Αθλητικά

Ποδόσφαιρο

Σάντος: «Αν είμαστε η Ελλάδα που έχουμε συνηθίσει, θα τα καταφέρουμε»

Αισιόδοξος δήλωσε σε συνέντευξη του ο ομοσπονδιακός τεχνικός Φερνάντο Σάντος, για την πορεία της Εθνικής στο Μουντιάλ. Ο Πορτογάλος τεχνικός επανέλαβε ότι το κλίμα στην ομάδα είναι αρκετά καλό ενώ όπως είπε δεν υπάρχει μεγάλο φαβορί στον όμιλο της Ελλάδας αλλά τέσσερις δυνατές ομάδες. Αναλυτικά όσα είπε ο Φερνάντο Σάντος στο «Goal»:

Για το γεγονός ότι η Ελλάδα παραμένει ψηλά στη λίστα της FIFA, παρά τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου

«Νομίζω ότι συμβαίνει επειδή η ομάδα διέπεται από διαφορετικό πνεύμα. Έχει καταφέρει να ξεφεύγει από την κακή νοοτροπία και τα εσωτερικά παρασκήνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, να δημιουργήσει μία δική της πραγματικότητα. Είναι μία οικογένεια, υπάρχει κλίμα που όποιος το ζει καταλαβαίνει πως είναι μοναδική και δεν έχει καμία σχέση με τα άσχημα του ελληνικού ποδοσφαίρου. Είμαι σίγουρος ότι συνέβαινε κι επί Ρεχάγκελ».

Για το αν είναι αρκετό αυτό

«Είναι ένας βασικός παράγοντας, όχι ο μόνος. Αυτό που έχει μετρήσει είναι η αξία και η ποιότητα των παικτών. Αν το καλό κλίμα δεν συνδυάζεται με κάποιους καλούς παίκτες, δεν αρκεί για το αποτέλεσμα. Έχω πολλούς φίλους ποιοι κάποιοι είναι και προπονητές και μου λένε ότι κάθε φορά που βλέπουν την ελληνική ομάδα, να αγωνίζεται, νιώθουν αυτό το πάθος, το σφιχτό σύνολο που πάντα μάχεται. Αυτός είναι ο λόγος που στα 44 παιχνίδια που κάθομαι στον πάγκο της, έχει μόνο 5 ήττες».

Για το αν φοβήθηκε για το κλίμα της ομάδας με όσα έγιναν κυρίως στα ντέρμπι Ολυμπιακού-ΠΑΟΚ

«Το σίγουρο είναι ότι δεν μου άρεσαν καθόλου αυτά που είδα και δυστυχώς δεν είναι τα πρώτα τέτοια γεγονότα που έχω δει. Θα προτιμούσα να μην είχαν δημιουργηθεί. Αν με ρωτάτε όμως γι΄ αυτό, θα σας πω ότι δεν πιστεύω πως θα επηρεάσουν το κλίμα της Εθνικής ομάδας. Από την πρώτη στιγμή σκέφτηκα ότι το πράγμα είναι απλό. Αν κάποιος ποδοσφαιριστής νιώθει ότι ερχόμενος στην Εθνική θα κουβαλήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί μέσω του συλλόγου του, αν θέλει να είναι κλειστός, να μη μιλάει με άλλους παίκτες, μας το λέει και δεν έρχεται καθόλου εδώ. Οι παίκτες ερχόμενοι στην Εθνική ομάδα γνωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια και τις αγωνιστικές, αλλά και τις εξωαγωνιστικές προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούν. Με γνωρίζουν πολύ καλά κι έχουν ανταποκριθεί πλήρως μέχρι σήμερα και σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό. Αυτό θα συνεχιστεί ως το τέλος».

Για τη στάση των συλλόγων

«Καταλαβαίνω πολύ καλά τη στάση των συλλόγων, σέβομαι όλους τους συλλόγους στον ίδιο βαθμό και καταλαβαίνω ότι και οι ίδιοι θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντά τους. Είναι επίσης απολύτως φυσιολογικό οι παίκτες που ανήκουν σε κάποιο σύλλογο να θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντα του συλλόγου τους. Εδώ όμως δεν βρισκόμαστε για να προασπίσουμε τα συμφέροντα των συλλόγων. Εδώ είμαστε για να προασπίσουμε την πατρίδα μας, για να δούμε τη σημαίας ψηλά στον ουρανό να κυματίζει, για να ακούσουμε τον εθνικό ύμνο, για να δώσουμε χαρά στους φιλάθλους μας και στον ελληνικό λαό».

Για το τι σκέφτηκε με όσα έγιναν στο Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ

«Είμαι γενικά της άποψης ότι τα λάθη θα γίνουν κι ότι όλοι δικαιούμαστε μία δεύτερη ευκαιρία. Δεν σου κρύβω βέβαια πως όταν βλέπεις τέτοιες συμπεριφορές παικτών των οποίων τον χαρακτήρα γνωρίζεις πολύ καλά μπορείς και να σκεφτείς την πίεση που έχουν δεχτεί από το περιβάλλον και μιλάμε για τον Τύπο, τους οπαδούς, γενικά μία φανατισμένη ατμόσφαιρα που δημιουργείται και μπορεί να επηρεάσει τον ποδοσφαιριστή. Με θερμό κεφάλι μπορεί και να σκεφτείς ότι όλοι αυτοί οι εξωγενείς παράγοντες θα επηρεάσουν το εσωτερικό της Εθνικής ομάδας. Ενώ από τη μία πλευρά σέβομαι απόλυτα ότι το θέμα μπορεί να μη θεωρείται λήξαν για τους συλλόγους, κάτι που για μένα είναι απολύτως σεβαστό και δεν έχω λόγο να εκφέρω κάποια γνώμη, από τη δική μου πλευρά από τη μέρα που έγιναν γνωστά τα επεισόδια μέχρι και την τελευταία μέρα που παρέδωσα τη λίστα με την προεπιλογή των 30 παικτών, έκαναν ό,τι είναι δυνατό και νομίζω ότι είναι επαρκή όλα όσα έχουν γίνει προς αυτή την κατεύθυνση για να είμαστε σίγουροι ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επηρεάσει το κλίμα. Και φυσικά δεν χρειάζεται να λέμε ό,τι έχουμε κάνει».

Για το κριτήριό του στις επιλογές

«Ο μοναδικός τρόπος είναι η παρατήρηση των παικτών στα πρωταθλήματά τους. Έχουμε ένα δίκτυο που ασχολείται με αυτό το κομμάτι, με ανθρώπους στο εξωτερικό για να βλέπουν αγώνες, ενώ παρακολουθούμε συνεχώς τα παιχνίδια στην Ελλάδα. Το πρώτο κριτήριο είναι να βασίσεις τις επιλογές σου σ αυτούς που σε βοήθησαν για την πρόκριση από τη στιγμή βέβαια που αυτοί οι ποδοσφαιριστές πληρούν τις προϋποθέσεις για να σε βοηθήσουν ουσιαστικά στην τελική φάση. Οι κλήσεις μου βασίστηκαν στο ποιοι παίκτες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην κατάλληλη κατάσταση για να ανταποκριθούν στις ανάγκες του Μουντιάλ. Και το κάνω αυτό έχοντας πλήρη συνείδηση ότι εγώ έχω την ευθύνη και θα σεβαστώ κάθε άποψη αντίθετη από τη δική μου».

