Απόψεις

Απόψεις

Τα κρυφά παιχνίδια των εκλογών

Οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, εκτός από το σημαντικό διακύβευμα για την επόμενη μέρα της χώρας και των πολιτών, κρύβουν και πολλές άλλες ουσιώδεις εξελίξεις, που θα συντελεστούν στα κόμματα, ανάλογα με το τελικό αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα κρίσιμο θεωρείται το αποτέλεσμα της κάλπης για τους αρχηγούς των κομμάτων. Αν το κόμμα στο οποίο ηγούνται, σημειώσει εκλογικό ποσοστό μεγαλύτερο ή παραπλήσιο των εκλογών του 2012 τότε, το αποτέλεσμα κρίνεται διαχειρίσιμο και δεν τίθεται θέμα ηγεσίας. Αν, όμως, το αποτέλεσμα είναι μικρότερο, οι διαδικασίες για αλλαγή του αρχηγού, ενδέχεται να ξεκινήσουν το ίδιο βράδυ των εκλογών!! 

Το πρόβλημα αυτό παρουσιάζεται περισσότερο οξύ για τον πρόεδρο της ΝΔ και πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος αν χάσει, χάνεται!  Κι αυτό, γιατί στο συγκεκριμένο κόμμα εξουσίας, διαχρονικά, όποιος πρόεδρος έχασε εκλογές ως πρωθυπουργός, πάντα υπέβαλε την παραίτησή του (Μητσοτάκης, Κώστας Καραμανλής). Τον ίδιο δρόμο αναμένεται ν' ακολουθήσει και ο Σαμαράς, αν - επαναλαμβάνουμε - η ΝΔ χάσει τις εκλογές με διαφορά. Το άγχος και η αγωνία του αρχηγού της ΝΔ είναι εμφανής τόσο στους λόγους του, όσο και στον τρόπο που συμπεριφέρεται. Μάλιστα ο ίδιος, σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες, που εμπιστεύεται από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης, χρησιμοποιεί στον προεκλογικό αγώνα προσωπική στρατηγική, με αποτέλεσμα να είναι δυσαρεστημένα τα στελέχη του κόμματος που πρόσκεινται στον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή. Οι αντιδράσεις ήταν επίσης έντονες και για την επιλογή κάποιων υποψηφίων (π.χ. Οικονόμου). 

Από την άλλη πλευρά, ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν αντιμετωπίζει, προς το παρόν, παρόμοιο πρόβλημα γιατί απλά δεν έγινε ακόμη πρωθυπουργός. Το κόμμα του, όποιο αποτέλεσμα κι αν φέρει, δε νομίζουμε ότι θα θέσει θέμα αρχηγίας.

Ανεξάρτητοι Έλληνες και Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, ανεξαρτήτως αποτελέσματος δεν έχουν λόγο να τεθεί θέμα ηγεσίας, αφού τα κόμματα αυτά είναι.... ιδιόκτητα. 
Στο ΚΚΕ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, λόγω της δομής και των στόχων του κόμματος (είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ δεν επιθυμεί να κυβερνήσει ούτε να συμμετάσχει σε κυβέρνηση συνεργασίας). Με τα δεδομένα αυτά, όποιο κι αν είναι το εκλογικό αποτέλεσμα, δεν θα υπάρξουν αλλαγές στην ηγεσία. Εξ άλλου ο Γ.Γ. εξελέγη πριν λίγους μήνες. 

Ερωτηματικό παραμένει τι θα συμβεί στο ΠΑΣΟΚ και τι θα κάνει ο Βενιζέλος, ειδικά στην περίπτωση που δεν εξασφαλίσει είσοδο στη νέα βουλή. Και υπάρχει και η εύλογη απορία, ποιός θα πληρώσει τα υπέρογκα χρέη του κόμματος. 

Τέλος, στο Ποτάμι, που εκτός απροόπτου θα μπει στη βουλή, δεν αναμένονται εξελίξεις στην ηγεσία. Το ίδιο ισχύει και για την Χρυσή Αυγή.

Για την ΔΗΜΑΡ και τον ΛΑΟΣ, αδυνατούμε να προβλέψουμε οτιδήποτε. Εκεί όλα είναι ανοιχτά. 
Με όσα αναφέραμε παραπάνω γίνεται αντιληπτό, ότι οι επικείμενες εκλογές, εκτός του ενδιαφέροντος για το ποιά ποσοστά θα πάρουν τα κόμματα και ποιά πρόσωπα θα εκλεγούν στο επόμενο κοινοβούλιο, θα δρομολογήσουν και εξελίξεις, για την επόμενη μέρα των κομμάτων. 
Βασίλης Σκουταράς