Skip to main content
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έρχεται Bad bank για τα "κόκκινα" επιχειρηματικά δάνεια

Image
720_150551_471f6a391c-9ea7dd007c0fee7e.jpg
 clock 23:45 | 28/01/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η δημιουργία bad bank είναι ειλημμένη απόφαση, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του  Και αυτό γιατί, παρά την εντατικοποίηση των προσπαθειών για τη μείωση των NPEs, με ενεργοποίηση των πλειστηριασμών και των πωλήσεων μη εξυπηρετούμενων δανείων, το τέλος του 2019 θα βρει τις ελληνικές τράπεζες με δείκτη NPEs στο 35,2%.
Τα επίπεδα αυτά είναι σημαντικά μειωμένα μεν από το σημερινό 44,6%, παραμένουν όμως έτη φωτός μακριά από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο, που κινείται ήδη στο 4,6%.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες οι αποφάσεις για τον σχεδιασμό ελληνικής badbank έχουν ληφθεί στη Φρανκφούρτη και είναι σε πλήρη γνώση των αρμόδιων κοινοτικών υπηρεσιών στις Βρυξέλλες. Το τεράστιο μέγεθος του προβλήματος των "κόκκινων" δανείων σε συνδυασμό με τις δυσχέρειες στην αντιμετώπισή του –οι οποίες οφείλονται τόσο στην κρίση όσο και στη νοοτροπία που καλλιεργήθηκε και θα απαιτήσει χρόνο να αλλαχθεί– αποτελούν τη μία πλευρά του σκεπτικού της απόφασης.
Η άλλη πλευρά έχει να κάνει με τη διαπίστωση ότι, αν οι ελληνικές τράπεζες δενμπορέσουν να απαλλαγούν σύντομα από το "βαρίδι" των "κόκκινων" δανείων, τότε δεν υπάρχει προοπτική για μια σταθερή και χωρίς κλυδωνισμούς και "ατυχήματα" έξοδο της χώρας από τα Μνημόνια και είσοδό της σε διατηρήσιμη ανάπτυξη.
Το ζητούμενο είναι μια γρήγορη και αποτελεσματική λύση στον "γόρδιο δεσμό" των "κόκκινων" δανείων.

Οι αποφάσεις για τη δημιουργία ελληνικής bad bank δεν είναι ασύνδετες με το πλαίσιο μιας ευρύτερης πανευρωπαϊκής στρατηγικής, η οποία αναμένεται να δημοσιοποιηθεί το προσεχές διάστημα. Πρόκειται για μια στρατηγική που έχει καταλήξει στην ιδέα της δημιουργίας εθνικών bad banks και έχει απορρίψει την ιδέα πανευρωπαϊκού μηχανισμού για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων.
Μάλιστα, παρά τη σιγή ασυρμάτου που έχει τηρηθεί σε επίπεδο ευρωπαϊκών Αρχών για το θέμα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ήδη αποφασιστεί η περίμετρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που θα μεταβιβαστούν στις εθνικές bad banks, ενώ στην παρούσα φάση βρίσκεται υπό συζήτηση η τιμολόγησή τους.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στις εθνικές bad banks θα μεταβιβαστούν μόνο επιχειρηματικά δάνεια και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Όσο για την τιμή στην οποία θα μεταβιβαστούν τα δάνεια στην bad bank, μελετάται η διαμόρφωση μιας τιμής μεταξύ της τρέχουσας τιμής αγοράς και της εύλογης αξίας που υπολογίζεται ότι θα έχουν τα δάνεια αυτά έπειτα από διάστημα 2-3 ετών.

Για τις ελληνικές τράπεζες και τις διοικήσεις τους, η λύση της bad bank θα θέσει τέρμα στο μη παραγωγικό δίλημμα αν θα κάνουν τραπεζική ή διαχείριση NPLs. Ο ρόλος των τραπεζών είναι να δίνουν δάνεια και να χρηματοδοτούν την οικονομία. Επομένως, η διαχείριση των προβληματικών δανείων θα παύσει να αποτελεί (το κύριο τώρα) αντικείμενό τους και θα αφεθεί σε όσους επενδύουν στα "κόκκινα" δάνεια.
Ο διαχωρισμός αντικειμένου σημαίνει, κατ' επέκταση, ότι όσοι μέτοχοι επένδυσαν στις ελληνικές τράπεζες, αποβλέποντας στα κέρδη από τη διαχείριση των NPLs, θα πρέπει να επενδύσουν πλέον στην bad bank. Οι τράπεζες, απαλλαγμένες από τα NPLs, θα χρειαστούν νέα, αμιγώς τραπεζικά κεφάλαια, εξέλιξη που θα οδηγήσει στην επόμενη φάση της συγκέντρωσης (εξαγορές και συγχωνεύσεις) του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος.

  Πηγή: capital.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis