Skip to main content
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανδρέας Ξανθός: Ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας είναι πρόταγμα ισότητας

Image
ξανθος
 clock 03:22 | 14/12/2017
writer icon newsroom ekriti.gr

Την «σημαντική αλλαγή» που δρομολογείται στον τομέα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ), με τη δημιουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ), αναφέρθηκε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, σε ομιλία του, απόψε, στο δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης, στο δήμο Παύλου Μελά.
Ο κ. Ξανθός έκανε λόγο για «μετρήσιμα και αδιαμφισβήτητα βήματα λειτουργικής αναβάθμισης» του ΕΣΥ, τα τελευταία δύο χρόνια, τονίζοντας ότι, παρά τα διαχρονικά προβλήματα και τις όποιες αδυναμίες, το δημόσιο σύστημα υγείας «σταθεροποιείται» και «βελτιώνεται», ενώ γίνεται «ένα ακόμη βήμα» με την ανάπτυξη της Π.Φ.Υ., που αποτελούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια την «Αχίλλειο πτέρνα» του δημόσιου συστήματος υγείας.
«Είμαστε στη μέση μιας πολύ μεγάλης προσπάθειας, αλλά με ένα σαφές όραμα που λέει : καθολική, ισότιμη και αποτελεσματική φροντίδα. Και το εργαλείο είναι, ένα καλό δημόσιο σύστημα υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια φροντίδα. Αυτό είναι ένα πρόταγμα ισότητας. Για μας, η υγεία, πρωτίστως, είναι πρόταγμα ισότητας» είπε ο κ. Ξανθός και πρόσθεσε:
«Αυτό το πρόταγμα ισότητας, κατά την άποψη μου, μπορεί να υπηρετηθεί μόνο από πολιτικές δυνάμεις, πολιτικά προγράμματα και πολιτικά πρόσωπα, που πιστεύουν στην ισότητα και δε θεωρούν ότι οι ανισότητες είναι ένα φυσικό φαινόμενο στην κοινωνία μας».
Ο υπουργός Υγείας αναφέρθηκε, εκτενώς, στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, απέναντι στις δεσμεύσεις που ανέλαβε, για καθολική κάλυψη υγείας με την ψήφιση του ν. 4368, για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας, το νόμο για τις προμήθειες, τις επερχόμενες ρυθμίσεις για τα καινοτόμα φάρμακα και για το μοντέλο διαπραγμάτευσης τιμών ακριβών φαρμάκων, κ.α. Επίσης, αναφέρθηκε και στη δέσμευση για την «ηθικοποίηση» του συστήματος, στέλνοντας παράλληλα και το μήνυμα, ότι «συμπεριφορές απαξιωτικές, προσβλητικές και ιδιοτελείς απέναντι στους πολίτες δεν θα γίνουν ανεκτές».
Ο κ. Ξανθός, με αφορμή τα εγκαίνια των τριών πρώτων, πανελλαδικά, ΤΟΜΥ που έγιναν το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη - της μίας εξ αυτών από τον πρωθυπουργό - επεσήμανε το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, τόσο σε ότι αφορά την αναβάθμιση ποιότητας της υγείας των πολιτών και την αποσυμφόρηση των εξωτερικών και τακτικών ιατρείων των νοσοκομείων, αλλά και την αλλαγή κουλτούρας που φέρνει στο σύστημα υγείας, με την «μετατόπιση του βάρους» από «τη θεραπεία στην πρόληψη της ασθένειας» και τη «σημασία της πρωτοβάθμιας και κοινοτικής φροντίδας».
Ανέφερε, μάλιστα, ότι το «έλλειμμα» της ΠΦΥ τα προηγούμενα χρόνια ήταν καθοριστικό για «να διαιωνιστούν και να γιγαντωθούν οι βασικές παθογένειες και στρεβλώσεις του ελληνικού συστήματος υγείας» , όπως, μεταξύ άλλων, «ο νοσοκομειοκεντρικός και ιατροκεντρικός του χαρακτήρας, η ανυπαρξία εθνικής στρατηγικής για την πρόληψη και την αγωγή υγείας» και φαινομένων όπως, μεταξύ άλλων, «της τεχνητής προκλητής ζήτησης εξετάσεων, φαρμάκων και νοσηλευτικών πράξεων, συναλλαγής με ισχυρά συμφέροντα προμηθειών υγείας και φαρμάκων, ανυπαρξίας μηχανισμών ελέγχου, ανοχής και συχνά συγκάλυψης των κοινωνικά εγκληματικών φαινομένων σπατάλης, διαφθοράς και εκμετάλλευσης του αρρώστου».
