Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην τελική ευθεία για μειωμένες εργοδοτικές εισφορές των νέων

Image
efi-axtsioglou.jpg
 clock 20:42 | 14/02/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν τρεις εγκύκλιοι που θα αφορούν τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών, την προσαύξηση των τριετιών που δικαιούνται οι εργαζόμενοι με βάση την αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς και την αύξηση του κατώτατου μισθού για τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. 
Όπως τόνισε η υπουργός Εργασίας Έφη Αχτσιόγλου, «σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τριετίες προσαυξάνονται στη βάση της αύξησης του νέου κατώτατου μισθού. Ωστόσο, αν και είναι σαφές αυτό, θα εκδοθεί και η σχετική εγκύκλιος ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία».
Επίσης, η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι οι 111.000 επιχειρήσεις που αμείβουν περίπου 600.000 εργαζόμενους με τον κατώτατο μηνιαίο μισθό και τα κατώτατα ημερομίσθια έχουν προθεσμία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου να εφαρμόσουν την υπουργική απόφαση με τον νέο κατώτατο μισθό των 650 ευρώ μικτά. Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε η κ. Αχτσιόγλου μαζί με τον υφυπουργό Εργασίας Νάσο Ηλιόπουλο, ανέφερε ότι μέσα στις επόμενες ημέρες θα εκδοθούν δύο εγκύκλιοι που θα αφορούν, η μεν πρώτη τη μείωση κατά 50% των εργοδοτικών εισφορών για τις επιχειρήσεις που απασχολούν εργαζόμενους ηλικίας έως 25 ετών, ενώ η δεύτερη εγκύκλιος θα αφορά την αύξηση του κατώτατου μισθού για τα προγράμματα κοινωφελούς απασχόλησης. 
 
Έλεγχος εφαρμογής νέου κατώτατου μισθού
Όσον αφορά την εφαρμογή της αύξησης του κατώτατου μισθού, η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι «βρισκόμαστε σε πλήρη ετοιμότητα προκειμένου να ελέγξουμε την τήρησή του με συγκεκριμένο σχέδιο και εργαλεία» και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «μέσα από το Πληροφοριακό Σύστημα ΕΡΓΑΝΗ ξέρουμε ποιες είναι οι επιχειρήσεις που αμείβανε κάτω από τα όρια του νέου κατώτατου μισθού και πρέπει να προσαρμοστούν. Μπορούμε επιπλέον ανά πάσα στιγμή να δούμε μέσα από το σύστημα ΕΡΓΑΝΗ πόσες και ποιες από τις επιχειρήσεις αυτές προσαρμόστηκαν. Επομένως, μετά το τέλος της περιόδου που καλούνται να τροποποιήσουν οι επιχειρήσεις τις αποδοχές των εργαζομένων τους (28/2), θα μπορούμε να ελέγξουμε με πολύ μεγάλη ακρίβεια τη συμμόρφωση και να προχωρήσουμε όπου υπάρχει ανάγκη σε κυρώσεις».
Στο ίδιο δείγμα επιχειρήσεων η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα χρησιμοποιήσει το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του ΣΕΠΕ και τα εργαλεία ανάλυσης κινδύνου για να εντοπισθούν πρακτικές αποφυγής του κατώτατου μισθού που μπορεί να βασίζονται στη μετατροπή δηλωμένης εργασίας σε αδήλωτη ή υποδηλωμένη. Όπως ανέφερε η κ. Αχτσιόγλου, «επιχειρήσεις που παρουσιάζουν στο διάστημα εφαρμογής του νέου κατώτατου μισθού μετατροπές συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερική ή μείωση των δηλωμένων ωρών εργασίας εντοπίζονται και μπαίνουν κατά προτεραιότητα στον προγραμματισμό ελέγχων του Σώματος. Με τις δύο παραπάνω διαδικασίες προσανατολίζουμε τη δράση των υπηρεσιών του ΣΕΠΕ ώστε οι έλεγχοι να είναι στοχευμένοι και να προλάβουμε φαινόμενα παραβατικότητας και μη τήρησης του νέου νόμου για τον αυξημένο κατώτατο μισθό». 
Μάλιστα, ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι αυτές οι 111.000 επιχειρήσεις είναι «κλειδωμένες» από το ηλεκτρονικό σύστημα ΕΡΓΑΝΗ και θα υπάρξει συστηματικός ηλεκτρονικός έλεγχος για να διαπιστωθεί «η συμμόρφωση των επιχειρήσεων με τους νέους κατώτατους μισθούς που ισχύουν από την 1η Φεβρουαρίου».
Σύμφωνα με την υπουργό Εργασίας, σε αυτούς τους 600.000 εργαζόμενους συμπεριλαμβάνονται και όσοι απασχολούνται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, καθώς η αμοιβή τους υπολογίζεται με βάση τον νέο κατώτατο μισθό. 
Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι από τις αρχές Μαρτίου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της μισθοδοσίας του Φεβρουαρίου, η Επιθεώρηση Εργασίας θα ξεκινήσει σαρωτικούς ηλεκτρονικούς ελέγχους, με στόχο να διαπιστωθεί εάν εφαρμόζεται ο νέος κατώτατος μισθός, ή εάν υπάρχει αλλαγή των συμβάσεων πλήρους απασχόλησης σε μερικής. 
Αυξήθηκαν 174% οι δηλωμένες υπερωρίες
Η κ. Αχτσιόγλου έκανε ειδική αναφορά και στο μέτρο της ηλεκτρονικής προ-δήλωσης των υπερωριών και τα αποτελέσματα που καταγράφονται με την εφαρμογή του από πέρσι τον Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, το τρίτο τετράμηνο του 2018 σε σύγκριση με το τρίτο τετράμηνο του 2017 καταγράφεται υπερδιπλασιασμός των επιχειρήσεων που έχουν αναγγελίες υπερεργασίας και υπερωρίας, από 6.716 σε 15.898, και υπερδιπλασιασμός των εργαζομένων που περιλαμβάνουν οι αναγγελίες, από 177.852 σε 371.567 εργαζόμενους. Συγκεκριμένα οι δηλωμένες ώρες υπερεργασίας και υπερωρίας αυξήθηκαν κατά 174% συγκρίνοντας τα δύο αυτά τετράμηνα, από 1.694.915 σε 4.401.063. 
Τι ισχύει  για τις τριετίες 
Σύμφωνα με τον Ν. 4093/12, επίδομα τριετιών οφείλεται για οποιαδήποτε υπηρεσία, με οποιαδήποτε ειδικότητα και σε οποιονδήποτε εργοδότη, η οποία έχει διανυθεί για μεν τους υπαλλήλους με τη συμπλήρωση του 19ου έτους της ηλικίας τους, για δε τους εργατοτεχνίτες με τη συμπλήρωση του 18ου έτους. Για τους υπαλλήλους προβλέπεται η χορήγηση τριών τριετιών ποσοστού 10% επί του κατώτατου μισθού η κάθε μία, ενώ για τους εργατοτεχνίτες, η χορήγηση έξι τριετιών, ποσοστού 5% για κάθε τριετία. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον ν. 4093/12 (ΥΠΟΠ. ΙΑ.11 περ. 3στ΄) η προϋπηρεσία «παγώνει» στις 14/2/2012 και μέχρις ότου η ανεργία διαμορφωθεί σε ποσοστό κάτω του 10%. Έτσι, βάσει των ανωτέρω, τα ποσοστά 10% και 5% των τριετιών υπολογίζονται στα νέα ποσά των 650 ευρώ και 29,04 ευρώ αντιστοίχως. Η προσαύξηση των τριετιών χορηγείται για υπηρεσία-προϋπηρεσία που έχει διανυθεί μέχρι 14.2.2012, ενώ δεν λαμβάνεται υπ' όψιν υπηρεσία-προϋπηρεσία που έχει διανυθεί και διανύεται εφεξής. 

naftemporiki.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis