Απόψεις

Άρθρα

Το τηλεφώνημα Ομπάμα στον Τσίπρα και η σημασία του

Τι σηματοδοτεί η στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα προς τον νέο πρωθυπουργό της χώρας Αλέξη Τσίπρα στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν, με πρωτοβουλία του Αμερικανικού Προέδρου; Αν ήταν μία εθιμοτυπική ευχή για καλή επιτυχία στο νικητή των εκλογών, τότε το θέμα ανάγεται στα πλαίσια της φιλοφρόνησης, λόγω των διαχρονικά καλών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. Αν όμως, το συγκεκριμένο τηλεφώνημα περιείχε και πολιτικά μηνύματα, τότε η σημασία του είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. 

Είναι γνωστό ότι τα αποθέματα της Ελλάδος σε υδρογονάνθρακες, φυσικό αέριο και άλλα ορυκτά, προσελκύουν το ενδιαφέρον όλων των οικονομικά ανεπτυγμένων χωρών, οι οποίες προσπαθούν να έρθουν σε συμφωνία με την Ελλάδα, για να τα αξιοποιήσουν, κυρίως προς το συμφέρον τους. Μεταξύ των χωρών που «καλοβλέπουν» την προοπτική να «εκμεταλλευτούν» τον ορυκτό μας πλούτο, είναι η Γερμανία. Η οποία, τα τελευταία χρόνια, συνεργαζόμενη με τις ελληνικές κυβερνήσεις των μνημονίων, δημιούργησε στο παρασκήνιο της οικονομικής κρίσης, τις προϋποθέσεις για να «βάλει στο χέρι» τον σημαντικό ορυκτό πλούτο που κρύβεται κάτω από την Ελλάδα και τη θάλασσά της. Ακόμη και το χρέος που δημιουργήθηκε, ίσως αποτελεί τον «Δούρειο Ίππο» για να μας πάρουν «κοψοχρονιάς» αυτά που αυτοί δεν έχουν... 

Παρά το στενό «πρεσάρισμα» της Γερμανίας, διακριτικά παρακολουθούν τις εξελίξεις κι άλλες χώρες όπως το Ισραήλ, η Νορβηγία η Αμερική κ.ά. Ειδικά η Αμερική ποτέ δεν έκρυψε τη συμπάθειά της προς την Ελλάδα, την οποία θεωρεί γωνιακό οικόπεδο και θέλει να εκμεταλλευτεί συνολικά τον πλούτο της. Με δεδομένη την διακήρυξη της νέας κυβέρνησης, σε όλους τους τόνους, ότι καταδικάζει τα μνημόνια και την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων καθώς και τις σχέσεις εξάρτησης -κυρίως - με την Γερμανία, ο Ομπάμα βρήκε τον κατάλληλο χρόνο να εκφράσει την στήριξή του στο νέο Έλληνα πρωθυπουργό, με όσα συνεπάγονται (συνειρμοί, υποθέσεις, σενάρια, συμπεράσματα κλπ).

Η συγκυρία είναι ευνοϊκή για τη χώρα. Η νέα κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει κάθε ευκαιρία και να πράξει το καλύτερο για την Ελλάδα και τους πολίτες της. Πρέπει να εκμεταλλευτεί όλες τις προϋποθέσεις και κυρίως να ανακτήσει την εθνική μας κυριαρχία και τον σεβασμό από όλους (οι προηγούμενες κυβερνήσεις τα ξεπούλησαν όλα προκειμένου να διατηρούν τις καρέκλες της εξουσίας).

Βασίλης Σκουταράς

Διαβάστε επίσης: 

Τέλος εποχής για το χθες - Προοπτική και ελπίδα για το αύριο
Η νέα Κυβέρνηση να τηρήσει τις υποσχέσεις της