Απόψεις

Απόψεις

Σε αμφισβήτηση Σαμαράς – Βενιζέλος. Σε θέση μάχης οι δελφίνοι

Χέρι-χέρι ... μαζί στην κυβέρνηση της χώρας, μαζί και στην αμφισβήτηση. Ο λόγος για τον πρόεδρο και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά και Ευάγγελο Βενιζέλο. Και οι δύο, ενώ εντός της κυβέρνησης θεωρούνται ισχυροί, μέσα στα κόμματά τους αμφισβητούνται έντονα. Ο μεν κ. Σαμαράς γιατί του χρεώνεται η ήττα στις πρόσφατες ευρωεκλογές αλλά –κυρίως- για το μικρό εκλογικό ποσοστό που κατέγραψε, ο δε κ. Βενιζέλος  δεν είναι –από καιρό- αποδεκτός από τα περισσότερα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ και στην ουσία παραμένει μόνο στους τύπους πρόεδρος  του πάλαι ποτέ ισχυρού σοσιαλιστικού κινήματος.

Το πιο σημαντικό για ΝΔ και ΠΑΣΟΚ (κυρίως για το ΠΑΣΟΚ που εξανεμίσθηκαν τα ποσοστά του) είναι τα τεράστια χρέη τους προς τις τράπεζες και το ελληνικό δημόσιο, τα οποία υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια (!!!) €. Τώρα ποιος θα πληρώσει αυτά τα χρήματα, είναι ένα καλό ερώτημα.

Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος που μέχρι τώρα είναι κυρίαρχοι στην κυβέρνηση, δεν δείχνουν διάθεση να δρομολογήσουν πολιτικές εξελίξεις. Δεν αποδέχονται με τίποτα την αμφισβήτηση μέσα στα κόμματά τους και προσπαθούν, πάση θυσία, να μείνουν γαντζωμένοι στην εξουσία (που τόσο τους αρέσει).

Ο κ. Σαμαράς (ας μην ξεχνάμε ότι το 1993 έριξε, ελέω Συμπιλίδη, την νόμιμα εκλεγμένη με 49% κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη). Μετά την αποστασία του από τη ΝΔ, προσπάθησε να κυβερνήσει την χώρα δημιουργώντας δικό του κόμμα, την Πολιτική Άνοιξη. Και  μετά την πλήρη απαξίωσή της, επέστρεψε πάλι στη ΝΔ όπου εκλέχτηκε (ελέω Ντόρας) πρόεδρος (σε μια δύσκολη πολιτική συγκυρία) και στη συνέχεια πρωθυπουργός το 2012 (για να μην κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τον "άπειρο" νεαρό κ. Τσίπρα).

Τώρα όμως που το εκλογικό ποσοστό (ευρωεκλογές 2014) συρρικνώθηκε στο 22,7%, η αμφισβήτηση και η δυσαρέσκεια για τον κ. Σαμαρά είναι περισσότερο έντονη και κορυφαία στελέχη που εκφράζουν την λαϊκή δεξιά, τον θεωρούν βασικό υπεύθυνο για την εκλογική πτώση του κόμματος αλλά και «ξένο σώμα» στην παράταξη. Του χρεώνουν επίσης και την επιλογή του να έχει ως συνεργάτες στο Μαξίμου μόνο στελέχη που είχε στο πρώην κόμμα του (Πολιτική Άνοιξη) π.χ. Λαζαρίδη, Μπούρα, Σταμάτη κλπ.

Ο κ. Βενιζέλος μετά την εποχή του κ. Σημίτη έβαλε σκοπό της ζωής του να γίνει, με κάθε τρόπο, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κι όταν το πέτυχε μετά την χρεωκοπία της χώρας και την παραίτηση του κ. Γ. Παπανδρέου, το ΠΑΣΟΚ υπό την προεδρία του, πήρε στις εκλογές του 2012 (Ιούνιος) ποσοστό 12,28% από 43,92% που πήρε στις εκλογές του 2009. Στις πρόσφατες ευρωεκλογές ο κ. Βενιζέλος δεν τόλμησε να κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ (φοβούμενος νέα εκλογική πανωλεθρία) και κατέβηκε με την «Ελιά» που αποτελείτο από ένα συνασπισμό πολλών (απαξιωμένων κυρίως) παλαιών πολιτικών και σχημάτων. Το ποσοστό 8% μόνο επιτυχία δεν είναι (μάλλον θλίψη προκαλεί).

Κι όμως, αυτοί οι δύο πολιτικοί άνδρες κ. Σαμαράς – Βενιζέλος όχι μόνο δεν βλέπουν την πραγματικότητα αλλά προσπαθούν με κάθε τρόπο να συνεχίσουν να κυβερνούν τη χώρα με ορίζοντα το 2016. Μας μιλούν για νέα πορεία, για ανάπτυξη (άσχετο αν χάλασε η μίζα και η ανάπτυξη δεν παίρνει μπροστά 5 χρόνια τώρα). Ενώ για ν’ αποφύγουν το σκόπελο της εκλογής προέδρου της Δημοκρατίας (χρειάζονται 180 βουλευτές) που μπορεί να οδηγήσει σε εθνικές εκλογές, προσπαθούν να προσηλυτίσουν βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν αλλά και βουλευτές από άλλες «πολιτικές φούσκες» ΔΗΜΑΡ και ΑΝΕΛ που βρίσκονται στα πρόθυρα διάλυσης, με το επιχείρημα ότι δεν πρόκειται να ξαναεκλεγούν και πρέπει να συναινέσουν σε εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας για να παραμείνουν βουλευτές ως την άνοιξη του 2016. Τόση πρεμούρα για την εξουσία και τέτοια απαξίωση της πολιτικής ζωής!!

Στη ΝΔ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ (όσο απέμεινε) εντείνονται, όπως προαναφέραμε οι αντιδράσεις για τους κ. Σαμαρά και Βενιζέλο αντίστοιχα. Ήδη, πέρα από τις φωνές διαμαρτυρίας, οι δελφίνοι είναι σε θέση μάχης για την επόμενη μέρα στα δύο αυτά κόμματα.

Πόσο θα πάρει να δρομολογηθούν νέες πολιτικές εξελίξεις; Είναι θέμα χρόνου. Και όχι μεγάλου.

Β.Σ.