Αγροτικά

Προχωρούν οι ενεργοποιήσεις δικαιωμάτων στην ΕΑΣΗ - Προβλήματα με κτηνοτρόφους, μεταβιβάσεις

energopoihsh_eash.jpg

Με ανοικτό το μέτωπο των μεταβιβάσεων αλλά και εκείνο με τα βοσκοτόπια, τα οποία όλα δείχνουν πως θα αποτελέσουν μεγάλο πονοκέφαλο για τους πιστοποιημένους φορείς, συνεχίζεται η ενεργοποίηση των δικαιωμάτων στην ΕΑΣΗ.
Ήδη με την οργάνωση της δουλειάς, που έγινε φέτος από την Ένωση, έχει καταφέρει να περάσει και να ενεργοποιήσει χωρίς να ταλαιπωρηθεί, όπως συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια, σχεδόν το 70% των μελών της.
Όπως επισημαίνει ο αρμόδιος διευθυντής της ΕΑΣΗ Μανόλης Γαρεφαλάκης, πέρα από τους δικαιούχους που ενεργοποιούν με αλφαβητική σειρά και μετά από τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους  στο κτίριο της Ένωσης στη Λεωφόρο 62 Μαρτύρων, μεγάλος αριθμός ενεργοποιήσεων γίνεται και επί τόπου στα χωριά, όπου μεταβαίνουν ειδικά συνεργεία υπαλλήλων της Οργάνωσης.
Ωστόσο το μεγάλο αγκάθι παραμένει για τους κτηνοτρόφους για τους οποίους ακόμα λύση δεν έχει βρεθεί, σε κεντρικό επίπεδο, ως προς τα βοσκοτόπια που χρησιμοποιούν, ιδιωτικά και δημόσια. Έτσι όσοι κτηνοτρόφοι προσέρχονται για να ενεργοποιήσουν επι της ουσίας αφήνουν τις αιτήσεις τους μισές εν αναμονή του τρόπου που θα επιλέξει το υπουργείο με τον ΟΠΕΚΕΠΕ για να συμπεριλάβουν σε αυτές και τα βοσκοτόπια.
Ζήτημα υπάρχει επίσης με τις μεταβιβάσεις επί των οποίων ακόμα το υπουργείο να στείλει την οριστική εγκύκλιο που θα ξεκαθαρίζει πως θα προχωρήσουν .
Υπολογίζεται πως μόνο στην ΕΑΣΗ ο αριθμός των κτηνοτρόφων και των αγροτών με μεταβιβάσεις που απομένει να υποβάλλουν ολοκληρωμένες αιτήσεις ΟΣΔΕ, ενεργοποιώντας έτσι τα δικαιώματα τους, φθάνει τους 5000.
Επίσημα η προθεσμία ολοκλήρωσης των ενεργοποιήσεων κλείνει στις 15 Μάιου ωστόσο σε επίπεδο ευρωπαϊκό έχει αποφασιστεί να δοθεί παράταση ενός μηνός ακόμα ,λόγω της ιδιαιτερότητας που έχει φέτος η διαδικασία, μια και συνδέεται με εξαρχής ορισμό των δικαιωμάτων αγροτών και κτηνοτρόφων. Στα χέρια των φορέων που ενεργοποιούν πάντως δεν έχει φθάσει έγγραφο που να δίνει επίσημα μηνιαία παράταση.
Ε.Β