Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Tα ελληνικά ερωτήματα του μέλλοντος για το Διάστημα

Image
αστροναυτης διαστημα
 clock 22:15 | 05/01/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Eπίκαιρα ερωτήματα γύρω από την εξερεύνηση του Διαστήματος θέτουν προς συζήτηση φοιτητές από την Ελλάδα και την Ιταλία, στο πλαίσιο συνεργασίας, που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες ανάμεσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το ακαδημαϊκό ίδρυμα "Federico II" στη Νάπολη.

«Είναι η εποχή να ψάξουμε πέρα από τα όρια μας» σημειώνει  ο καθηγητής του ΑΠΘ, Θοδωρής Καραπάντσιος αναφερόμενος στην προσπάθεια αυτή, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Οι φοιτητές των δύο χωρών έχουν φτιάξει ομάδες εργασίας και επέλεξαν οι ίδιοι θέματα προς συζήτηση, που άπτονται της προώθησης του διαστημικού ιδεώδους. 

Στο πλαίσιο αυτό«αναπτύσσουν θεματολογία κι ανταλλάσουν απόψεις, ώστε να μπορέσουν να δουν αν υπάρχει μια κοινή οπτική ανάμεσα σε ανθρώπους από διαφορετικά κράτη, διαφορετικό υπόβαθρο, με διαφορετική μόρφωση» όπως αναφέρει ο ίδιος στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Πρακτορείο 104,9 FM.

Όλα ξεκίνησαν από την Ανώτατη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ΕSA) όπου αποφασίστηκε να δαπανηθεί ένα μεγάλο ποσό «για την εξερεύνηση του Διαστήματος» ενώ η Ελλάδα επανήλθε σε «συγκεκριμένα προαιρετικά προγράμματα, ένα εκ των οποίων είναι και η εξερεύνηση του διαστήματος», όπως αναφέρει ο κ. Καραπάντσιος.

Οι Έλληνες φοιτητές έχουν κληθεί να απαντήσουν στο πλαίσιο του προγράμματος το κατά πόσο εν μέσω κρίσης «μπορεί ο άνθρωπος να εξακολουθήσει να επενδύει χρήματα [στο Διάστημα]» ανταποκρινόμενοι στο αίτημα του ESA για τη διερεύνηση του «τι λένε οι αυριανοί πολίτες οι οποίοι έχουν μεγαλύτερη πληροφόρηση, αλλά δεν είναι ειδικοί στο διάστημα».

Στο πλαίσιο το προγράμματος επέλεξαν τα εξής πέντε θέματα: τρόποι προστασίας του πλανήτη από διαστημικά σκουπίδια και η ευκαιρία που δίνεται στη συνεργασία των λαών σε αυτό το θέμα, ο «ρόλος του ιδιωτικού τομέα στη χρηματοδότηση διαστημικών αποστολών» και το νομικό πλαίσιο που θα πρέπει να υπάρχει, η επάρκεια της επιστημονικής γνώσης αλλά και η σκοπιμότητα της «δημιουργίας ζωής σε άλλους πλανήτες» και, τέλος, η ενδιαφέρουσα επιλογή του διαστημικού τουρισμού σε αντιδιαστολή με την έννοια της εξερεύνησης του Διαστήματος.

Η συνεργασία θα ολοκληρωθεί στα μέσα Φεβρουαρίου, όταν τα μέλη κάθε ομάδας θα συντάξουν κοινό κείμενο, που θα εκδοθεί σε έγκυρο περιοδικό του χώρου.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis