Απόψεις

Απόψεις

Διχασμός στο ΠΑΣΟΚ - Ντόμινο εξελίξεων στ' άλλα κόμματα;

Τα πρωτόγνωρα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τη Δευτέρα 1η Σεπτεμβρίου στην αίθουσα του Ζαππείου Μεγάρου, στα εγκαίνια της Έκθεσης «από τον ανένδοτο στην αλλαγή» με την ευκαιρία του εορτασμού των 40 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, φανερώνουν το κλίμα που υπάρχει στο πάλαι ποτέ ισχυρό κίνημα. Επιβεβαιώθηκε, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι στο ΠΑΣΟΚ δεν χωρούν μαζί ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Η αντιπαλότητα των δύο, οδηγεί σε ακραίες καταστάσεις και, σίγουρα, σηματοδοτεί την αρχή του τέλους του ΠΑΣΟΚ, τουλάχιστον όπως το γνωρίζαμε μέχρι σήμερα.

Η φράση του Γιώργου Παπανδρέου ότι «χρειάζεται μια νέα αρχή» υποδηλώνει ότι ο τωρινός πρόεδρος  Ευάγγελος Βενιζέλος, δεν υπολογίζεται πλέον από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού και των συνοδοιπόρων του (αλήθεια, τόσο γρήγορα ξέχασαν πού οδήγησε με την πολιτική ο Γιώργος την Ελλάδα;).

Από την άλλη πλευρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας εν μέσω αποδοκιμασιών, σήκωσε το γάντι της πρόκλησης και δήλωσε ότι θα ειπωθούν όλες οι αλήθειες για το πώς έφθασε το ΠΑΣΟΚ από κυβέρνηση του 44% στην ... κυβέρνηση Παπαδήμου και τη συνεργασία με τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ (θα μας πει και, πως υπό την προεδρεία του, οδήγησε το ΠΑΣΟΚ από το 44% σε μονοψήφιο αριθμό; ).

Το χάσμα μεταξύ Παπανδρέου – Βενιζέλου, θεωρείται αγεφύρωτο και ο διχασμός μοιάζει αναπόφευκτος. Με ποιο τρόπο θα γίνει και τι θα συμβεί, θα το δείξει το μέλλον.

Οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτούν ραγδαίες αλλαγές όχι μόνον στο συγκεκριμένο κόμμα αλλά σε ολόκληρο το πολιτικό σκηνικό της χώρας, αφού η δυσαρέσκεια του κόσμου από την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα σκληρά μέτρα λιτότητας, επιβάλλουν σημαντικές αλλαγές, τις οποίες αδυνατεί να αντιμετωπίσει το υπάρχον σύστημα.

Με την τακτική του ντόμινο, μετά το ΠΑΣΟΚ, θα υπάρξουν στο σύνολο των πολιτικών κομμάτων σημαντικές εξελίξεις με, πιθανές, αλλαγές προσώπων.

Ακόμη, η δημιουργία νέων κομμάτων θεωρείται πιθανή. Οι διάφοροι «πολιτικοί αστέρες» του τόπου που ήταν στην εξουσία μέσω διαφόρων κομμάτων αν με τις παρούσες συνθήκες δεν βλέπουν να έχουν μέλλον, είναι σίγουρο  ότι θα προχωρήσουν σε νέους κομματικούς σχηματισμούς, για να επιβιώσουν πολιτικά και να μην εγκαταλείψουν αυτό που αγαπούν: την εξουσία!..

Όμως, πιστεύουμε, ότι οι ψηφοφόροι έχουν πλέον «ξυπνήσει» και θα στείλουν για πάντα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όλους αυτούς που ευθύνονται για το κατάντημα της Ελλάδος και του Λαού της.

Βασίλης Σκουταράς

Πολιτική

ΚΙΝΑΛ: Ως την Τετάρτη το βράδυ οι αποφάσεις του Γιώργου Παπανδρέου

γιώργος παπανδρέου

Μόνο ως έκπληξη θα εκληφθεί πλέον η μη συμμετοχή του Γιώργου Παπανδρέου στην κούρσα για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά. Οι ανακοινώσεις του πρώην πρωθυπουργού αναμένονται έως το βράδυ της Τετάρτης, με την επιστροφή του από την Κωνσταντινούπολη, όπου θα μεταβεί σήμερα το μεσημέρι, αλλά το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, δείχνει ότι η υποψηφιότητά του πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

Κάποιοι αντιτείνουν ότι ακόμα «ζυγίζει» τα πράγματα, καθώς παρατηρούνται στις γραμμές του ΚΙΝΑΛ και έντονες αντισυσπειρώσεις, εξαιτίας του γεγονότος ότι η διαδρομή του κ. Παπανδρέου την τελευταία δεκαετία είναι γεμάτη μελανά, όπως λένε, σημεία (από το μνημόνιο και τους χειρισμούς του το 2011, έως τα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ και τη διάσπαση του 2015), αλλά όλα αυτά δύσκολα θα αντιστρέψουν την διαφαινόμενη ως δρομολογημένη υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού.

Κι αυτό διότι, σύμφωνα με όσα διατείνονται συνεργάτες και συνομιλητές του, οι αντιδράσεις που έχει απ’ όλη την Ελλάδα η εμπλοκή του στο σκηνικό που προέκυψε μετά την αποχώρηση της κυρίας Γεννηματά είναι εξόχως θετικές. Όπως λένε στελέχη που βρίσκονται κοντά στον πρώην πρωθυπουργό, τα τηλεφωνήματα που κάνει ο ίδιος, αλλά και αυτά που δέχεται είναι απολύτως ενθαρρυντικά για τυχόν υποψηφιότητά του.

Μάλιστα είναι χαρακτηριστικό ότι στο παρασκήνιο και ανεπισήμως φυσικά κάποιοι ένθερμοι οπαδοί του φέρεται να ξεκίνησαν ήδη τη συλλογή υπογραφών από μέλη της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής, ώστε να δημιουργήσουν συνθήκες, οι οποίες δεν θα επιτρέψουν στον κ. Παπανδρέου να σκεφτεί άλλη επιλογή πέραν της καθόδου του στις εσωκομματικές εκλογές της 5ης Δεκεμβρίου.

Παλαιός και στενός του συνεργάτης έλεγε σε συνομιλητές του ότι υπάρχει ένα μέτωπο, στο οποίο συναντώνται στελέχη από αντικρουόμενες, έως τώρα εσωκομματικές ομάδες – εννοώντας ότι πέραν των καθαρόαιμων παπανδρεϊκών, σπεύδουν προς υποστήριξη της υποψηφιότητας γεννηματικοί, πρώην βενιζελικοί, παλιοί ΔΗΜΑΡίτες και πολλοί άλλοι.

Ο ίδιος συνεργάτης, όπως και πολλοί άλλοι στενοί άνθρωποι του κ. Παπανδρέου διαμηνύουν ότι οι αποφάσεις του δεν εξαρτώνται από τη στάση των άλλων υποψηφίων. Επιχειρούν έτσι να απαντήσουν στις επισημάνσεις πολλών άλλων πλευρών ότι πέραν του Βασίλη Κεγκέρογλου, ουδείς άλλος εκ των άλλων διεκδικητών της ηγεσίας δεν δήλωσε διατεθειμένος να κάνει πίσω. Ο Ανδρέας Λοβέρδος κάλεσε ευθέως τον κ. Παπανδρέου να ξεκαθαρίσει σύντομα τις προθέσεις του, ώστε να ασχοληθεί το ΚΙΝΑΛ με υπαρκτά θέματα, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έθεσε και το εκλογικό δίλλημμα που θα διαπερνά τη σύγκρουσή του με τον πρώην πρωθυπουργό και αυτό θα είναι η αναμέτρηση παρελθόντος και μέλλοντος!

Ο Χάρης Καστανίδης που έχει ήδη καταθέσει υπογραφές (και μεγάλο αριθμό μάλιστα, πολύ πιο πάνω από το όριο) παραμένει αμετακίνητος, όπως και ο Παύλος Γερουλάνος, παρότι ορισμένοι τον εμφανίζουν πιθανό να υπαναχωρήσει. Το θέμα με τον δημοτικό σύμβουλο Αθήνας και πρώην υπουργό του κ. Παπανδρέου είναι εάν και πόσο επηρεάζεται η προσπάθειά του να συγκεντρώσει τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών, από την κίνηση που έχει ο πρώην πρωθυπουργός. Ο Παύλος Χρηστίδης συνεχίζει τα διαδικτυακά event και την συλλογή υπογραφών από νεολαίους κυρίως, σαν να μην συμβαίνει τίποτα, ενώ μόνο κ. Κεγκέρογλου παραδέχθηκε ότι ενδεχόμενη υποψηφιότητα Παπανδρέου αλλάζει τα δεδομένα. Σε κάθε περίπτωση, η όποια υπαναχώρηση υποψηφίου ή υποψηφίων θα γίνει επίσημα και ξεκάθαρα, αφού ανακοινώσει ο κ. Παπανδρέου ότι θα κατέβει στις εκλογές. Κι αυτό διότι φοβούνται ότι μπορεί να εκτεθούν ανεπανόρθωτα εάν οι ίδιοι αποχωρήσουν ενόψει της έλευσης του πρώην πρωθυπουργού και εκείνος την τελευταία στιγμή επιλέξει να μην είναι υποψήφιος. Έτσι κι αλλιώς στις συνομιλίες που είχαν μαζί του, ο άλλοτε αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μόνο νύξεις και βολιδοσκοπήσεις έκανε και δεν αποσαφήνισε με απόλυτο τρόπο τις ακριβώς θα κάνει.

πηγή: protothema.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βενιζέλος για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ: Δεν υπάρχει ισχυρότερος λόγος από τη σιωπή

Ντόρα Μπακογιάννη: Ανακοίνωσε ότι διαγνώσθηκε με καρκίνο

ESPA BANNER