Τετάρτη 20 ΙΟΥ 2018 23:25
 • Ηρακλειο
  25°C
 • Χανια
  25°C
 • Ρεθυμνο
  25°C
 • Λασιθι
  25°C
Ekriti.gr Logo

Τα 100 δισ. αγγίζουν παλιά και νέα χρέη στην εφορία

Τα 100 δισ. αγγίζουν παλιά και νέα χρέη στην εφορία

εφορία

Τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για τα φορολογικά έσοδα του Αυγούστου έδειξαν ότι κάτι δεν πήγε καλά με τις προγραμματισμένες εισπράξεις.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ επιβεβαίωσαν αυτή την εικόνα, καθώς στη διάρκεια αυτού του μήνα έμειναν απλήρωτοι πάνω από 1 δισ. ευρώ φόροι, πριν καν ξεκινήσουν οι βαριές φορολογικές υποχρεώσεις του τελευταίου τετραμήνου.

Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία φούσκωσαν κατά 1,068 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Ιούλιο φθάνοντας από την αρχή του έτους στα 8,551 δισ. ευρώ. Από τα ληξιπρόθεσμα ύψους 1,068 δισ. τα 938 εκατ. ευρώ είναι φόροι που δεν πλήρωσαν τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι οι κατασχέσεις δεν εντάθηκαν, προφανώς μετά από τις έντονες αντιδράσεις κι έτσι μέσα στον Αύγουστο- παραδοσιακό μήνα διακοπών- δεν έγιναν ούτε 100, ενώ το προηγούμενο διάστημα είχαμε περίπου 20.000 μηνιαίως.

Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος των φορολογούμενων προς τη φορολογική διοίκηση ανήλθε στο τέλος Αυγούστου  στα 98,23 δισ. ευρώ, απέχοντας έτσι μια ανάσα από το όριο των 100 δισεκατομμυρίων.
Μέσω του μπαράζ των κατασχέσεων σε 971.508 οφειλέτες  αλλά και των ρυθμίσεων που «τρέχουν» η ΑΑΔΕ κατάφερε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου να εισπράξει  3,14 δισ. ευρώ (1,97 δις. ευρώ από τα παλαιά χρέη και ακόμη 1,177 ευρώ από τις φρέσκες οφειλές).

Ο στόχος που έχει τεθεί φέτος είναι η είσπραξη 2,7 δισ. ευρώ μόνο από τις παλαιές ληξιπρόθεσμες οφειλές αλλά με το ρυθμό των κατασχέσεων και των αναγκαστικών μέτρων που επιβάλλονται εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα εισπραχθούν συνολικά περισσότερα από 4 -5 δισ. ευρώ.

iefimerida.gr 

Διαβάστε επίσης. . .

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σόλτς συμμερίζεται την άποψη που εξέφρασε χθες η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ ότι «το...
«To Eurogroup πρέπει να στείλει καθαρό μήνυμα στις αγορές, ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο». Αυτό σημείωσε ο αναπληρωτής...
Λίγες ώρες πριν τη διεξαγωγή του αυριανού Eurogroup στο Λουξεμβούργο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα την Έκθεση...