Απόψεις

Άρθρα

Ειδήσεις

Ελλάδα

Χατζημαρκάκης: Αγαπητοί Γερμανοί, δώστε λεφτά στους Ελληνες

«Αγαπητοί Γερμανοί, δώστε επιτέλους λεφτά στους Έλληνες!», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης του ελληνικής καταγωγής ευρωβουλευτή των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργου Χατζημαρκάκη στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού «Focus».Ο κ. Χατζημαρκάκης ζητά να αναγνωριστεί η πρόοδος που έχει σημειώσει η Αθήνα στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και καλεί την Γερμανία να προχωρήσει σε λύσεις που θα επιτρέψουν στην Ελλάδα «να αναπνεύσει», τουλάχιστον με αναδιαπραγμάτευση των όρων της δανειακής βοήθειας.

«Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Σαμαράς επικρίνει την ελλιπή αναγνώριση των προσπαθειών των Ελλήνων. Έχει δίκιο. Η χώρα έχει κάνει πολλά. Η τρόικα θα έπρεπε επιτέλους να διαπραγματευθεί εκ νέου ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους χορήγησης βοήθειας», σημειώνει ο κ. Χατζημαρκάκης και υπενθυμίζει ότι πρόσφατα η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ εξέφρασε τον σεβασμό της προς την Ελλάδα.

«Πράγματι, αποδεδειγμένα έχουν προχωρήσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, μέσω της ψήφισης νομοσχεδίων για τη φοροδιαφυγή, το συνταξιοδοτικό και το σύστημα υγείας», προσθέτει και αναφέρεται στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά και στην έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για την ανταγωνιστικότητα, βάσει της οποίας η Ελλάδα βελτίωσε την κατάταξή της κατά 11 θέσεις.

Ο κ. Χατζημαρκάκης αναγνωρίζει ωστόσο ότι το πρόβλημα είναι ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων δεν αντιλαμβάνεται την πρόοδο, λόγω της ύφεσης και της στασιμότητας στην αγορά εργασίας. Η χώρα χρειάζεται κίνητρα ώστε να επέλθει η ανάπτυξη, τονίζει ο ευρωβουλευτής και υπενθυμίζει ότι και η Γερμανία μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο μπόρεσε να ορθοποδήσει μέσω ενός Σχεδίου Μάρσαλ.

Εκφράζει δε την κατανόησή του για τον ανησυχία, όπως λέει, του κ. Σαμαρά για τον σκεπτικισμό με τον οποίο αντιμετωπίζονται όσα έχει επιτύχει η Ελλάδα: «Αντί όμως για αδικαιολόγητο σκεπτικισμό, θα ήταν αναγκαίο να βοηθηθεί επιτέλους η χώρα με χαμηλότερα επιτόκια ή μεγαλύτερη περίοδο αποπληρωμής» συμπληρώνει.

Ο Γιώργος Χατζημαρκάκης, ο οποίος, όπως έχει ανακοινώσει, θα ηγηθεί ο ίδιος πολιτικού σχήματος στην Ελλάδα για τις Ευρωεκλογές, αναφέρεται ακόμη στην πρόταση του Ινστιτούτου Bruegel των Βρυξελλών για αύξηση του κεφαλαίου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κατά 30 δισεκατομμύρια από τις χώρες που έχουν αξιολόγηση ΑΑΑ, ώστε να τεθούν οι βάσεις για ένα ευρωπαϊκό σχέδιο Μάρσαλ, το οποίο θα είχε τη δυνατότητα να δώσει την κατάλληλη ώθηση στις υπό κρίση ευρισκόμενες χώρες του Νότου.

Καταλήγει δε με την εκτίμηση ότι μέχρι τώρα δεν έχουν αντιμετωπιστεί τα ουσιαστικά προβλήματα που προκάλεσε η κρίση και καλεί τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να βρουν από κοινού λύσεις. Σε αυτό περιλαμβάνεται, όπως επισημαίνει, το να δοθεί στην Ελλάδα «λίγος αέρας να αναπνεύσει», για να προσθέσει ότι, δεδομένων των μεταρρυθμίσεων της Ελλάδας, «το λιγότερο που θα της άξιζε θα ήταν μια αναδιαπραγμάτευση των όρων για τη χορήγηση βοήθειας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος

Μακρόν: Φοβάται «πολιτική παράλυση» μετά τις εκλογές στη Γερμανία

Εμμανουέλ Μακρόν

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν δεσμεύτηκαν σήμερα να συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά, εωσότου συγκροτηθεί μια νέα γερμανική κυβέρνηση, μετά τις βουλευτικές εκλογές της 26ης Σεπτεμβρίου, στις οποίες η Μέρκελ δεν είναι υποψήφια.

Στα 16 χρόνια της εξουσίας της, η Άνγκελα Μέρκελ έχει γνωρίσει τέσσερις Γάλλους προέδρους και έχει σφυρηλατήσει στενές σχέσεις με όλους τους.

Παρά τις σχέσεις αυτές, ο Μακρόν ανησυχεί σχετικά με το ενδεχόμενο πολιτικής παράλυσης μετά τις εκλογές, αναφέρουν βοηθοί του.

Εξάλλου, μια συνήθως παρατεταμένη περίοδος για τον σχηματισμό ενός συνασπισμού στη Γερμανία θα καταστήσει δύσκολο για τη Γαλλία να προωθήσει τη φιλόδοξη ατζέντα της μεταρρυθμίσεων για την ΕΕ, μόλις αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρώτο μισό του επόμενου έτους.

Βάσει του γερμανικού Συντάγματος, η Μέρκελ θα παραμείνει καγκελάριος εωσότου η πλειοψηφία των βουλευτών της Μπούντεσταγκ εκλέξει έναν διάδοχο.

«Μέχρι τον σχηματισμό της κυβέρνησης, η κυρία καγκελάριος, η αγαπητή Άνγκελα Μέρκελ, και εγώ θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε χέρι χέρι σε σημαντικά ζητήματα, στα οποία επιδιώκουμε να δώσουμε γαλλο-γερμανικές λύσεις, όπως κάναμε από την πρώτη ημέρα», δήλωσε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στα σκαλιά του Ελιζέ, πριν από ένα δείπνο εργασίας.

Η Γερμανίδα καγκελάριος επισήμανε: «Συζητήσαμε επίσης ότι θέλουμε να κάνουμε τα πάντα δυνατά, από τη γερμανική πλευρά, προκειμένου να μην «παγώσουν» οι αναγκαίες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν».

Η Μέρκελ αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε θέματα που κυμαίνονται από το Αφγανιστάν και τη Λευκορωσία έως την Ουκρανία και τους ευρωπαϊκούς στόχους για τις εκπομπές αερίων.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν συναντήθηκε με τους υποψηφίους για την καγκελαρία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων στη Γερμανία στο μέγαρο των Ηλυσίων την περασμένη εβδομάδα και τους ζήτησε να εξηγήσουν τα πιθανά σενάρια για έναν συνασπισμό στη Γερμανία και πώς οι ίδιοι βλέπουν να εξελίσσονται οι εκλογές, ανέφεραν Γάλλοι αξιωματούχοι.

Ένας σύμβουλος του Ελιζέ είπε πως η συνάντηση με τη Μέρκελ, η τελευταία πριν από τις εκλογές, δεν ήταν ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο. Θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία για αυτό στο Παρίσι, αργότερα, σύμφωνα με τον σύμβουλο, που πρόσθεσε πως οι δύο ηγέτες ελπίζουν να ολοκληρώσουν τη δουλειά σε θέματα, όπως η μετανάστευση με φόντο την αφγανική κρίση.

Ειδήσεις σήμερα:

Ηράκλειο - Κορωνοϊός: Ανακοινώθηκε επίσημα η άρση του μίνι - lockdown

Χανιά: Εντόπισαν ιστιοφόρο που είχε ναυαγήσει πριν από 13 ημέρες στην Κύθνο!

ESPA BANNER