Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βενιζέλος: Στον «αέρα» το περίφημο erga omnes για τη νέα σύνθετη ονομασία των Σκοπίων

Image
Βενιζελος.jpg
 clock 18:25 | 08/02/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος από το βήμα της Βουλής απάντησε εμμέσως σε όσους μιλούν για ακύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών ή για  μη εφαρμογή της και μη χρησιμοποίηση του  ονόματος «Βόρεια Μακεδονία».

Λέγοντας ότι «είμαι βέβαιος πως και η Νέα Δημοκρατία όπως και το ΚΙΝΑΛ  και όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου θέλοντας να προστατέψουν  μακροπρόθεσμα το εθνικό συμφέρον θα εφαρμόσουν την συμφωνία και θα αναπτύσσουν επιχειρηματολογία η οποία θα οδηγεί σε αποτελέσματα διεθνοπολιτικά μέσα στην διαρκή   διακυβερνητική διαπραγμάτευση της Ευρωπαϊκής Ενωσης χωρίς να εκθέτουν  την χώρα στην κατηγορία ότι παραβιάζεται  μία διεθνής συνθήκη η οποία υπεγράφη μεν  από μία άλλη κυβέρνηση και από μία άλλη πλειοψηφία αλλά το κράτος έχει συνέχεια».

Μάλιστα ο κ. Βενιζέλος αναφερόμενος στα επόμενα βήματα που θα κάνουν οι κυβερνήσεις στην πορεία ένταξης της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση πρόσθεσε «Πρέπει αφού βεβαίως μεσολαβήσουν οι εκλογές και αποκτήσει χώρα μια άλλη κυβέρνηση και αποκτήσει η χώρα εθνική στρατηγική και αποκτήσει η χώρα σοβαρότητα και αποκτήσει η  χώρα δημοκρατική συγκρότηση,  θα  πρέπει με συνθήκες εθνικής συναίνεσης να διαμορφώσουμε μία στρατηγική η οποία υπερασπίζεται μακροπρόθεσμα τα εθνικά συμφέροντα τμήμα των οποίων είναι η μέριμνα μας για την περιφερειακή ασφάλεια σταθερότητα ειρήνη και ευημερία στην ευρύτερη περιοχή»

Όσον αφορά το θέμα της εφαρμογής της σύνθετης ονομασίας erga omnes και  την σταδιακή εφαρμογή του  στην γειτονική χώρα ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι στο άρθρο 1 παράγραφος 10 στοιχείο β της Συνθήκης των Πρεσπών λέγοντας ότι σε αυτό προβλέπεται μία μακρά πολιτική μεταβατική περίοδος για τη χρήση του ονόματος «Βόρεια Μακεδονία» στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας.

«Αυτό το περιβόητο erga omnes, "Βόρεια Μακεδονία" για το εσωτερικό και το εξωτερικό, για κάθε χρήση διμερή και πολυμερή, προφανώς δεν ισχύει για το εσωτερικό" τόνισε. "Γιατί η εφαρμογή του νέου σύνθετου ονόματος στο εσωτερικό της γειτονικής μας χώρας θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινά στο άνοιγμα κάθε διαπραγματευτικού κεφαλαίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο συναφές πεδίο, άρα τα έγγραφα και το λοιπό υλικό θα προσαρμόζονται για το πεδίο, ας πούμε, της αλιευτικής πολιτικής –γιατί αλιευτική πολιτική στην πραγματικότητα δεν έχει, λόγω έλλειψης θάλασσας και περίκλειστου χαρακτήρα η γειτονική μας χώρα– και θα ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο αυτό και για το πεδίο του κεφαλαίου αυτού.   Το δε κρισιμότερο, που αφορά ευθέως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το άρθρο 2 στην παράγραφο 1 προβλέπει ότι το πρώτο μέρος, η Ελλάδα δηλαδή, συμφωνεί να μην αντιταχθεί στην υποψηφιότητα ή στην ένταξη του δευτέρου μέρους υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 παράγραφος 3, δηλαδή "Βόρεια Μακεδονία", σε διεθνείς πολυμερείς και περιφερειακούς οργανισμούς και θεσμούς όπου το πρώτο μέρος είναι μέλος. Για να μην υπάρχει αμφιβολία, στην παράγραφο 4βί, του ίδιου άρθρου 2, προβλέπεται ότι το πρώτο μέρος, δηλαδή εμείς, θα γνωστοποιήσει στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του δευτέρου μέρους, υπό το όνομα και τις ορολογίες του άρθρου 1 της παρούσας συμφωνίας. Που σημαίνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντιτάσσεται στην πρόοδο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και στο άνοιγμα κεφαλαίων, διότι αυτό θα παρεμποδίζει την εφαρμογή του συνθέτου ονόματος "Βόρεια Μακεδονία" στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας, άρα η δική μας αντίρρηση θα προκαλεί καθυστέρηση στην εφαρμογή του σύνθετου ονόματος.  Και δεύτερον, ότι εάν προκύπτουν προβλήματα μη εναρμόνισης των γειτόνων μας με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, οι αντιρρήσεις της Ελλάδος ανά κεφάλαιο, δεν μπορούν να αφορούν το όνομα και τις ορολογίες, αλλά μπορούν να αφορούν τα ουσιαστικά ζητήματα από μία ευρωπαϊκή οπτική γωνία, όπως μπορεί να κάνει και κάθε άλλη χώρα-μέλος.  Γιατί, βεβαίως, αυτή η διερεύνηση που γίνεται, αυτή η σάρωση για να δούμε εάν η χώρα αυτή εναρμονίζεται με το Κοινοτικό κεκτημένο, αφορά τα συμφέροντα της Ένωσης και των κρατών-μελών ως μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος ανέφερε ότι το erga omnes δεν ισχύει μόνο για τα υφιστάμενα έγγραφα τα οποία είναι δεκάδες εκατομμύρια. « Υπάρχει κατοχύρωση του erga omnes στην συμφωνία. Οι μεταβατικές περίοδοι  δεν αφορούν τα νέα έγγραφα, αφορούν τα υφιστάμενα έγγραφα. Αφού είναι δεκάδες εκατομμύρια  τα έγγραφα αυτή τη στιγμή. Δεν θα ήταν πραγματοποιήσιμο να αντικαταστήσουν αυτομάτως όλα τα υφιστάμενα αυτά έγγραφα».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis