Αθλητικά

Ποδόσφαιρο

Ανδριανός: Η Πολιτεία θέλει την ειλικρινή προσφορά όλων για την αντιμετωπιση της βίας

Την ειλικρινή προσφορά όλων των φορέων του ποδοσφαίρου για την αντιμετώπιση της βίας στα γήπεδα , ζήτησε ο υφυπουργός αθλητισμού Γιαννης Ανδριανός στην ομιλία του ,με την οποία άνοιξαν το Σάββατο  στο Ηράκλειο οι εργασίες του Πανελληνίου συνεδρίου με θέμα η βία στον αθλητισμό..Αναλυτικά  τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του κ. Ανδριανού:

«Μετά την συνάντηση που είχα στο γραφείο μου με την ΕΠΣ Ηρακλείου πραγματοποιείται αυτό το συνέδριο. Θα διαφωνήσω με τον κ. Τζώρτζογλου ότι ήταν ευχάριστο που έχασε η Εθνική Ελλάδος και οφείλω να το επισημάνω. Στην σκιά ενός τραγικούς γεγονός με τον άδικο χαμό του Κ. Κατσούλη και λίγες ώρες μετά τη βίαιη επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο.

Αυτά που συμβαίνουν δεν είναι αθλητισμός. Είναι μία νοσηρή κατάσταση που δεν εξυπηρετεί τον Αθλητισμό. Ο Αθλητισμός είναι οι νέοι μας που μας κάνουν υπερήφανους, ο Αθλητισμός είναι αξίες και ιδανικό. Όλα αυτά που συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο είναι καταδικαστέα και συνεχίζεται η απαξίωση τους. Δεν χωράει η υποκρισία από κανέναν, χωρίς υπεκφυγές, χωρίς προφάσεις εν αμαρτίες και επίκληση του αυτοδιοίκητου. Στα τέλη της εβδομάδας θα καταθέσω το νομοσχέδιο για το νέο αθλητικό νόμο.

Όποιος θέλει να προσφέρει θα το δείξει με τις θέσεις του. Είναι ώρα να συνταχθούμε με αυτό το στόχο. Όχι μόνο να καταδικάζουμε την βία, αλλά να έχουμε και την βούληση να ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε αυτή την κατεύθυνση η συζήτηση μπορεί να βοηθήσει το νέο νόμο. Η οπαδική βία είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο με βαθιές ρίζες. Όταν έχουν περιστατικά σε αγώνες Γ” Εθνικής, χάντμπολ, βόλεϊ γυναικών, πόλο παίδων τότε μιλάμε για ευρύτερη βία. Χρειάζεται η ενεργή συμμετοχή όλων, ομάδων, φιλάθλων και οπαδικού τύπου που ρίχνει λάδι στην φωτιά. Δεν είναι σκόπιμο να ανακοινώσω τις προβλέψεις του νομοσχεδίου, είμαι αποφασισμένος να ακολουθήσω απαρέγκλιτα τις εισηγήσεις της αστυνομίας και ΔΕΑΒ για απαγόρευση μετακινήσεων και αναβολές αγώνων.

Προέχει η ασφάλεια. Είναι μονόδρομος όταν εισηγείται η αστυνομία ότι δεν εγγυάται την ασφάλεια ενός αγώνα. Για παράδειγμα υπήρξαν αναβολές λόγω Πολυτεχνείου, αν είχα αγνοήσει αυτή την εισήγηση η Αστυνομία θα έβγαινε και θα έλεγε ότι εγγράφως είχαμε ενημερώσει. Σε αυτά τα πράγματα δεν χωρούν άλλες σκέψεις, η αρμοδιότητα της απαγόρευσης μετακινήσεων. Το δεύτερο σημείο είναι κάμερες και ηλεκτρονικά εισιτήρια στα γήπεδα, η συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης καθώς εξετάζουμε την ενίσχυση της αθλητικής δικαιοσύνης και ο νόμος θα συμβάλει σε αυτήν την κατεύθυνση, όλοι πρέπει να συνδράμετε στην νέα προσπάθεια ώστε να απαλλαγούμε από αυτό το δηλητήριο».

