Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρητικός ο "νονός" των καιρικών φαινομένων - Γιατί τα βαφτίζει

Image
Λαγουβάρδος
 clock 13:50 | 09/01/2019
writer icon newsroom ekriti.gr

Την ώρα που η χώρα σαρώνεται -σε πολλές περιοχές- από έντονα καιρικά φαινόμενα, πολλοί από εμάς αναρωτιούνται από πού παίρνουν τα ονόματά τους οι μεγάλες κακοκαιρίες.

Πρόκειται για τον Κρητικό διευθυντή Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνο της ιστοσελίδας meteo.gr, Κώστα Λαγουβάρδο ο οποιος εξηγεί την προέλευση των ιδιαίτερων ονομάτων.

Η ονοματοδοσία, λοιπόν, σε έντονα καιρικά φαινόμενα ξεκίνησε στις ΗΠΑ και στη συνέχεια υιοθετήθηκε και από άλλες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Κάθε φορά, λοιπόν, που ένα σύστημα πλησιάζει τη χώρα μας, οι επιστήμονες του Αστεροσκοπείου Αθηνών το… «βαφτίζουν».
Σύμφωνα με τον κ. Λαγουβάρδο, η ονοματοδοσία αποσκοπεί στο να διευκολύνει τη μεταφορά της πληροφορίας στους πολίτες ώστε να λάβουν, στο μέτρο του δυνατού, όλα τα απαραίτητα μέτρα-προφυλάξεις για την προστασία της ζωής και της περιουσίας τους.

Η αρχή έγινε με την εξαήμερη κακοκαιρία Αριάδνη στις αρχές του 2017 (05-11/01/2017), και ακολούθησαν η Νεφέλη, ο Ξενοφώντας, ο Ραφαήλ, η Σοφία, ο Τηλέμαχος και σήμερα η Υπατία.

Συνήθης τακτική του Αστεροσκοπείου Αθηνών, είναι να δίνει αρχαιοελληνικά ονόματα στα φαινόμενα και μάλιστα με αλφαβητική σειρά. Όσον αφορά το γένος, η αλλαγή γίνεται εναλλάξ. Από αρσενικό όνομα σε θηλυκό και ανάποδα.

Έτσι λοιπόν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας, το επόμενο γράμμα είναι το ''Φ'' και αναμένουμε το καιρικό φαινόμενο να είναι γένους αρσενικού με το όνομα Φαίδων, Φίλιππος, Φαέθων, Φειδίας, Φιλάρετος, Φιλήμων, Φωκίων που πολύ σύντομα θα ξέρουμε.
enikos.gr

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis