Δευτέρα 25 ΙΟΥ 2018 16:38
 • Ηρακλειο
  26°C
 • Χανια
  27°C
 • Ρεθυμνο
  26°C
 • Λασιθι
  26°C
Ekriti.gr Logo

Σκουρλέτης: Το ΥΠΕΣ στηρίζει τους Ορεινούς Δήμους της Κρήτης

Σκουρλέτης: Το ΥΠΕΣ στηρίζει τους Ορεινούς Δήμους της Κρήτης

ορεινος δημος

Το υπουργείο Εσωτερικών βρίσκεται σε μια διαρκή αναζήτηση τρόπων στήριξης των ορεινών δήμων, ενώ παράλληλα αναλαμβάνει την πρωτοβουλία μεταξύ άλλων, για τη δημιουργία μητρώου μικρών ορεινών δήμων, που υπολείπονται σε εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με σκοπό την κάλυψη των εν λόγω αναγκών, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας που είχε προαναγγελθεί για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, για το 2017, στους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς Δήμους.
 
Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Πάνος Σκουρλέτης κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με τον δήμαρχο Αμαρίου Ρεθύμνου Παντελή Μουρτζανό τονίζοντας παράλληλα τη σημασία που έχει για τους ΟΤΑ, το πρόγραμμα χρηματοδότησης των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού, για την ενεργειακή αναβάθμιση των δικτύων του δημοτικού οδοφωτισμού, που είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠΔ) σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ).
 
Σκοπός του συγκεκριμένου προγράμματος, όπως ανέφερε ο υπουργός στον δήμαρχο Αμαρίου, είναι: «… η μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης στο αστικό περιβάλλον, αλλά και αντίστοιχες επενδύσεις όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες εξασφαλίζουν τον ενεργειακό συμψηφισμό με την κατανάλωση ενέργειας, ώστε να μειωθεί το ενεργειακό κόστος των Δήμων που προκύπτει από τις ενεργοβόρες δημοτικές εγκαταστάσεις».
 
Ο κ. Μουρτζανός βρέθηκε στην Αθήνα για να συναντήσει τον υπουργό προκειμένου να του εκθέσει τα προβλήματα της περιοχής, τα ανοιχτά θέματα του Δήμου, την οικονομική του κατάσταση, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, θέματα λειτουργίας, καθώς και για τις δυνατότητες χρηματοδότησης του δήμου από τα Προγράμματα του Πράσινου Ταμείου. Ο δήμαρχος Αμαρίου ζήτησε επίσης οικονομική ενίσχυση του δήμου για την αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο δημοτικό και αγροτικό δίκτυο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα της χειμερινής περιόδου, ενώ ανέφερε στον κ. Σκουρλέτη ως επιτακτική ανάγκη, την προμήθεια ενός καινούργιου απορριμματοφόρου οχήματος, καθότι το υφιστάμενο όχημα του δήμου δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στοιχειωδώς, λόγω παλαιότητας και τονίστηκε στη συζήτηση, ο κίνδυνος που διατρέχουν οι εργαζόμενοι από τις συνεχείς βλάβες, οι οποίες το καθιστούν και ασύμφορο.
Ο κ. Σκουρλέτης σύμφωνα με τον κ. Μουρτζανό, εξέφρασε την διάθεση του, να εξετάσει όλες τις δυνατότητες συνδρομής του Υπουργείου στην επίλυση των προβλημάτων του Δήμου, αλλά και να βοηθήσει στην εξασφάλιση χρηματοδότησης αγοράς απορριμματοφόρου οχήματος. Δήλωσε μάλιστα ότι ο υπουργός Εσωτερικών δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του δήμου, ενώ σήμερα ο δήμαρχος Αμαρίου έδωσε οδηγίες στις αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου να προχωρήσουν άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και ένταξη του δήμου στο πρόγραμμα χρηματοδότησης ενεργειακής αναβάθμισης των δικτύων δημοτικού οδοφωτισμού και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Διαβάστε επίσης. . .

Έτοιμο είναι το προσωπικό του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου για την παροχή βοήθειας αν χρειαστεί με αφορμή τις...
Συνελήφθη στον Κρατικό Αερολιμένα Ηρακλείου «Ν. Καζαντζάκης», από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Αερολιμένα Ηρακλείου...
Την ανάπτυξη χρηματοδοτικών-αναπτυξιακών δράσεων στη Κρήτη μέσω του προγράμματος ΕΟΧ (eea Grand) που διαχειρίζεται η...