Πέμπτη 21 ΜΑΡ 2019 16:21
 • Ηρακλειο
  18°C
 • Χανια
  18°C
 • Ρεθυμνο
  17°C
 • Λασιθι
  17°C
Ekriti.gr Logo

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Κρήτης: Η ασκελετούρα, η πέτρα και το ρόδι

Πρωτοχρονιάτικα έθιμα της Κρήτης: Η ασκελετούρα, η πέτρα και το ρόδι

κρεμμυδα

Η καλή χέρα, το σπάσιμο ενός καρπού από ρόδι, η ασκελετούρα και η πέτρα στην είσοδο κάθε νοικοκυριού είναι μερικά από τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σε πολλές περιοχές της Κρήτης.
Το χτύπημα της καμπάνας το πρωί της Πρωτοχρονιάς, κυρίως στην ύπαιθρο, «φέρνει» μικρούς και μεγάλους μετά την εκκλησία να παίρνουν ο κάθε ένας από μια πέτρα, να κάνουν το σταυρό τους και να την πηγαίνουν μέχρι το σπίτι.
Όπως λέει η παράδοση, όσο μεγαλύτερη είναι η πέτρα τόσο περισσότερη ευτυχία γαλήνη και χαρά φέρνει στο σπιτικό.

ασκελετούρα, by renas

Η ασκελετούρα γνωστή και ως μεγαλοκρέμυδο ή κρεμμύδα είναι ένα άγριο φυτό της Κρήτης. Ακόμα και να το βγάλεις από τη γη και το κρεμάσεις, δεν παύει να βγάζει νέα φύλλα και άνθη.
 

ασκελετούρα, by renas

Ο λαός πιστεύει ότι αυτή τη μεγάλη ζωτική του δύναμη μπορεί να τη μεταδώσει σε έμψυχα και άψυχα, γι' αυτό την πρωτοχρονιά κρεμούν την ασκελετούρα στα σπίτια τους.
 

κρεμμυδα, by meropi

Πρόκειται για αρχαίο έθιμο καλοτυχίας που αναφέρεται ήδη από τον 6ο αιώνα αλλά σήμερα τείνει να εγκαταλειφθεί παρά το γεγονός ότι διατηρείται σε πολλές περιοχές.
 

ροδι, by meropi

Το ρόδι είναι σύμβολο αφθονίας, γονιμότητας και καλής τύχης. Σε πολλά μέρη της Ελλάδας και της Κρήτης κρεμούσαν στο κάθε σπίτι, από το φθινόπωρο, ένα ρόδι. Μετά τη Μεγάλη Λειτουργία της Πρωτοχρονιάς το πετούσαν με δύναμη στο κατώφλι για να σπάσει σε χίλια κομμάτια κι έλεγαν: «Χρόνια Πολλά! Ευτυχισμένος ο καινούριος χρόνος!». 

Η καλή χέρα είναι ένα ακόμα παραδοσιακό έθιμο της Κρήτης.
Σήμερα όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας συνοδεύεται από χρηματικό ποσό που δίνει συνήθως ο παππούς, η γιαγιά, ο νονός στο παιδί.
Ωστόσο παλαιότερα, η καλή χέρα ήταν ένα σπιτικό γλύκισμα που το έφτιαχναν οι νοικοκυρές.
Φυσικά σε όλο το νησί η παραμονή της Πρωτοχρονιάς «συνοδεύεται» από τα παραδοσιακά κάλαντα, ενώ η αλλαγή του χρόνου φέρνει πολλούς να τον υποδέχονται με πυροτεχνήματα, βεγγαλικά αλλά και μπαλωθιές.
 

πρωτοχρονιά μπουγάτσα, by renas

Η μπουγάτσα, την παραμονή της Πρωτοχρονιάς είναι ίσως το πιο... γλυκό έθιμο του Ηρακλείου. Το λαχταριστό γλύκισμα καταναλώνεται σε τεράστιες ποσότητες, με τις ευχές για μια γλυκιά χρονιά.
 

Διαβάστε επίσης. . .

Η αυτοδιοικητική παράταξη «ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΕΝ ΑΛΛΑΓΗ», ανακοινώνει τα πρώτα 20 ονόματα των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων του...
Τα τρέχοντα ζητήματα της ενέργειας συζήτησε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής με...
Η δημοτική αρχή Χερσονήσου καλεί δημότες και επισκέπτες να τιμήσουν με την παρουσία τους τις εορταστικές εκδηλώσεις τη...