Αγροτικά

Ελπίδες για ανάκαμψη της αγοράς του Κρητικού ελαιολάδου

ladi.jpg

Στασιμότητα παρατηρείται αυτή την περίοδο στην τιμή του ελαιολάδου στην Κρήτη με τις Οργανώσεις και τους ιδιώτες εμπόρους, που εξακολουθούν να αγοράζουν προϊόν, να κινούνται γύρω στα 3.00-3.05 ευρώ το κιλό για την οξύτητα 0,3.
Ωστόσο υπάρχουν ελπίδες πως οδεύοντας προς το Πάσχα ίσως να δούμε και πάλι την αγορά να ανοίγει και να διαμορφώνεται μια καλύτερη εικόνα για το ελαιόλαδο και την τιμή του.
Σήμερα στις 7 το απόγευμα θα ανοίξουν οι προσφορές που υποβλήθηκαν στη δημοπρασία 100 τόνων ελαιολάδου που πραγματοποιεί η Ένωση Μεσαράς, με την ελάχιστη αποδεκτή τιμή να διαμορφώνεται από τη διοίκηση της Οργάνωσης μία ώρα πριν το άνοιγμα .
Σύμφωνα με τον υποδιευθυντή της Ένωσης Μεσαράς Αντώνη Αλεξανδράκη, στα μέρη τους η συγκομιδή της ελιάς δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί με την κατάσταση που διαμορφώνεται να παραπέμπει σε τουλάχιστον διπλάσιες ποσότητες ελαιολάδου σε σχέση με πέρυσι και πολύ καλύτερη ποιότητα στον τελικό προϊόν.
Με βάση αυτά τα δεδομένα η Ένωση Μεσαράς αγοράζει το ελαιόλαδο αυτή τη στιγμή από τους παραγωγούς από 3.00-3.05 ευρώ δίνοντας την υψηλότερη τιμή στις μεγαλύτερες ποσότητες και σ' εκείνες που διαθέτουν άριστα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.
Η Ένωση Πεζών επίσης εξακολουθεί να αγοράζει το λάδι προς 3 ευρώ το κιλό με απευθείας πληρωμή των παραγωγών, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γιώργο Φραγκιαδουλάκη.
Η Ένωση Ηρακλείου τις τελευταίες ημέρες δεν κάνει αγορές ελαιολάδου λόγω και των γνωστών προβλημάτων  που την ταλανίζουν με συνεχείς απεργίες του προσωπικού της, με την τελευταία διαμορφωθείσα τιμή της ωστόσο να αγγίζει τα 3.10 ευρώ.

Ε.Β