Skip to main content
ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Σαν σήμερα 17 Απριλίου «έφυγαν» Δημήτρης Μητροπάνος και Νίκος Παπάζογλου

Image
mitropanos-papazogloy.jpg
 clock 09:46 | 17/04/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Δύο σπουδαίες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου σίγησαν σαν σήμερα 17 Απριλίου, εκείνη του Δημήτρη Μητροπάνου πριν 7 χρόνια κι αυτή του Νίκου Παπάζογλου πριν 8.
Και οι δύο διέγραψαν σημαντική διαδρομή στον χώρο της μουσικής, αφήνοντας πίσω τους σπουδαία παρακαταθήκη με τα τραγούδια τους, πριν «νικηθούν» από ασθένειες, την ίδια μέρα, με έναν χρόνο διαφορά.
 
Πρώτος «έφυγε» ο Νίκος Παπάζογλου, το 2011, λίγο καιρό μετά τον θάνατο του συνεργάτη του, Μανώλη Ρασούλη, κι ακολούθησε ακριβώς έναν χρόνο μετά ο Δημήτρης Μητροπάνος.

Δημήτρης Μητροπάνος

Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές της Ελλάδας. Αυτή η φράση είναι πολύ μικρή όμως για να συνοψίσει την προσφορά τους στην μουσική. Ο Δημήτρης Μητροπάνος αγαπήθηκε όσο λίγοι κυρίως για το συναίσθημα με το οποίο έλεγε τα τραγούδια. Ένα συναίσθημα που περνούσε και στο κοινό, το οποίο του ανταπέδωσε αυτήν την αγάπη, όσο έκανε με λίγους.
Γεννήθηκε στην Αγία Μονή, έξω από τα Τρίκαλα, στις 2 Απριλίου του 1948. Όταν τελείωσε την τρίτη Γυμνασίου κατέβηκε στην Αθήνα για να ζήσει με τον θείο του. Πριν καλά καλά τελειώσει το σχολείο όμως, τραγουδούσε ήδη σε μαγαζιά.

Ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης τον άκουσε σε μια εκδήλωση που έκανε η εταιρεία του θείου του και τον προέτρεψε να πάει στην δισκογραφική εταιρεία Κολούμπια. Εκεί γνωρίστηκε με τον Γιώργο Ζαμπέτα, με τον οποίο ξεκίνησε να δουλεύει αμέσως.

Στα 19 του, ηχογράφησε τον πρώτο του δίσκο με το τραγούδι «Θεσσαλονίκη». Η Χούντα είχε προλάβει να λογοκρίνει στην πρώτη του ηχογράφηση, το τραγούδι «Χαμένη Πασχαλιά». Πέντε χρόνια αργότερα θα κάνει μια σπουδαία συνεργασία. Μαζί με τον συνθέτη Δήμο Μούτση και τον ποιητή – στιχουργό Μάνο Ελευθερίου, κυκλοφόρησαν τον «Άγιο Φεβρουάριο», στον οποίο τραγούδησε και ο Πετρής Σαλπέας.

Ακολούθησαν ο «Δρόμος για τα Κύθηρα» του Γιώργου Κατσαρού και τα «Συναξάρια» του Γιώργου Χατζηνάσιου, δίσκοι – σταθμοί για την ελληνική κοινωνία και το λαϊκό έντεχνο τραγούδι. Οι συνεργασίες του ήταν πολλές και σημαντικές. Σπανός, Παπαδόπουλος, Καλδάρας, Ζαμπέτας. Ο Μητροπάνος έγινε συνώνυμο της λαϊκής μουσικής μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’80.
Αργότερα συνέχισε την πορεία του στο τραγούδι και με άλλες σημαντικές συνεργασίες και τραγούδια. Το κοινό, όσο κι αν περνούσαν οι γενιές, τον αγκάλιαζε για την ακούραστη προσφορά του, και στο τραγούδι αλλά και στα συναισθήματα που δημιουργούσε.

Το 2009, σε ηλικία 61 ετών, έδωσε την πρώτη του προσωπική συναυλία, για τα 40 χρόνια της διαδρομής του στο λαϊκό τραγούδι, στο Θέατρο του Ηρώδη του Αττικού. Η συναυλία έχει χαρακτηριστεί «ιστορική» και η ηχογράφησή της κυκλοφόρησε λίγο αργότερα με τον τίτλο «Τα τραγούδια της ζωής μου».

Στις 17 Απριλίου του 2012, σε ηλικία 64 ετών, ο Δημήτρης Μητροπάνος «έφυγε» για την γειτονιά των αγγέλων, ύστερα από έμφραγμα. Το κοινό δεν θα σταματήσει ποτέ όμως να τον θυμάται και να αγαπά την φωνή του. Αυτή την γλυκιά φωνή που σε πλημμυρίζει με αισιοδοξία για ένα αύριο δύσκολο αλλά και όμορφο...

Νίκος Παπάζογλου
 
Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη το 1948, ο Νίκος Παπάζογλου ξεκίνησε την καριέρα του τη δεκαετία του 1960 κάνοντας ένα πέρασμα από τους Olympians και τους Zealot. Συνεργάστηκε για χρόνια με τους Διονύση Σαββόπουλο, Μανώλη Ρασούλη και Νίκο Ξυδάκη, ενώ το ευρύ κοινό τον γνώρισε και τον αγάπησε μέσα από το δίσκο του με τον Μανώλη Ρασούλη «Η εκδίκηση της γυφτιάς».

Τραγούδια του τραγούδησαν πολλοί μεγάλοι Έλληνες τραγουδιστές και επίσης στήριξε αρκετούς καλλιτέχνες και συγκροτήματα στα πρώτα τους βήματα μέσα από το στούντιό του, το Αγροτικόν, στη Θεσσαλονίκη. Ο Νίκος Παπάζογλου συμμετείχε σε πολλούς δίσκους που δημιουργήθηκαν σε αυτό το στούντιο, ως παραγωγός, ηχολήπτης, ενορχηστρωτής και μουσικός.

Εκτός από την ιδιαίτερη χροιά της φωνής του, αυτό που χαρακτήριζε τον Νίκο Παπάζογλου ήταν το κόκκινο φουλάρι που φορούσε στο λαιμό σε όλες του τις εμφανίσεις.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis