Δευτέρα 18 ΙΟΥ 2018 05:08
 • Ηρακλειο
  21°C
 • Χανια
  22°C
 • Ρεθυμνο
  21°C
 • Λασιθι
  21°C
Ekriti.gr Logo

Μήνες αναμονής για ένα χειρουργείο σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο...

Μήνες αναμονής για ένα χειρουργείο σε ΠΑΓΝΗ και Βενιζέλειο...

χειρουργείο

Τη… σειρά τους περιμένουν για να κάνουν ένα χειρουργείο, από το οποίο κρέμεται η ίδια τους η ζωή, εκατοντάδες ασθενείς στην Κρήτη και την υπόλοιπη νησιωτική χώρα, που εξυπηρετείται από τα νοσοκομεία του Ηρακλείου.
Κι αυτό γιατί η αναμονή είναι πολύμηνη και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνει μέχρι και τους … 9 μήνες! Σε ό,τι αφορά στα τακτικά χειρουργεία, αυτά δηλαδή που έχουν προγραμματιστεί από τους γιατρούς.
Το σοβαρότερο πρόβλημα εντοπίζεται στο ΠΑΓΝΗ, από το οποίο εξυπηρετούνται χιλιάδες ασθενείς κάθε χρόνο, καθώς τα διαθέσιμα κρεβάτια στη ΜΕΘ είναι μόλις … 12! Για ασθενείς που χρήζουν χειρουργικής επέμβασης αλλά και για τραυματίες από τροχαία που σχεδόν καθημερινά σημειώνονται στο νησί μας…
Οι αριθμοί «μιλούν» από μόνοι τους. Σε ειδικότητες,  όπως οφθαλμολογικά περιστατικά ο χρόνος αναμονής είναι από 2 έως και 8 μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις φθάνει ακόμη και τους εννέα!
Για ογκολογικά ή νευροχειρουργικά περιστατικά είναι πιθανό κανείς να πρέπει να περιμένει από 2 έως και 5 μήνες (!)  όπως για παράδειγμα ασθενείς με νευροχερουργικά προβλήματα που χρήζουν χειρουργείου ή καρκινοπαθείς που περιμένουν να δουν πότε θα εγχειριστούν.
Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, το βασικό επιχείρημα εκ μέρους της διοίκησης του νοσοκομείου ή των ίδιων των γιατρών, είναι ότι δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ αφού τα ήδη υπάρχοντα - που είναι μόλις 12- δεν αρκούν.
Έτσι, οι συγγενείς των ασθενών επιδίδονται σε ένα ατελείωτο κυνήγι για διαθέσιμα κρεβάτια στις ΜΕΘ άλλων νοσηλευτικών ιδρυμάτων, χωρίς αυτό να επιτυγχάνεται πάντα ή προσφεύγουν στον ιδιωτικό τομέα.
Ως εκ τούτου, έχουμε συνεχείς αναβολές χειρουργείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ψυχολογία, την ίδια την υγεία των ασθενών κι εν γένει την καθημερινότητά τους.
Αυτό είναι και το σοβαρότερο πρόβλημα που προτάσσουν οι εργαζόμενοι στα δύο νοσηλευτικά ιδρύματα, μαζί με το υποστελεχωμένο προσωπικό, κάτι που άλλωστε αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα στην Κρήτη.
Να σημειωθεί ότι η Καρδιολογική Κλινική αντιμετωπίζει εσωτερικά τα δικά της περιστατικά, ως εκ τούτου, δεν συναντάται το ίδιο πρόβλημα με τις επεμβάσεις όπως στις υπόλοιπες κλινικές του ΠΑΓΝΗ.

Ελένη Μπουρμά
 

Διαβάστε επίσης. . .

Πραγματοποιείται από τις 22 μέχρι τις 29 Ιουνίου το 2ο Μαθητικό Καλλιτεχνικό Φεστιβάλ του Δήμου Ηρακλείου. Το Φεστιβάλ...
Την Τετάρτη 20 Ιουνίου στις 6.30 μ.μ. θα συνεδριάσει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου με κυριότερο θέμα τη συζήτηση για...
Συνεδριάζει στο Δημοτικό Κατάστημα Ηρακλείου (αίθ. Ελευθ. Βενιζέλου) την Τετάρτη 20 Ιουνίου 2018 και ώρα 17:55 το Δημοτικό...