Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύστημα παρακολούθησης των επιστροφών φόρων από ΑΑΔΕ

Image
ΑΑΔΕ
 clock 22:52 | 19/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Την παρακολούθηση της απόδοσης των επιστροφών φόρων στους φορολογουμένους, κυρίως εκείνων που λιμνάζουν εδώ και μήνες σε διάφορες εφορίες της χώρας, επιχειρεί η φορολογική διοίκηση μέσω της δημιουργίας συστήματος παρακολούθησης των οφειλών.

Στόχος της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι να περιορίσει το στοκ των οφειλών προς τους φορολογουμένους και τις επιχειρήσεις, που σήμερα ξεπερνούν το 1,8 δισ. ευρώ. Από αυτά, περίπου 474 εκατ. ευρώ αφορούν οφειλές κυρίως ΦΠΑ και, δυστυχώς, ο μέσος χρόνος αναμονής ξεπερνά τις 357 ημέρες.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΑΑΔΕ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει τεθεί σε ισχύ σύστημα «παρακολούθησης χρονολογικής ωρίμανσης αποπληρωμής υποχρεώσεων άνω των 90 ημερών προκειμένου η Αρχή να λαμβάνει πληρέστερη ενημέρωση για τις υποχρεώσεις από επιστροφές φόρων».

Ουσιαστικά, με τον τρόπο αυτό η διοίκηση προσπαθεί να πιέσει τις εφορίες να προχωρήσουν στην απόδοση των οφειλών στους φορολογουμένους έτσι ώστε να βοηθηθούν στο δύσκολο οικονομικό περιβάλλον που λειτουργούν με τους υψηλούς φόρους και τις τεράστιες ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, χιλιάδες επιχειρήσεις περιμένουν ακόμη και πάνω από τέσσερα χρόνια να λάβουν την επιστροφή ΦΠΑ.

Από την επεξεργασία των στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών προκύπτει πως 4.407 επιχειρήσεις περιμένουν περισσότερο από 90 ημέρες για να τους πιστωθεί ο ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από το σύνολο του 1,8 δισ. ευρώ:

• 474,03 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές ΦΠΑ.

• 228,51 εκατ. ευρώ σε νοικοκυριά, για επιστροφή φόρου εισοδήματος. Σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται συμψηφισμοί επιστροφών και οφειλών. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να μεταβούν στις εφορίες τους να ζητήσουν να γίνει συμψηφισμός ή, διαφορετικά, να απαιτήσουν την επιστροφή φόρου. Ενα πρόβλημα που προσπαθεί να επιλύσει η ΑΑΔΕ, αλλά προς το παρόν τουλάχιστον ταλαιπωρούνται και επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις.

• 875,65 εκατ. ευρώ στις επιχειρήσεις που αφορούν επιστροφή φόρου εισοδήματος και

• λοιπούς φόρους 249 εκατ. ευρώ.

Πάντως, το τελευταίο διάστημα καταβάλλονται προσπάθειες ταχύτερης επιστροφής του ΦΠΑ με στόχο να μπει ένα οριστικό τέλος κυρίως στις παλαιές αιτήσεις που εκκρεμούν εδώ και χρόνια. Με διάταξη που συμπεριλήφθηκε πρόσφατα σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών προβλέπεται η άμεση επιστροφή του φόρου εισοδήματος και του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις και στα φυσικά πρόσωπα χωρίς έλεγχο για ποσά που δεν ξεπερνούν τις 10.000 ευρώ και εκκρεμούν στη φορολογική διοίκηση.

Συγκεκριμένα, η διάταξη ορίζει ότι επιστρέφονται άμεσα ποσά φόρων εισοδήματος νομικών προσώπων και ΦΠΑ φυσικών και νομικών προσώπων εφόσον το αιτηθέν ποσό επιστροφής ανέρχεται σε έως 10.000 ευρώ. Εκκρεμείς θεωρούνται οι υποθέσεις για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί προσωρινός διορθωτικός προσδιορισμός του φόρου.

Επίσης, παρέχεται η δυνατότητα στη φορολογική διοίκηση να προχωρήσει σε δειγματοληπτικό έλεγχο. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων έως 10.000 ευρώ αφορούν το 90% των εκκρεμών περιπτώσεων και το 1,24% του συνολικού ποσού των επιστροφών της κατηγορίας αυτής.

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis