Κυριακή 22 ΑΠΡ 2018 23:23
Ekriti.gr Logo

"Οργιο" ρευματοκλοπών στην Κρήτη! - Τι λένε τα στοιχεία

"Οργιο" ρευματοκλοπών στην Κρήτη! - Τι λένε τα στοιχεία

ρευματοκλοπη

Μπορεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να έθεσε σε εφαρμογή δραστικά μέτρα για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών, σε συνεργασία με τους φορείς της αγοράς ρεύματος, καθώς το φαινόμενο, λόγω της κρίσης και παρά την αύξηση των ελέγχων τα τελευταία χρόνια, έχει λάβει πρωτοφανείς διαστάσεις, ωστόσο οι επιτήδειοι συνεχίζουν το έργο τους ζημιώνοντας τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού και άρα το ελληνικό δημόσιο! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Διαχειριστή του Δικτύου, πέρυσι, εντοπίστηκαν 10.616 κρούσματα ρευματοκλοπών, μέγεθος που είναι το υψηλότερο όλων των εποχών, έναντι 400 το 2006. Δηλαδή σε μια δεκαετία οι ρευματοκλοπές αυξήθηκαν κατά 27 φορές, ενώ θεαματική είναι και η αύξηση του όγκου της κλεμμένης ενέργειας. Και δυστυχώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις έπεται και συνέχεια και μάλιστα με διαστάσεις ακόμη πιο ανησυχητικές!

Με συνολική κατανάλωση, για το 2016, ύψους 51.245 γιγαβατωρών, η ρευματοκλοπή αντιστοιχεί σε 1.640 γιγαβατώρες. Σχηματικά ο όγκος του ρεύματος που χάνεται λόγω κλοπής, κάθε χρόνο αντιστοιχεί στην κατανάλωση του συνόλου των νησιών του Αιγαίου πλην της Ρόδου και της Κρήτης! Οι δε απώλειες κυμαίνονται, ετησίως, στα 150 εκατ. ευρώ ενώ σε τοπικό επίπεδο από τις περίπου 500 περιπτώσεις ρευματοκλοπής, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι οι 300 αφορούν στο Νομό Ηρακλείου!
Σύμφωνα με στελέχη της ΔΕΗ στο Ηράκλειο, τα οφειλόμενα ποσά για τα οποία έχουμε κλοπή ρευματος ξεκινούν από 100 μέχρι 20 και … 200 χιλιάδες ευρώ. Ως δράστες της κλοπής εμφανίζονται και νοικοκυριά αλλά κυρίως επιχειρήσεις. Θυμίζουμε την καταδίκη επιχειρηματιών στο Ηράκλειο, τον περασμένο Δεκέμβριο, και μάλιστα με μία από τις μεγαλύτερες ποινές, που έχει επιβληθεί μέχρι σήμερα λόγω εκμετάλλευσης καταστήματος αναψυχής στην παραλιακή. Στον καθένα από τους τρεις επιβλήθηκε ποινή 6 χρόνων φυλάκισης (με δυνατότητα έφεσης) και στέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων! Η ρευματοκλοπή στο συγκεκριμένο κατάστημα είχε διαπιστωθεί πριν χρόνια από συνεργείο τεχνικών της ΔΕΗ οι οποίοι συνέταξαν την έκθεση και η διοίκηση της επιχείρησης κατέθεσε τη μηνυτήρια αναφορά.

Σχεδόν καθημερινές, στο μεταξύ, είναι οι περιπτώσεις επιχειρηματιών, και στην Κρήτη, που εντοπίζονται να κλέβουν ρεύμα, στη συνέχεια κλείνουν τις επιχειρήσεις τους και απολύουν το προσωπικό τους! Η εξέλιξη των μεγεθών της ρευματοκλοπής περιγράφεται από τον ΔΕΔΔΗΕ ως «δραματική αύξηση που οφείλεται εν μέρει στην οικονομική κρίση και απαιτεί περαιτέρω συστηματική δράση». Από τα 150 εκ. ευρώ, πανελλαδικά, ποσό στο οποίο εκτιμάται η ζημία για τη ΔΕΗ, ποσοστό περίπου 8% αφορά στην Κρήτη. Στο «οπλοστάσιο» των αρμόδιων αρχών περιλαμβάνεται ο νέος Κώδικας Διαχείρισης του Δικτύου που εξέδωσε η ΡΑΕ και περιγράφει τις διαδικασίες που ακολουθούνται για τους ελέγχους και τον καταλογισμό των ποινών, ενώ είναι σε εκκρεμότητα η έκδοση και ειδικού «Εγχειριδίου για τις Ρευματοκλοπές» που θα ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες για τις αυτοψίες, τον τρόπο με τον οποίο θα εκτιμάται ο όγκος της ενέργειας που έχει κλαπεί, ο προσδιορισμός της χρονικής στιγμής έναρξης της κλοπής με βάση αντικειμενικά ιστορικά στοιχεία κατανάλωσης, μεταξύ των άλλων.

Ελένη Μπουρμά

Διαβάστε επίσης. . .

Συνεδριάζει στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου (αίθ. Ελευθ. Βενιζέλου) την Δευτέρα 23 Απριλίου 2018 και ώρα 17:55 το Δημοτικό...
Εγκαινιάστηκε με πλήθος κόσμου και την παρουσία του δημάρχου Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινού το πρώτο πάρκο συγκέντρωσης...