Απουσίαζε η ΕΠΟ

Ο πρόεδρος της ΕΠΣΗ, Νίκος Τζώρτζογλου, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους ένω έκανε ειδική αναφορά στους γονείς του αδικοχαμένου Κώστα Κατσούλη που δίνουν το παρών στο συνέδριο.Παράλληλα κατηγόρησε την ΕΠΟ για την μη εκπροσώπηση της στο συνέδριο .

Ο υφυπουργός  εργασίας ,Βασίλης Γκεγκέρογλου , στην τοποθέτηση του τόνισε ότι<< η βια είναι ένα πρόβλημα που ταλανίζει τον αθλητισμό και το σύνολο της κοινωνίας . Οφείλουμε να στηρίξουμε το συνέδριο αυτό και να λάβουμε υπόψιν μας τα συμπεράσματα που θα βγουν από αυτό>>.

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Λευτέρης Αυγενάκης  τόνισε ότι  <<  η βια δεν είναι μόνο αθλητική, είναι κοινωνική και ξεκινάει από τις οικογένειες. Το συνέδριο αυτό ας είναι η απαρχή μια νέας εποχής που θα αποτελέσει εφαλτήριο για ένα ποδόσφαιρο και ένα αθλητισμό χωρίς βία. Τέλος συγχαίρει την ΕΠΣΗ για την πρωτοβουλία της αλλά και για την ευαισθησία που έχει δείξει για τα θέματα βίας>>.

Ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ ,Κώστας Δαμοβολίτης  στην τοποθέτηση του τόνισε οτι <<θεωρώ υποκρισία το να μιλάμε για βία , οι εκλεγμένοι βουλευτές πρέπει να έχουν λόγο μονο όταν λύνουν τα προβλήματα των πολιτών. Πρέπει να υπάρχει ουσιαστική και όχι επιδερμική αντιμετωπίση των προβλημάτων>>.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε ότι << χρειάζεται να βρεθεί άμεσα λύση πριν θρηνήσουμε θύματα. Δεν μπορούσαμε να μείνουμε αμέτοχοι στην προσπάθεια αυτή , από την οποία ευχόμαστε και πιστεύουμε ότι θα βγουν πολλά και χρήσιμα συμπεράσματα που θα είναι ένα χρήσιμο εργαλείο, στην διαβούλευση του νέου αθλητικού νόμου>>.

To λόγο πήρε και  ο πατέρας του αδικοχαμένου Κώστα Κατσούλη, Βασίλης που με την τοποθέτηση συγκίνησε τους παρευρισκόμενους τονίζοντας <<«Είμαστε και εμείς Κρητικοί. Αυτή ήταν και η τελευταία λέξη του γιου μου πριν χάσει τις αισθήσεις τους από το άνανδρο κτύπημα .Υπάρχουν νόμοι που δεν εφαρμόζονται και αυτό είναι ο κύριος λόγος που συνεχίζεται η βία. Ας ενωθούν οι ΕΠΣΗ και να διδάξουν τους παράγοντες του κάθε χωριού της κάθε ομάδας να τους μάθουν ότι δεν πρέπει να σφάζονται . Αυτές είναι φασιστικές και άνανδρες συμπεριφορές. Ας είναι ο θάνατος του γιου μου ο τελευταίος>>

Αθλητικά

Επιτροπή Λοιμωξιολόγων: Με self test οι αθλητικές δραστηριότητες και οι ακαδημίες

παιδιά - self test

Στην άμεση αξιοποίηση και για τις αθλητικές δραστηριότητες των διενεργούμενων selftest, τόσο των μαθητών σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες όσο και των αθλητών – εργαζομένων, συμφώνησε το Υφυπουργείο Αθλητισμού με την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων:

• Για όλες τις προπονήσεις ηλικιακών κατηγοριών (13-18 ετών) σε όλα τα αθλήματα, οι οποίες επιτρέπονται από χτες Δευτέρα, 10 Μαΐου, θα αρκεί η προσκόμιση της δισεβδομαδιαίας «σχολικής βεβαίωσης» έπειτα από τα αντίστοιχα selftest, ενώ -αναλόγως τη διαβάθμιση για το «επίπεδο επικινδυνότητας» του εκάστοτε αθλήματος- θα απαιτείται η διενέργεια καιrapidtestως εξής:

 

. μία φορά ανά τρεις εβδομάδας για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «χαμηλού-μεσαίου»,

. μία φορά ανά δύο εβδομάδες για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «μεσαίου» και «υψηλού».

• Για τους αθλητές – εργαζόμενους, εφόσον υποβάλλονται σε εβδομαδιαίο selftest, ισχύουν για προπονήσεις τα παραπάνω.

Αν δεν υποβάλλονται σε αυτοδιαγνωστικό test, τότε θα απαιτείται η διενέργεια rapid test ως εξής:

. μία φορά ανά τρεις εβδομάδας για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «χαμηλού-μεσαίου»,

. μία φορά ανά δύο εβδομάδας για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «μεσαίου»,

. μία φορά κάθε εβδομάδα για τα αθλήματα επιπέδου επικινδυνότητας «υψηλού».

• Σε ότι αφορά στη λειτουργία των Ακαδημιών (ηλικίες 6-12 ετών), η οποία θα επιτραπεί από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου, πέραν των άλλων Οδηγιών, για την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, που θα εκδοθούν τις προσεχείς ημέρες από την ΓΓΑ (https://www.gga.gov.gr/component/content/article/278-covid/2981-covid19-...), θα αρκεί η προσκόμιση της δισεβδομαδιαίας «σχολικής βεβαίωσης» έπειτα από τα αντίστοιχα self test.

Συστήνεται, μάλιστα, για εκπαιδευτικούς λόγους, ώστε να εξοικειώνονται τα παιδιά με το αυτοδιαγνωστικό τεστ, η επιτηρούμενη διεξαγωγή του από εξειδικευμένο προσωπικό στις Ακαδημίες με συχνότητα μία φορά ανά δύο εβδομάδες.

Επιπλέον, η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων δεν εγκρίνει ακόμα την αντικατάσταση των προληπτικών ελέγχων με την προσκόμιση πιστοποιητικού εμβολιασμού, έως ότου ληφθεί απόφαση που θα αφορά συνολικά τις πάσης φύσεως δραστηριότητες των πλήρως εμβολιασμένων για όλη τη χώρα.

Παράλληλα, θα εξεταστεί το προσεχές διάστημα η λειτουργία των ειδικών πισινών για «BabySwimming».

Ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε ότι «η συντεταγμένη επανεκκίνηση του συνόλου του ερασιτεχνικού αθλητισμού εξαρτάται από την αυστηρή και απαρέγκλιτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Ο καθένας μας, από το πόστο του, οφείλει να περιφρουρήσει την πιστή εφαρμογή τους, προκειμένου η σταδιακή επιστροφή και στην αθλητική κανονικότητα να περνά με ασφάλεια από το κάθε στάδιο στο επόμενο, δεδομένου ότι η πανδημία δεν τελείωσε.
Γνωρίζω ότι η αθλητική οικογένεια σέβεται αυτές τις προϋποθέσεις και είναι εξαιρετικά πειθαρχημένη, χαρακτηριστικά στοιχεία άλλωστε που διέπουν το αθλητικόμας οικοδόμημα. Η μάχη με τον covid-19 είναι διαρκής και ομαδική και θα βγούμε νικητές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΟΦΗ: 22 χρόνια από τον θάνατο του Πέτρου Βουζουνεράκη

ΓΓΑ: Πάνω από 3,5 εκατ. ευρώ σε 1403 σωματεία