Παρασκευή 23 ΦΕΒ 2018 22:41
 • Ηρακλειο
  13°C
 • Χανια
  14°C
 • Ρεθυμνο
  13°C
 • Λασιθι
  13°C
Ekriti.gr Logo

Ετήσιες απολαβές άνω των 334.000 ευρώ για τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ

Ετήσιες απολαβές άνω των 334.000 ευρώ για τον νέο αντιπρόεδρο της ΕΚΤ

ευρωπαικη κεντρικη τραπεζα

Οι πιθανότητες του Ισπανού υπουργού Οικονομικών Λουΐς ντε Γκίνδος να καταλάβει ένα μεγαλόπρεπο αξίωμα στην ΕΕ δεν εξαϋλώθηκαν μετά την αποτυχημένη του διεκδίκηση της θέσης του προέδρου του Eurogroup, από την οποία αποχώρησε διότι δεν συγκέντρωνε την απαραίτητη στήριξη. Το όνομά του συγκαταλέγεται σήμερα μεταξύ εκείνων που προτείνονται για να καταλάβουν τη θέση του δεύτερου τη τάξει στην ηγεσία της παντοδύναμης ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, της οποίας το ΔΣ θα ανανεωθεί το 2019 όταν θα λήξει η οκταετής θητεία του σημερινού της προέδρου, του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιθυμεί τη θέση του Ντράγκι να διαδεχθεί ο σημερινός πρόεδρος της Μπούντεσμπανκ Γιενς Βάιντμαν, διαπρύσιος εχθρός της νομισματικής ευελιξίας ιδίως απέναντι στις χώρες εκείνες που θεωρεί ότι δεν προωθούν επαρκώς την εξυγίανση και τις μεταρρυθμίσεις. Όπως τονίζει η ισπανικής εφημερίδα El Mundo, η καγκελάριος έχει υπ’ όψη της για την αντιπροεδρία τον σημερινό Ισπανό υπουργό Οικονομικών, μία κίνηση που θα της επιτρέψει να καλύψει υπό την επιρροή της το νότιο τόξο της Ευρώπης, αλλά και να προσφέρει γόητρο στον Ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι, πιστό εκτελεστή της πολιτικής της λιτότητας, που προώθησε η Γερμανία στη διάρκεια της κρίσης.
Στην περίπτωση που επικρατήσει η επιλογή της Μέρκελ, ο ντε Γκίνδος όχι μόνο θα αναρριχηθεί σε μία από τις πιο βαρυσήμαντες θέσεις της ΕΕ, αλλά και σε ένα από τα πιο καλά αμειβόμενα αξιώματα στα πλαίσια των διεθνών οργανισμών—που βέβαια δεν έχουν καμμία σχέση με τις αμοιβές στον ιδιωτικό τομέα. Βάσει των σημερινών στοιχείων, ο τωρινός αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Πορτογάλος Βίτορ Κονστάνσιου έλαβε το 2106 βασικό μισθό 334.080 ευρώ, που σε αυτόν θα πρέπει να προστεθούν τα διάφορα συμπληρωματικά επιδόματα που προβλέπονται από τον κανονισμό της Τράπεζας (επίδομα κατοικίας, εκπαιδευτικά βοηθήματα για τα παιδιά του, συνταξιοδοτικό πλάνο, ιατρική κάλυψη).
Αυτό σημαίνει πως ο ντε Γκίνδος θα πολλαπλασιάσει επί πέντε τον σημερινό του μισθό, χωρίς να υπολογίζει κανείς και τις έκτακτες εκτός μισθού αμοιβές, που είναι επιπλέον αφορολόγητες. Καθώς η θητεία στην ΕΚΤ είναι οκταετής και ο ντε Γκίνδος είναι ήδη 57 ετών, ο διορισμός του εκεί θα ισοδυναμεί με μία ‘χρυσή συνταξιοδότηση’, καθώς θα τον οδηγήσει στην ηλικία συνταξιοδότησης με πλεονεκτικά κριτήρια και συνθήκες.
Από μισθολογικής άποψης, η διαφορά της αμοιβής του προέδρου από εκείνην του αντιπροέδρου είναι αναλογικά ελάχιστη, αν και ο πρώτος επωφελείται από την επίσημη κατοικία, ιδιοκτησίας της ΕΚΤ, που αρμόζει στο αξίωμά του. Το 2016 ο βασικός μισθός του Ντράγκι ανήρχετο στα 389.760 ευρώ, μόλις 14% παραπάνω από του Κονστάνσιου, μολονότι ότι οι ευθύνες και η έκθεσή του στο προσκήνιο της δημοσιότητας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη. Τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου της ΕΚΤ λαμβάνουν το καθένα από 277.896 ευρώ ετησίως.
Σε σύκγριση με τους μισθούς που λαμβάνουν ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι (78.967 ευρώ ετησίως), η αντιπρόεδρος Σοράγια Σάενθ ντε Σανταμαρία (74.221) και ο ίδιος ο ντε Γκίνδος (69.671), οι αμοιβές αυτές φαντάζουν αστρονομικές. Βέβαια και η αμοιβή του Ντράγκι υπολείπεται αυτής της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εισέπραξε 458.700 ευρώ το 2016, πλήρως απαλλαγμένα από φόρους και άλλες κρατήσεις. Και παρ’ όλο που κατά τη διάρκεια της κρίσης αμφότεροι οι θεσμοί (ΕΚΤ και ΔΝΤ) επέβαλαν αιματηρές μειώσεις στους μισθούς και δημοσιονομικές θυσίες. Από την έναρξη της κρίσης, το 2οο7 εκτιμάται πως ο μισθός του προέδρου της ΕΚΤ αυξήθηκε κατά 13%, ενώ και η Λαγκάρντ απαίτησε αύξηση 11% των απολαβών της όταν διαδέχθηκε το 2011 τον Ντομνίκ Στρος-Καν στο τιμόνι του ΔΝΤ.

Διαβάστε επίσης. . .

Δημοσιεύτηκε η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για την ανάθεση σε πιστοποιημένους εκτιμητές της σύνταξης εισήγησης για...
Βαριά και μη ανταγωνιστική χαρακτηρίζει τη φορολογία στην Ελλάδα ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών χωρίς μάλιστα να...
Mε οριακές απώλειες 0,14% ολοκλήρωσε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο με το γενικό δείκτη να υποχωρεί στις 844,12...