«Όσοι επενδύουν στην αποτυχία της μεταρρύθμισης ή κινδυνολογούν για τη βιωσιμότητα της, θα διαψευστούν» συνέχισε ο υπουργός Υγείας, ενώ απάντησε και σε «κριτικές» που «διαθλώνται μέσα από τους παραμορφωτικούς φακούς των μίντια» και προσπαθούν να υποβαθμίσουν τις αλλαγές στη δημόσια υγεία τα τελευταία δύο χρόνια.
«Θέλουν να δημιουργήσουν μια καταστροφολογική πραγματικά εικόνα, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι ότι πλήττει πολιτικά την κυβέρνηση, ή τον υπουργό. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι πλήττει το αίσθημα εμπιστοσύνης απέναντι στη δημόσια περίθαλψη. Θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι, από όποια θέση και να καθόμαστε, να ενισχύσουμε το αίσθημα της υγειονομικής ασφάλειας των ανθρώπων. Και αυτού του είδους η κριτική οδηγεί στην ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση».
Ο κ. Ξανθός ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει καμία λογική «αντιπαλότητας» με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, αλλά αυτή των «διακριτών ρόλων και καθαρού πλαισίου συνεργασίας».
«Στρεβλώσεις και προβλήματα υπάρχουν και στους δύο τομείς. Αλλά, εμείς, είμαστε με το δημόσιο σύστημα υγείας. Μεροληπτούμε υπέρ του δημόσιου συστήματος υγείας. Όσο και αν δεν αρέσει σε όλους. Αυτή είναι η άποψη μας. Θεωρούμε ότι η κοινωνία αυτή, την περίοδο της κρίσης έχει παράξει ανισότητες. Και για να αμβλυνθούν οι ανισότητες πρέπει να στηρίξεις τους πιο αδύνατους. Η λογική ότι «εγώ δε μεροληπτώ», οδηγεί σε ανισότιμη μεταχείριση του δημόσιου συστήματος υγείας» είπε ο κ. Ξανθός.
Επεσήμανε, ακόμη, ότι σε αντίθεση με τον ιδιωτικό τομέα της υγείας, ο οποίος, όπως είπε, «ανταποκρίνεται στη ζήτηση, που έχει και ένα προκλητό κομμάτι» και με άλλα κριτήρια, όπως κερδοφορία, απόσβεση επένδυσης, κ.α. το δημόσιο σύστημα υγείας προορίζεται στο να καλύπτει «πραγματικές ανάγκες». «Εμείς λέμε το εξής. Το δημόσιο σύστημα υγείας καλύπτει πραγματικές ανάγκες, με ταλαιπωρία, με προβλήματα, κ.τ.λ., αλλά καλύπτει, συνήθως, πραγματικές ανάγκες» είπε ο κ. Ξανθός.
Ο υπουργός Υγείας στάθηκε στην ανάγκη να ενισχυθεί η σχέση του δημόσιου συστήματος υγείας και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, με την κοινωνία.
«Το στοίχημα είναι αυτές οι νέα δομές να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των ανθρώπων» είπε ο υπουργός. «Θέλουμε να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και αμφίδρομης επικοινωνίας όχι μόνο με τους υγειονομικούς, αλλά και με τις τοπικές κοινωνίες» συνέχισε ο κ. Ξανθός. Πρόσθεσε, ότι ήδη γίνονται βήματα και ότι έχει προβλεφθεί και στο νόμο «η υποχρέωση της δημόσιας λογοδοσίας των ανθρώπων που θα δουλεύουν στις Τοπικές Μονάδες Υγείας». Ανέφερε, δε, ως παράδειγμα θετικής αλλαγής της νοοτροπίας, τον απολογισμό για τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, της διοικήτριας του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, που έγινε το πρωί, δημόσια, μπροστά σε εργαζόμενους, σε ΜΜΕ και παρουσία του υπουργού.
«Τα έχετε ξαναδεί αυτά στο σύστημα υγείας; Πότε το είδατε αυτό, ως πολιτική και κοινωνική συμπεριφορά;» διερωτήθηκε ο υπουργός.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο αν. γενικός γραμματέας του υπουργείου, Σταμάτης Βαρδαρός, ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ Γιώργος Κίρκος, διοικητές άλλων υγειονομικών περιφερειών και νοσοκομείων, υγειονομικοί, αυτοδιοικητικοί, κ.α.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis