Απόψεις

Απόψεις

Κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να εκλέξουν Πρόεδρο και να συμφωνήσουν ημερομηνία εκλογών

Τα σενάρια για την επικείμενη εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, σε δύο περίπου μήνες , δίνουν και παίρνουν. Θα μπορέσει η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ να συγκεντρώσει τους 180 βουλευτές που απαιτούνται για να εκλέξει Πρόεδρο και να παραμείνει έτσι στην εξουσία; Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ θα συσπειρώσει  121 βουλευτές να ψηφίσουν αρνητικά οποιοδήποτε πρόσωπο κι αν προταθεί για νέος Πρόεδρος, ούτως ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, που είναι και ο στόχος του;

Τα παραπάνω καίρια ερωτήματα, θ’ απασχολούν καθημερινά την επικαιρότητα μέχρι να ξεκινήσει η διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου. Σ’ αυτά τα ερωτήματα, θα προσθέσουμε κι εμείς μερικά ακόμη: Τι θα γίνει με τους προφυλακισμένους βουλευτές της Χρυσής Αυγής; Θα τους επιτραπεί να ψηφίσουν; Αν τους επιτραπεί, τότε η βουλή θα αριθμεί 300 βουλευτές και θα χρειάζονται 180 θετικές ψήφοι για την εκλογή Προέδρου. Αν δεν τους επιτραπεί, στους πόσους βουλευτές θα υπολογισθούν τα 2/3 των ψήφων που ορίζει το Σύνταγμα για την εκλογή; Στους 300 ή στους 293, αφού οι 7 είναι φυλακισμένοι; Όταν οι αρμόδιοι αποφανθούν οριστικά για τα παραπάνω, εκεί θα δείτε ενστάσεις, διαφοροποιήσεις και σχόλια. Καλά να είμαστε να τ’ απολαύσουμε.

Πάντως, ανεξάρτητα απ’ όλα αυτά, η εκλογή του νέου Προέδρου αποτελεί –κατά την άποψή μας- τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του πολιτικού συστήματος. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει εθνική συναίνεση στο ζήτημα αυτό, η  χώρα εισήλθε σε μια μακρά προεκλογική περίοδο, με αποτέλεσμα, όλα να κινούνται  σε προεκλογικούς ρυθμούς. Αυτό, μόνο καλό δεν κάνει. Γιατί απλούστατα, όταν η πολιτική κατάσταση είναι ρευστή, οι αγορές απέναντι στην Ελλάδα είναι επιφυλακτικές, διάφορες σημαντικές συμφωνίες της χώρας παραμένουν σε εκκρεμότητα μέχρι να αποσαφηνιστεί  τι θα γίνει, οι επενδυτές είναι διστακτικοί λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας και γενικά, όσο δεν θα υπάρχει  πολιτική σταθερότητα (την οποία ακυρώνει η προεκλογική περίοδος), η χώρα θα αντιμετωπίζεται με επιφύλαξη.

Το ιδανικό θα ήταν να υπάρξει, έστω και τώρα, μια συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ για εκλογή Προέδρου τον Φεβρουάριο και ταυτόχρονα να ορισθεί και ημερομηνία εθνικών εκλογών για τον ερχόμενο Ιούνιο ή Οκτώβριο. Με τον τρόπο αυτό πιστεύουμε ότι ικανοποιούνται κι οι δύο. Γιατί, δεν υπάρχει λόγος να ταλαιπωρείται η χώρα, αφού η κυβέρνηση θα μπορούσε να δεχτεί να γίνουν οι εκλογές λίγους μήνες νωρίτερα από τη λήξη της 4ετίας και ο ΣΥΡΙΖΑ , θα μπορούσε κι αυτός να δεχθεί να γίνουν λίγους μήνες αργότερα από την εκλογή νέου Προέδρου. Έτσι, θα έδειχναν προς όλους ότι υπάρχει εθνική συνεννόηση και ίσως αυτό ν’ αποτελούσε την αρχή για την από κοινού αντιμετώπιση κρίσιμων εθνικών ζητημάτων.

Η ένταση, ο κομματικός φανατισμός , οι συγκρούσεις και οι στείρες αντιπαραθέσεις δεν νομίζουμε ότι ωφελούν ούτε τη χώρα ούτε τους πολίτες. Ας αφήσουν λοιπόν οι πολιτικοί τα «παιγνίδια» κι ας κοιτάξουν το μέλλον της Πατρίδας μας,  με συναίνεση και ενότητα.

 

Β.Σ.

ESPA BANNER