Απόψεις

Απόψεις

Αναζητούνται νέοι ηγέτες

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι η παρούσα κυβέρνηση , έχει αποτύχει, σε όλους τους τομείς. Στους 27 μήνες που κυβερνά, όχι μόνο δεν βελτίωσε ούτε στο ελάχιστο τα οικονομικά της χώρας , αλλά , αντιθέτως, τα χειροτέρεψε περισσότερο και φτωχοποίησε τον Ελληνικό Λαό.

Στην πρόσφατη δημοσκόπηση (της εταιρείας ΠΑΛΜΟΣ) που είδε το φως της δημοσιότητας, όλα τα κόμματα παρουσιάζουν πτώση σε σχέση με τα ποσοστά που πήραν στις ευρωεκλογές του περασμένου Μαΐου.

Αυτό το γεγονός αποδεικνύει ότι οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται τα υπάρχοντα κόμματα και αναζητούν κάτι νέο, που να τους δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση των πολλών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν η χώρα και οι πολίτες της.

Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που κυβερνούν στη συγκεκριμένη δημοσκόπηση παίρνουν ποσοστά 17,7% και 3% αντίστοιχα έναντι 22,72%  και 8,02%  που πήραν στις ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 25,8% έναντι 26,57% των ευρωεκλογών, το Ποτάμι 2,3% έναντι 6,6% το ΚΚΕ 3,5% έναντι 6,11% , η Χρυσή Αυγή 8,7% έναντι 9,39%, οι ΑΝΕΛ 2,5% έναντι 3,46% και η ΔΗΜΑΡ 0,7% έναντι 1,2%.

Αν θεωρήσουμε φυσιολογική την πτώση των κυβερνώντων κομμάτων (ΝΔ-ΠΑΣΟΚ) δεν μπορούμε να κατανοήσουμε την ταυτόχρονη πτώση όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης . Λογικά, όταν η κυβέρνηση φθείρεται, η αντιπολίτευση ενισχύεται. Αυτό, δε συμβαίνει στην παραπάνω δημοσκόπηση. Γεγονός που επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό ότι τα σημερινά κόμματα δεν εκφράζουν τον κόσμο. Η κοινωνία ζητά νέους κομματικούς σχηματισμούς και νέους ηγέτες που να δίνουν ελπίδα και όραμα για το μέλλον.

Οι παλιοί πολιτικοί, θεωρούνται, από την πλειοψηφία του κόσμου, «φθαρμένα υλικά» με τα οποία δεν μπορείς να κτίσεις νέο οικοδόμημα με γερές βάσεις και προοπτική.

Ο παλαιός πολιτικός λόγος δεν πείθει πλέον κανέναν (μόνον αυτούς που έχουν συμφέροντα) και δεν «πουλάει» στους ψηφοφόρους.

Η μεγάλη οικονομική κρίση που βιώνει ο κόσμος αποτελεί την ταφόπλακα του παλαιού πολιτικού συστήματος.

Ακόμα και ο ΣΥΡΙΖΑ , που θεωρείται εν δυνάμει κυβέρνηση, με τις συνιστώσες που τον αποτελούν και τις διαφορετικές τάσεις που επικρατούν στο εσωτερικό του, δύσκολα θα μπορέσει να πειθαρχήσει, αυτή τη διαφορετικότητα που τον χαρακτηρίζει. Αν δεν γίνει ενιαίο κόμμα, που όλα τα στελέχη του να υποστηρίζουν την κεντρική γραμμή, τότε δεν υπάρχουν προοπτικές. Ο Αλέξης Τσίπρας αν δεν απεγκλωβιστεί από τις συνιστώσες, μόνο σαν «κομήτης» ενδέχεται να περάσει από την κυβέρνηση.

Το Ποτάμι, οι Ελιές  και τα ρέματα είναι μάλλον αστεία και δεν προσφέρουν τίποτα σοβαρό. Οι ΑΝΕΛ εξατμίζονται, ενώ η ΔΗΜΑΡ στο τέλος θα μείνει μόνο με τον μπάρμπα-Φώτη με την ελπίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Η Χρυσή Αυγή είναι το μόνο κόμμα που σταθεροποιεί τα ποσοστά του (κυρίως λόγω της αντίδρασης των ψηφοφόρων στα άλλα συστημικά κόμματα). Τέλος το ΚΚΕ βρίσκεται στον κόσμο του (λίγοι και καλοί. Ούτε να κυβερνήσουν θέλουν ούτε τίποτα. Απλώς να υπάρχουν).

Με τα παραπάνω δεδομένα , θα δούμε ποιος θ’ αντιδράσει ταχύτερα και θα δώσει το «νέο» που αναζητά ο κόσμος. Ως τότε υπομονή και κουράγιο.

Βασίλης Σκουταράς 

ESPA BANNER