, η συνταγή της «έντασης» λειτουργεί αποτελεσματικά, προς όφελος των κυβερνώντων. Το ίδιο έργο έχει παιχτεί πολλές φορές και το εμπεδώσαμε. 
Ελπίζουμε η ένταση ν' αποκλιμακωθεί σύντομα και οι κυβερνώντες την χώρα να σκύψουν το κεφάλι στα μεγάλα προβλήματα του τόπου και των πολιτών. Τα διάφορα τερτίπια και τα μικροπολιτικά κόλπα, δεν έχουν θέση στην εποχή μας.

Β.Σ.