Για το αν η φιλία με κάποιο παίκτη μετράει στις κλήσεις του

«Εμένα η χημεία και το πόσο καλά λειτουργώ με έναν ποδοσφαιριστή δεν με επηρεάζει καθόλου όσο αφορά τις τελικές κλήσεις. Το μοναδικό που με ενδιαφέρει είναι η χημεία της ομάδας μέσα στα αποδυτήρια και μέσα στον αγώνα. Να λειτουργούμε σαν ένα. Η προσωπική μου σχέση με τον κάθε παίκτη δεν με αγγίζει καθόλου. Ποτέ δεν πρόκειται να καλέσω έναν παίκτη, επειδή είναι φίλος κου, αν δεν δω ότι πληροί τα κατάλληλα κριτήρια. Ταυτόχρονα ποτέ δεν θα άφηνα εκτός έναν παίκτη μόνο και μόνο επειδή μεταξύ μας δεν υπ[άρχει καλή χημεία ή καλή επικοινωνία, αν πληροί τα κριτήρια που είναι: καλός στα αποδυτήρια, καλός στον αγώνα και σε καλή αγωνιστική κατάσταση. Πάνω από μένα είναι η ομάδα, η Ελλάδα, δεν είμαι εγώ το τοπ».

Για τον όμιλο της Εθνικής

«Δεν υπάρχει το μεγάλο φαβορί, αλλά τέσσερις δυνατές ομάδες. Δύο από αυτές έχουν κάποια ονόματα σε τοπ επίπεδο και σε πολύ μεγάλα πρωταθλήματα και είναι η Κολομβία και η Ακτή, με παίκτες που έχουν κάνει τεράστια πράγματα με τις ομάδες τους, αλλά όχι με την εθνική τους. Υπάρχουν και οι δύο άλλες που δεν βασίζονται στα μεγάλα ονόματα, αλλά στο σύνολο και πάρα πολλές φορές έχουμε δει ότι το σύνολο καταφέρνει να κερδίζει τοις μονάδες. Οπότε ένα πράγμα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας. Αν είμαστε η Ελλάδα που έχουμε συνηθίσει, που ξέρουμε κι έχουμε δει πάρα πολλές φορές, θα τα καταφέρουμε».

 

 

 

 

Αθλητικά

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Επέστρεψαν στην Ελλάδα Καραλής και Πετρούνιας (video)

Πετρούνιας καραλης

Ο Λευτέρης Πετρούνιας και ο Εμμανουήλ Καραλής επέστρεψαν την Πέμπτη (5/8) στην Ελλάδα, ύστερα από την 3η θέση στους στους κρίκους και την 4η στο επί κοντώ, που κατέκτησαν αντίστοιχα στους Ολυμπιακού Αγώνες 2020 του Τόκιο.

Στο αεροδρόμιο τους υποδέχτηκαν συγγενεις καθώς και ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης και η πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ, Σοφία Σακοράφα.

Ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Τόκιο στους κρίκους έκανε τις πρώτες του δηλώσεις επί ελληνικού εδάφους. Μάλιστα ο αθλητής των κρίκων αναφέρθηκε στην 3η θέση που κατέκτησε, τους επόμενους Ολυμπιακούς στο Παρίσι, αλλά και τους αθλητές όπως ο Θοδωρής Ιακωβίδης που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα καθώς δεν έχουν σωστή αντιμετώπιση από το κράτος.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

“Όταν έφτασα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορώ να πω ότι φτάσαμε κάπως λαχανιασμένοι, γιατί ήταν πολύ μακρά η διαδικασία της πρόκρισης. Διήρκεσε πάνω από ένα χρόνο. Ήμουν και είμαι σε καλή ψυχολογία, ήμουν σίγουρος για το αποτέλεσμα. Πάνω στους κρίκους έκανα την καλύτερη εμφάνιση της ζωής μου, η προσγείωση είναι ένα δέκατο του δευτερολέπτου. Θεωρώ ότι μπορούσα να είμαι και στη 2η θέση, αλλά αυτό είναι ένα άλλο κομμάτι. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όλοι αθλητές πήραν αυτό που αξίζανε”.

Για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι: “Τα συναισθήματα είναι μόνο θετικά. Το κίνητρο είναι τεράστιο. Αρκετά είναι τα χρόνια που κέρδιζα, αυτοί οι αθλητές με κυνηγούσαν επτά χρόνια. Είναι αυτό που χρειαζόμουν για να συνεχίσω με μεγαλύτερο πείσμα. Είναι κοντά τα τρία χρόνια, μου φαίνονται αστεία. Θα το κάνω και θα τα καταφέρω, είμαι σίγουρος ότι το αποτέλεσμα θα μας δικαιώσει”.

Για την κατάσταση στο ελληνικό αθλητισμό: “Αρχικά πρέπει οι αθλητές που αντιμετωπίζουν αυτές τις δυσκολίες να ακούγονται τα προβλήματά τους καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας κι όχι μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Για να μη βλέπουμε περιπτώσεις σαν του Ιακωβίδη. Με μία καλύτερη οργάνωση, μπορεί ο αθλητισμός να πάει ακόμα καλύτερα. Θέλω να πιστεύω ότι η φωνή των αθλητών σιγά σιγά μεγαλώνει, θα αυξηθεί η εκπροσώπηση τους και σε βάθος χρόνου θα λυθούν τα προβλήματα”.

Για τις φωτιές στην Ελλάδα: “Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τις περιουσίες τους. Ελπίζουμε να σταματήσει αυτό που γίνεται στη χώρα μας και στη φύση μας. Μας στεναχωρεί επίσης πάρα πολύ αυτό που έχει συμβεί με τα ζωάκια”.

Για την οικογένεια του:“Το μόνο που θέλω είναι να τρέξω να πάρω αγκαλιά τις κόρες μου”.

 

 

Η εντυπωσιακή υποδοχή του Καραλή

 

Ο Καραλής δήλωσε: "Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έγινε πραγματικότητα το όνειρό μου. Πήγα και χάρηκα με την ψυχή μου, έδωσα την καρδιά μου και η αγάπη γι' αυτό που κάνω με πήγε εκεί που με πήγε και μου έδωσε την 4η θέση. Τελειώνω τη χρονιά ως νέος με 4η θέση και από του χρόνου θα ανήκω στην κατηγορία των αντρών. Ύστερα από την 4η θέση υπάρχουν οι 3 πρώτες. Θέλει σκληρή δουλειά, υπομονή, επιμονή, αλλά πιστεύω όλα θα πάνε καλά.

Είναι απίστευτο που με περιμένει κόσμος. Στενοχωρήθηκα λίγο καθώς έβλεπα από το παράθυρο του αεροπλάνου μια εικόνα που δεν είχα συνηθίσει, λόγω της φωτιάς. Η αγάπη του κόσμου με έκανε να το ξεχάσω για λίγο. Η σκέψη μου είναι σε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Να είναι υγιείς, να έχουν υπομονή και εύχομαι όλα να πάνε καλά".

 

Παράλληλα βρήκε ευκαιρία να μιλήσει και για τα θύματα μπούλινγκ και ρατσισμού, έχοντας υπάρξει κι ο ίδιος τέτοιο: "Το μήνυμα που θέλω να δώσω είναι να μιλήσουν. Είναι πολύ δύσκολο. Ήταν και για μένα πολύ δύσκολο. Μιλήστε στους γονείς, στους φίλους, στους καθηγητές. Λύσεις υπάρχουν, απλά το πρώτο βήμα είναι να καταφέρεις να πεις τι γίνεται, τι συμβαίνει και από εκεί και πέρα όλα είναι πιο εύκολα".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ολυμπιακοί Αγώνες 2020: Τέταρτη Ολυμπιονίκης η Στεφανίδη, 8η η Κυριακοπούλου (video)

Επέστρεψε ο «χρυσός» Τεντόγλου: “Θα ήταν πιο τίμιο να ήμουν δεύτερος” (vid)