Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία ονόματα που «παίζουν» για την ΠΓΔΜ

Image
σκόπια
 clock 19:30 | 07/01/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Nova Macedonia. Αυτές είναι οι τρεις προτάσεις που αναμένεται να παρουσιάσει ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ. Μέχρι να φτάσουμε όμως στις 19 Ιανουαρίου και στη συνάντηση στη Νέα Υόρκη, όλα παραμένουν ανοιχτά και αντικείμενο ενός έντονου διπλωματικού «παζαριού».

Τα τρία επικρατέστερα ονόματα για την ΠΓΔΜ, σύμφωνα με δημοσίευμα της Real News, είναι τα προαναφερθέντα: Βόρεια Μακεδονία, Άνω Μακεδονία ή Nova Macedonia. Αυτό όμως δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο μιας τέταρτης πρότασης, μιας νέας σύνθετης ονομασίας, η οποία μπορεί να εμφανιστεί την τελευταία στιγμή.

Η συζήτηση δεν αφορά μόνο στο όνομα αλλά και άλλα ζητήματα όπως π.χ. η ιθαγένεια ή τα εμπορικά σήματα. Είναι επίσης ευαίσθητα, αλλά πιθανότατα θα συζητηθούν μετά την οποία συμφωνία για το όνομα.

Ο Μάθιου Νίμιτς

Οι τρεις προτάσεις για την ονομασία της ΠΓΔΜ θα κατατεθούν από τον Μάθιου Νίμιτς στους πρέσβεις των δυο χωρών κ.κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι.

Το ενδιαφέρον είναι πως πριν το κάνει, στα Σκόπια θα βρεθεί ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Η ένταξη της χώρας στη Συμμαχία συζητείται ξανά τον Ιούλιο. Και «περνά» μέσα από τη λύση του θέματος με το όνομα. Η Ελλάδα έχει διαμηνύσει πως θα ασκήσει ξανά βέτο.

Επίσης, στα μέσα Απριλίου θα συζητηθεί και η ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ στην Ε.Ε. και η στάση της Αθήνας είναι ανάλογη….

Τα ονόματα που «κόπηκαν»

Ο Νίμιτς κατέληξε στις τρεις προτάσεις του μέσα από τις άλλες προτάσεις που είχαν «πέσει» στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ανάμεσα τους η «Μακεδονία του Βαρδάρη» (Βαρντάρσκα Ματσεντόνιγια) και «Σλαβοματσεντόνιγια» (Σλαβική Μακεδονία).

Η τελευταία πρόταση φαίνεται πως «κόπηκε» από τους Αλβανούς των Σκοπίων. Οι οποίοι δεν συμφωνούν με το «Σλαβική Μακεδονία».

Η ελληνική πλευρά θέλει να «τρέξει» το θέμα, με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να δηλώνει στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο πως «δεν πρέπει να σέρνεται» για καιρό το θέμα. Αφήνει έτσι, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να εννοηθεί ότι δεν θα περιμένει για… πάντα τους Σκοπιανούς. Και πως υπάρχει μια «ημερομηνία λήξης» της διαπραγμάτευσης. Καταλυτικός μήνας των συζητήσεων φαίνεται ότι θα είναι ο Μάρτιος. 

Η ελληνική πλευρά πιέζει γιατί «βλέπει» ότι το κλίμα στα Σκόπια δεν είναι το καλύτερο. Στην ΠΓΔΜ δημιουργείται ήδη μπλοκ κατά του συμβιβασμού. Σε αυτό συμμετέχουν ηγετικές προσωπικότητες της σλαβομακεδονικής κοινότητας, η Εκκλησία και ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκε Ιβάνοφ.

Το δημοψήφισμα

Ακόμη ένα «αγκάθι» είναι οι προεκλογικές δεσμεύσεις για δημοψήφισμα. Η Αθήνα προειδοποιεί πως δεν πρέπει να γίνει δημοψήφισμα για την έγκριση ή όχι της συμφωνίας. Και αυτόμεγάλη πιθανότητα απόρριψης!

Οι χαρακτήρες και ο… Καραμανλής

Η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται να υιοθετεί τη θέση της κυβέρνησης Καραμανλή, όταν έθεσε βέρο στο Βουκουρέστι το 2008: λύση με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes).

Πρόκειται για θέση που είναι αποδεκτή από τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη και την επικεφαλής της κεντροαριστεράς Φώφη Γεννηματά.

Όσον αφορά στη θέση που θα κρατήσει ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, οι δηλώσεις του μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Πέμπτης (04.01.2018), έδειξαν ότι είναι έτοιμος να συμφωνήσει σε σύνθετη ονομασία.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ο κ. Καμμένος δείχνει έτοιμος να συναινέσει σε ονομασία με σλαβικούς χαρακτήρες. Για παράδειγμα το όνομα «Νova Macedonia» ή σε σύνθετη ονομασία όπου θα υπάρχει αμετάφραστη π.χ. η λέξη «Macedonski».

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis