Skip to main content
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Στοιχεία για 398 χρήστες ζήτησε η Ελλάδα από την Facebook

Image
facebook
 clock 23:15 | 23/12/2016
writer icon newsroom ekriti.gr

Πιο πολλά από κάθε φορά ήταν τα αιτήματα άρσης απορρήτου που δέχθηκε το 2016 το Facebook από κυβερνήσεις, σύμφωνα με την έκθεση διαφάνειας της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του έτους.

Ωστόσο, όπως προέκυψε από την έκθεση τα αιτήματα που αφορούσαν στην αφαίρεση αναρτήσεων ήταν λιγότερα φέτος από κάθε άλλη χρονιά. Τα αιτήματα που στάλθηκαν στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης ήταν κατά 27% περισσότερα, δηλαδή 59.229 αντί 46.710 του προηγούμενου εξαμήνου (Ιούλιος - Δεκέμβριος 2015). Αντίθετα, το ποσοστό των κυβερνητικών αιτημάτων για να κατέβει μια ανάρτηση που θεωρείτο παράνομη, μειώθηκε κατά 83%, από τις 53.829 σε 9.633. Η εταιρεία εξηγεί την μεγάλη αυτή πτώση και εξαιτίας μιας και μόνης φωτογραφίας από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, στις 13 Νοεμβρίου του 2015. 

Εξηγείται παράλληλα πως από το σύνολο των αιτημάτων άρσης απορρήτου, 3.016 περιπτώσεις χαρακτηρίστηκαν «επείγουσες», δηλαδή αφορούσαν ζητήματα «άμεσου κινδύνου, σοβαρού τραυματισμού ή θανάτου», μεταδίδει το iefimerida.

«Δεν δίνουμε στις κυβερνήσεις απευθείας πρόσβαση στα προσωπικά στοιχεία των χρηστών μας», σημείωσε ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του Facebook και υπεύθυνος για την έκθεση ενώ συμπλήρωσε: «Η εταιρεία εξετάζει κάθε αίτημα της κάθε κυβέρνησης ξεχωριστά, ανεξάρτητα από τη χώρα, και δεν διστάζει να τα αμφισβητήσει, εφόσον στερούνται νομιμότητας».

Να σημειωθεί, πως το Facebook έχει αναρτήσει την έκθεση για όλα τα κράτη ξεχωριστά. Στην Ελλάδα τα στοιχεία δείχνουν ότι ζητήθηκαν δεδομένα για 398 χρήστες, σε 326 αιτήματα, από τα οποία ικανοποιήθηκε έστω και σε ένα μέρος τους, το 72,08%. Από τα αιτήματα αυτά «επείγοντα» χαρακτηρίστηκαν τα 84 και αυτά ικανοποιήθηκαν σε ποσοστό 86,90%.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis