Απόψεις

Απόψεις

Ειδήσεις

Διεθνή

'Έχουν θράσος αυτοί οι Έλληνες" γράφει η Γερμανική εφημερίδα Welt

«Ορισμένες επιτυχίες κάνουν τους Έλληνες αλαζόνες. Τώρα είναι σημαντικό να παραμείνουν ήρεμοι», σχολιάζει η γερμανική Welt.

 

«Οι Έλληνες έχουν διανύσει ένα μακρύ δρόμο με τη λιτότητα και το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. Επιπλέον, οι διαφορές με την τρόικα δεν μπορούν να κρυφτούν. Η Ελλάδα έπρεπε να καταφέρει το ακατόρθωτο κι ένα μεγάλο μέρος των υποχρεώσεων έχει εκπληρωθεί , κάτι που μαρτυρούν οι μικρές μόνο προοπτικές ανάπτυξης, ένα μικρό πλεόνασμα στον ισολογισμό, ακόμη κι η αύξηση των εξαγωγών.

Όλα αυτά κυμαίνονται σε χαμηλά -σε σύγκριση με την ΕΕ- επίπεδα, στους δε ανέργους και φτωχούς, η ανάκαμψη απέχει πολύ από το σημείο που θα αποτελέσει πραγματικότητα.

Σε σχέση, όμως, με την αρχική κατάσταση -δηλαδή, ένα βήμα πριν την πτώχευση- έχει η κυβέρνηση να επιδείξει σημαντική επιτυχία. Αρκεί όλα αυτά να μην την οδηγήσουν τώρα στην αλαζονεία!

Η ελληνική κυβέρνηση τολμά και πάλι να είναι επαναστατική, πολύ επαναστατική, ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιχείρησε μια εκ νέου ερμηνεία της Ευρω- διάσωσης, θεωρεί το αναγκαίο πρόγραμμα διάσωσης της χώρα του, λιγότερο σα μια βοήθεια προς αυτή και περισσότερο σαν ένα πείραμα σε βάρος των Ελλήνων, από το οποίο η Ευρώπη έμαθε και κέρδισε πολλά.

Το συμπέρασμά του: Τώρα μόνο φαίνεται ότι επιτέλους έφτασε η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, και μάλιστα, θα ήταν για το κοινό όφελος, καθώς διαφορετικά, η Ελλάδα και κατ' επέκταση η ζώνη του ευρώ θα κινδύνευε και πάλι από αστάθεια. Κανείς δε θα έπρεπε τέτοιες ανοησίες να επικρατήσουν μόνο και μόνο επειδή ο μεγάλος συνασπισμός στην Αθήνα έχει αποδείξει ότι είναι πρόθυμος και σε θέση να λάβει σοβαρές κι υπεύθυνες πολιτικές αποφάσεις.

Τώρα νιώθουν ότι απειλούνται τα κόμματα από τα κόμματα της ακροδεξιάς και της άκρας αριστεράς εξ αιτίας των Ευρωεκλογών και των τοπικών εκλογών του Μαΐου. «Ελαφρύνσεις» από τους εταίρους της ΕΕ θέλουν να τις πουλήσουν ως επιτυχία. Μόνο που υπάρχει ο κίνδυνος η ελαφρότητα να αποδειχθεί μεταδοτική κι η Ευρωζώνη να ανταποκριθεί στα αιτήματα.

Μιλάμε για ένα κενό χρηματοδότησης, ύψους 11 δισεκατομμυρίων Ευρώ. Μικρό, βέβαι, είναι το ποσό σε σχέση με το συνολικό ποσό των 250 δισεκατομμυρίων. Θα συζητηθεί η περαιτέρω επέκταση της πληρωμής κι η μείωση των επιτοκίων, πιθανώς σε επίπεδο κάτω του κόστους. Ωστόσο, κάτι τέτοιο θα ήταν ένα de facto κούρεμα, στο ενδεχόμενο του οποίου είχε εκφράσει την ξεκάθαρη αντίρρησή της η Γερμανία».