Δευτέρα 22 ΟΚΤ 2018 18:30
 • Ηρακλειο
  21°C
 • Χανια
  19°C
 • Ρεθυμνο
  20°C
 • Λασιθι
  21°C
Ekriti.gr Logo

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η πρόταση θα είναι καλή και θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Η πρόταση θα είναι καλή και θα έχει την πλειοψηφία των βουλευτών

Κοτζιάς

Η πρόταση της κυβέρνησης για το όνομα των Σκοπίων θα είναι εξαιρετικά καλή και θα έχει και την πλειοψηφία των βουλευτών που σκέφτονται πατριωτικά και εθνικά υπεύθυνα, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό Real FM, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι «στη Βουλή οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται με την πλειοψηφία των κομμάτων, δεν έχουμε μια κομματοκρατούμενη Δημοκρατία, όπου είναι επτά τα κόμματα και πρέπει τα τέσσερα τουλάχιστον να συμφωνούνε. Στη Δημοκρατία αποφασίζει η πλειοψηφία των βουλευτών και αυτή νομίζω ότι θα υπάρξει».

Αν δεν υπάρξει, δε, ο κ. Κοτζιάς έδειξε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει την πλειοψηφία και στην επόμενη Βουλή, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και να σας πω και κάτι άλλο; Ας υποθέσουμε ότι δεν υπήρχε αυτή η πλειοψηφία. Δεν θα ερχότανε η απόφαση και τι θα κάναμε; Ε, 25 χρόνια έμεινε άλυτο το πρόβλημα, θα προσθέταμε άλλα δύο».

Ο υπουργός Εξωτερικών δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο σύγκλησης του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για το Σκοπιανό, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα δείξει και εξάλλου αυτό είναι ένα θέμα που το επιλέγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε συνεννόηση με τον πρωθυπουργό της χώρας».

Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση και άσκησε δριμεία κριτική στην αντιπολίτευση, τονίζοντας: «Ακούω το εξής τρομερό επιχείρημα: να παραιτηθεί, λέει, η κυβέρνηση, επειδή διαφωνεί ένα μέρος της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας ή έχει μια άλλη γνώμη. Πρώτον, η κυβέρνηση έχει τον τρόπο της για να συζητάει και να λύνει τα θέματα, ασφαλώς θα υπάρξει και υπουργικό συμβούλιο, τις επόμενες ημέρες, όπου θα συζητήσουμε και θα παρουσιάσω τα στοιχεία της διαπραγμάτευσης, όμως με κανένα τρόπο εμείς δεν έχουμε αυτό το σπυρί της αρρώστιας, θα έλεγα, που είχε η Νέα Δημοκρατία στην εποχή που ο τότε πρωθυπουργός της χώρας, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πολιτική του γραμμή γύρω από το Μακεδονικό, διότι την πρώτη έφυγε ο Αντώνης Σαμαράς, μαζί με μια ομάδα βουλευτών και τη δεύτερη οι Έβερτ, Κανελλόπουλος και Δήμας του απέτρεψαν να έχει την πλειοψηφία για να πάρει αποφάσεις».

Στη συνέχεια, έστρεψε τα «βέλη» του αποκλειστικά στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη: «Δεν θυμάμαι τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, στις δύο μεγάλες προσπάθειες που έκανε να λύσει το πρόβλημα και που απέτυχαν, να έχει παραιτηθεί. Και είναι άξιον απορίας να λέει αυτά τα πράγματα ο γιος του, ο οποίος, εντάξει, να μην ξέρει επαρκώς την ελληνική ιστορία, αλλά την ιστορία της οικογένειάς του και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη όφειλε να την γνωρίζει».

Απαντώντας, δε, τα περί διγλωσσίας που καταλογίζει στην κυβέρνηση η αξιωματική αντιπολίτευση, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η ΝΔ «έπρεπε να έχει διδαχθεί από την ιστορία της, όπου διασπάστηκε πολλαπλώς σε αυτό το ζήτημα». «Είναι το κόμμα που το δημιούργησε και δεν μπορεί να κινεί το δάκτυλο σε εμάς που θα το λύσουμε» προσέθεσε αναφορικά με το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρθηκε και στην Τουρκία, μετά την κλιμάκωση της έντασης από την πλευρά της Άγκυρας. Μάλιστα, χαρακτήρισε πιο «ορθολογιστή» τον πρόεδρο της γείτονος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε σχέση με τους κεμαλιστές της αντιπολίτευσης: «Έχει μεγάλο ενδιαφέρον ότι η κοσμική αντιπολίτευση στην Τουρκία θέτει με τον πιο υπερεθνικιστικό και ακραίο τρόπο ζητήματα που αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και αυτό δείχνει ότι, τουλάχιστον, παρά τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν με την σημερινή τουρκική ηγεσία, αυτή δείχνει ένα μεγαλύτερο ορθολογισμό δυστυχώς από την κοσμική αντιπολίτευσή της».

Διαβάστε επίσης. . .

Το πρόβλημα της ομαλής μαθησιακής διαδικασίας, σε συνδυασμό με την ομαλή ένταξή στην μαθητική κοινότητα, καλείται εδώ και...
«Για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια εγκρίνεται προϋπολογισμός που περιέχει μέτρα για το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη των...
Βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα διατηρήσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για να ολοκληρώσει την τετραετία, ακόμη και στην...