Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα ανοιχτά για τον Turkish Stream λέει ο Ρώσος πρέσβης στην Αθήνα

Image
arheio_lipsis.jpg
 clock 21:27 | 10/02/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Στην προοπτική επέκτασης του Turkish Stream στην Ελλάδα, αλλά και στη Συμφωνία των Πρεσπών αναφέρθηκε ο πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα, Αντρέι Μάσλοβ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων «Sputnik».
«Οι Έλληνες, πράγματι, έχουν δηλώσει επανειλημμένα το ενδιαφέρον, κάτι το οποίο συζητήθηκε και στις συνομιλίες μεταξύ του Βλαντίμιρ Πούτιν και του Αλέξη Τσίπρα, τον Δεκέμβριο, στη Μόσχα» υπενθύμισε ο Ρώσος διπλωμάτης, αναφερόμενος στο ζήτημα του αγωγού φυσικού αερίου.
Παρέπεμψε δε, στη συμφωνία συνεργασίας του 2017 ανάμεσα στη Gazprom, τη ΔΕΠΑ και την ιταλική Edison, οι οποίες ανέλαβαν να διερευνήσουν το ζήτημα επέκτασης της ευρωπαϊκής γραμμής του αγωγού μέσω της Ελλάδας και της Ιταλίας.
«Δεν έχει αποφασιστεί ακόμα από πού θα περνάει η δεύτερη γραμμή του αγωγού -υπάρχουν διάφορες επιλογές. Η τελική απόφαση πρέπει να βασιστεί πρωτίστως στη βάση της οικονομικής ωφέλειας από την άποψη των εταιρειών. Θα υπολογιστεί πού είναι πιο επικερδές να επεκταθεί μια δεύτερη γραμμή» έσπευσε να επισημάνει, στη συνέχεια.
Κατά τον ίδιο εξάλλου, «εξίσου σημαντικό είναι να λάβουμε σαφείς εγγυήσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι το σχέδιο δεν θα ακυρωθεί».  «Δεν θέλουμε να επαναληφθεί η μοίρα του αγωγού South Stream, ενός καλού και μεγάλου έργου, την υλοποίηση του οποίου πρακτικά ματαίωσε η Κομισιόν» εξήγησε.
Ειδική αναφορά έκανε και στη Συμφωνία των Πρεσπών, με τον Ρώσο διπλωμάτη να εγείρει ζήτημα «σοβαρής παραβίασης του εσωτερικού δίκαιου» της πΓΔΜ, κατά τη διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας.
«Οι δυο πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία, βρήκαν ένα νέο όνομα. Αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τις δυο πλευρές, φαίνεται σαν να μην υπάρχει τίποτα κακό σε αυτό. Το πρόβλημα, ωστόσο, είναι ότι η διαδικασία επισημοποίησης της συμφωνίας έγινε με σοβαρή παραβίαση του εσωτερικού δικαίου μιας από τις χώρες. Το δημοψήφισμα για το όνομα εκεί απέτυχε. Παρόλα αυτά, η διαδικασία επικύρωσης αγνόησε τη βούληση του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού της χώρας» επεσήμανε, μεταξύ άλλων.
Εκτίμησε δε, ότι «μια τόσο επιταχυνόμενη, πυρετώδης εισδοχή μιας βαλκανικής χώρας στο ΝΑΤΟ δεν μπορεί να αποτελέσει παράγοντα σταθερότητας».
Σε κάθε περίπτωση, ο Μάσλοβ παραδέχθηκε ότι «πρόκειται για τα εσωτερικά των δυο χωρών» και διαβεβαίωσε ότι «δεν θέλουμε να παρέμβουμε ή να δώσουμε συμβουλές σε αυτές τις πτυχές της συμφωνίας».
«Οι δύο χώρες διαπραγματεύτηκαν, κατέληξαν στη συγκεκριμένη συμφωνία, συμφώνησαν για ένα όνομα. Καλή ή κακή, αυτή είναι -δεν εναπόκειται σε εμάς να το κρίνουμε αυτό. Αλλά ο τρόπος, με τον οποίο επιτεύχθηκε η συμφωνία και πώς υπαγορεύτηκαν όλα αυτά -και υπαγορεύτηκαν από την επιθυμία να μπει γρήγορα μια χώρα στο ΝΑΤΟ, όπως αποφασίστηκε στην Ουάσιγκτον- προκαλούν ανησυχία, διότι υπονομεύει τη σταθερότητα στα Βαλκάνια» κατέληξε.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis