Αγροτικά

Προαιρετική παράταση ως τις 15 Ιουνίου για τις ενεργοποιήσεις

eash.jpg

Την παράταση της προθεσμίας των αιτήσεων για τις άμεσες ενισχύσεις έως την Δευτέρα 15 Ιουνίου, δηλαδή για ένα μήνα μετά την αρχική διορία που έληγε στις 15 Μαΐου, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η εξέλιξη αυτή ερμηνεύτηκε από τις αγροτικές οργανώσεις ως ένα πρώτο καλό βήμα για την συνολικότερη απλοποίηση των κανόνων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που ισχύει από φέτος έως το 2020.
Ωστόσο το μέγα θέμα για την Κρήτη, αυτό των τεράστιων απωλειών στις ενισχύσεις που λαμβάνουν οι αγρότες λόγω της νέας ΚΑΠ, παραμένει ανεπίλυτο εγκυμονώντας μεγάλη αναταραχή και προβλήματα στον κλάδο.
Σύμφωνα με το γραμματέα της ΟΑΣΝΗ ,Μιχάλη Καμπιτάκη, τα ποσά που θα απωλέσει το Ηράκλειο εξαιτίας της νέας ΚΑΠ θα είναι τόσο μεγάλα που θα δημιουργηθεί κοινωνικό πρόβλημα . Όλα αυτά τα χρήματα κατέληγαν στην αγορά , λειτουργούσαν ως ένα βασικό συμπλήρωμα για εκείνους που δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες ενώ κατέληγαν κύριο εισόδημα για τους αγρότες τις περιόδους που τα προϊόντα τους δεν πετύχαιναν ικανοποιητικές τιμές.
Ο αρμόδιος υπουργός Βαγγέλης Αποστόλου στις επαφές που είχε μέχρι σήμερα με τους εκπροσώπους των Κρητικών αγροτών έδειξε αισιόδοξος ότι μπορούν να γίνουν ενέργειες για να περιοριστούν οι απώλειες στις ενισχύσεις. Όμως αυτό από μόνο του δεν αρκεί. Έτσι αναμένεται να δρομολογηθεί μια ευρεία σύσκεψη παρουσία του Περιφερειάρχη αλλά και βουλευτών για το συγκεκριμένο θέμα ώστε η πίεση που θα ασκηθεί κεντρικά να είναι πολυμέτωπη. Αν το αποτέλεσμα της δεν είναι το αναμενόμενο τότε οι κινητοποιήσεις θα αποτελέσουν μονόδρομο.
Σε ότι αφορά πάντως την παράταση που προτάθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις ενεργοποιήσεις να πούμε πως περισσότερες διευκρινίσεις αναμένεται να δοθούν από τον αρμόδιο Επίτροπο για τη Γεωργία και την Αγροτική Ανάπτυξη, Phil Hogan, την Τρίτη 24 Μαρτίου κατά την διάρκεια συνάντησής του με τα μέλη της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του ευρωκοινοβουλίου, όπου θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την απλοποίηση της ΚΑΠ.
Σε μια πρώτη δήλωσή του ο Επίτροπος είπε: «Πρότεινα να επιτραπεί στα κράτη μέλη να παρατείνουν την προθεσμία έτσι ώστε οι αγρότες να μην υποστούν τις συνέπειες των καθυστερήσεων από την πλευρά των διοικήσεων, οι οποίες βρίσκονται αντιμέτωπες με την πρόκληση του πρώτου έτους της εφαρμογής της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Τα κράτη μέλη μπορεί τώρα να εκμεταλλευτούν την δυνατότητα αυτή η οποία, επίσης, θα βοηθήσει να αποφευχθούν κυρώσεις για εκπρόθεσμες αιτήσεις από τους δικαιούχους».
 Όπως διευκρινίστηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων ενίσχυσης καθορίζονται από τα κράτη μέλη και, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν θα πρέπει να είναι μεταγενέστερες της 15ης Μαΐου, συνεπώς η εν λόγω παράταση θα ισχύει μόνο για το 2015 και θα είναι προαιρετική.
Σε τοπικό επίπεδο οι ενεργοποιήσεις συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς με την ΕΑΣΗ να έχει καταφέρει φέτος να οργανώσει καλύτερα από κάθε άλλη φορά  το όλο έργο έτσι ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Το έμπειρο προσωπικό της εξυπηρετεί με αλφαβητική σειρά όσους προσέρχονται στις εγκαταστάσεις της Οργάνωσης στην Λ 62 Μαρτύρων, αφού προηγουμένως τους καλέσει τηλεφωνικά ενημερώνοντας τους για τα δικαιολογητικά που πρέπει να προσκομίσουν  ενώ οργανώνονται και συνεργεία υπαίθρου καλύπτοντας παραγωγούς που δεν είναι εύκολο να μετακινηθούν προς το Ηράκλειο