Skip to main content
ΥΓΕΙΑ

Χοληστερίνη στα ύψη, το «δώρο» των εορτών

Image
10359on_the_-thumb-large.jpg
 clock 16:37 | 05/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

«Το θαύμα των Χριστουγέννων θα είναι να χωνέψω». Με ευφυολογήματα, όπως το παραπάνω, έχουν γεμίσει τις τελευταίες μέρες τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς πλησιάζουμε πλέον στο τέλος των εορτών, που σηματοδοτούνται κατεξοχήν από τραπεζώματα, πλούσια σε λιπαρά. Και ενώ ορισμένοι ετοιμάζονται για τα επόμενα φαγοπότια, με αφορμή τα Θεοφάνια και του Αη Γιαννιού, έρευνα από τη Δανία έρχεται να επισφραγίσει με επιστημονικό τρόπο τους φόβους μας. Σύμφωνα, λοιπόν, με τους ερευνητές του Τμήματος Κλινικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και του Τμήματος Κλινικής Βιοχημείας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, που ανέλυσαν στοιχεία από περίπου 25.800 άτομα, από 20 έως 100 ετών, τα επίπεδα της χοληστερίνης μόλις τελειώσουν οι χριστουγεννιάτικες γιορτές παρουσιάζονται αυξημένα από 15 έως 20% σε σχέση με το καλοκαίρι. Οι Δανοί επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για όσους έχουν ούτως ή άλλως υψηλά επίπεδα χοληστερίνης, να προσέχουν επιπλέον τους γιορτινούς πειρασμούς.

«Η αύξηση της χοληστερίνης είναι αναμενόμενη, ειδικά δε σε όσους έχουν κάνει το προηγούμενο χρονικό διάστημα πολυήμερη νηστεία», τονίζει στην «Κ» η κ. Αιμιλία Βασιλοπούλου, κλινική διαιτολόγος και ψυχολόγος, επίκουρη καθηγήτρια Διαιτολογίας - Διατροφολογίας στα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. «Καταναλώνουμε, τόσο στα γιορτινά τραπέζια όσο και σε γρήγορο φαγητό στο χέρι, πιο πολλές επεξεργασμένες τροφές, περισσότερα γλυκά, τροφές πλούσιες σε ζάχαρα και τρανς λιπαρά οξέα, ενώ συνήθως διακόπτουμε την όποια άσκηση κάνουμε». Υπάρχουν, ωστόσο, τρόποι, ώστε να βιώσουμε το κλίμα των εορτών χωρίς να «ξεφύγουμε» τελείως. «Επιλέξτε γαλοπούλα αντί χοιρινού και στη γέμιση αντί για τυριά και μπέικον, βάλτε κουκουνάρια, κάστανα και καστανό ρύζι». Ακόμα, «μαγειρέψτε τόσο τα γλυκά όσο και τα αλμυρά με ελαιόλαδο, χωρίς όμως υπερβολές στην ποσότητα».

Αν διαθέτετε χρόνο, «παρασκευάστε μόνοι σας τα γλυκά, μελομακάρονα, κουραμπιέδες, βασιλόπιτα, χρησιμοποιώντας αλεύρι ολικής άλεσης». Σύμφωνα με την κ. Βασιλοπούλου, «η γεύση δεν αλλάζει, μόνον οπτικά αλλάζει». «Ζυγίστε» αυτόνομα πόση ζάχαρη θέλετε. «Δεν κρίνω σκόπιμη τη χρήση υποκατάστατου ζάχαρης, εκτός αν συντρέχει λόγος υγείας», διευκρινίζει η κ. Βασιλοπούλου, «χρησιμοποιήστε μεν ζάχαρη, αλλά πειραματιστείτε να μειώσετε την ποσότητα ζάχαρης, παρακάμπτοντας τις οδηγίες της συνταγής», συμπληρώνει η διαιτολόγος, που δεν μιλάει θεωρητικά, καθώς τις εν λόγω παρεμβάσεις τις πραγματοποιεί και η ίδια στα εδέσματα που ετοιμάζει για την οικογένειά της. «Για παράδειγμα τα μελομακάρανα, που θα εμποτιστούν ούτως ή άλλως στο σιρόπι και θα γλυκάνουν, μπορούν στη ζύμη να έχουν λιγότερη ζάχαρη». Για να συνοδεύσετε το ποτό, «παρασκευάστε τσιπς από λαχανικά, που ετοιμάζονται γρήγορα με λίγο λάδι στον φούρνο», ενώ συμπληρώστε το μενού με πολλές σαλάτες, «που καθώς πλέον περιλαμβάνουν τυριά και ξηρούς καρπούς τείνουν να χορταίνουν πολύ».
Ωστόσο, για τους περισσότερους είναι πλέον ήδη... αργά. Αν θέλετε να κάνετε μια μικρή αποτοξίνωση το επόμενο διάστημα, «αποφύγετε το κόκκινο κρέας για δύο εβδομάδες, μαγειρέψτε κυρίως λαδερά και όσπρια».

Καθημερινή

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis