Κυριακή 21 ΑΠΡ 2019 13:22
 • Ηρακλειο
  16°C
 • Χανια
  16°C
 • Ρεθυμνο
  16°C
 • Λασιθι
  15°C
Ekriti.gr Logo

Το 75% των αποτιτανώσεων στο στήθος δεν χρειάζεται χειρουργείο

Το 75% των αποτιτανώσεων στο στήθος δεν χρειάζεται χειρουργείο

karkinos-mastou.jpg

Δεν αποδεικνύεται κακοήθεια στο 75% των περιπτώσεων αποτιτανώσεων στο στήθος, συνεπώς δεν είναι απαραίτητη πάντα η χειρουργική αντιμετώπισή τους, επισήμαναν οι ειδικοί κατά τη διάρκεια του Πανελλήνιου Συνεδρίου της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ).

Όπως μας εξηγεί ο Πρόεδρος της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας Μαστού (ΕΧΕΜ) Χειρουργός Μαστού Δρ. Βασίλης Βενιζέλος, MD MPhil(UK), FACS, οι αποτιτανώσεις του μαστού, που εμφανίζονται στον απεικονιστικό έλεγχο σαν  μικρές «λευκές κουκίδες» με τάση συρροής, τις περισσότερες φορές δεν σχετίζονται με κακοήθεια, ειδικά όταν δεν συνοδεύονται από ψηλαφητά ογκίδια, γεγονός που σύμφωνα και με την κλινική εμπειρία σημαίνει, πως μόνο 3 στα 10 περιστατικά θα χρειαστούν χειρουργείο».

Οι αποτιτανώσεις είναι ένα πολύ συχνό εύρημα, ειδικά στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, όπου περίπου 1 στις 2 γυναίκες εμφανίζει αυτά τα «λευκά στίγματα» στις μαστογραφίες τους. 
Ωστόσο, σύμφωνα με το γιατρό,  οι αποτιτανώσεις πρέπει να κατηγοριοποιούνται και να γίνεται εμπεριστατωμένη εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί η σύστασή τους, διότι η πλειοψηφία αυτών δε θεωρούνται καν ύποπτες και σε ποσοστό περίπου 75% δεν κρύβουν κακοήθεια.

Μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο αποφυγής της χειρουργικής επέμβασης αποτελεί η στερεοτακτική βιοψία με βελόνα αναρρόφησης, στις περιπτώσεις που ανιχνευθούν ύποπτες αποτιτανώσεις  στο μαστό.

Η στερεοτακτική βιοψία, δεν είναι χειρουργική βιοψία αλλά διαγνωστική εξέταση και δίνει στον ειδικό την απάντηση στο αν οι αποτιτανώσεις που εξετάζει χρειάζονται ή όχι χειρουργείο. Η βιοψία αυτή γίνεται με τοπική αναισθησία, μέσα από  μια μικρή τομή που δε χρειάζεται καν ράμματα και η όλη διαδικασία διαρκεί λιγότερο από μισή ώρα. Στ συνέχεια η ασθενής μπορεί να επιστρέψει άμεσα στην καθημερινότητά της.
Σύμφωνα με τον κ. Βενιζέλο, οι νέες αυτές διαδικασίες εξέτασης, όπως η στερεοτακτική βιοψία αξιολογούν τα μη ψηλαφούμενα ευρήματα με ασφάλεια προσφέροντας στις γυναίκες σημαντική ανακούφιση καθώς δεν χρειάζεται να μπουν απαραίτητα σε ένα χειρουργείο. Όπως τονίζει ο γιατρός, η εποχή της χειρουργικής αντιμετώπισης των αποτιτανώσεων φαίνεται να έχει περάσει ανεπιστρεπτί χάρη στις νέες, ελάχιστα επεμβατικές θεραπευτικές τεχνικές.

πηγή: kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης. . .

Η δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι σημάδι καρκίνου του οισοφάγου και επηρεάζει κυρίως τους ανθρώπους που είναι πάνω...
Οι μεταμοσχεύσεις μαλλιών που εκτελούνται από μη εξειδικευμένο προσωπικό μπορούν να αφήσουν αφύσικα αποτελέσματα και να...
Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου είναι μια χρόνια εξουθενωτική και λειτουργική διαταραχή του γαστρεντερικού σωλήνα, η οποία...