Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Τι πρέπει να γίνει για να εξασφαλίσουν οι αγρότες το μέλλον τους

Image
νέοι αγρότες
 clock 09:10 | 27/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

Η Νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και η επόμενη μέρα για τον πρωτογενή τομέα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις ήταν οι βασικοί άξονες, γύρω από τους οποίους  τέθηκαν μια σειρά από ζητήματα κομβικής σημασίας, στη διάρκεια του 5ο Πανελλήνιου Αγροτικού Συνεδρίου που διοργανώθηκε την περασμένη Τετάρτη και Πέμπτη, στο Ηράκλειο.
Η μεγάλη συμμετοχή και το έντονο ενδιαφέρον που υπήρξε για το διήμερο συνέδριο αποδεικνύει πως η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι στο αυριανό ψηφιακό τοπίο του αγροτικού τομέα είναι μεγάλη. Απέδειξε όμως και την ξεχωριστή θέση που κατέχει η Κρήτη στον παραγωγικό τομέα, ενώ αυτό που τέθηκε είναι πως ο αγροτικός τομέας θα συνδεθεί με τον Τουρισμό.
Οι αγρότες θέλουν να γνωρίζουν τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να κινηθούν στο μέλλον, μέσα από τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται, με στόχο την Ανάπτυξη της Ελληνικής Γεωργίας. Για αυτό και συμμετείχαν σε αυτό τον εποικοδομητικό δημόσιο διάλογο για το μέλλον του εθνικού πρωτογενούς τομέα
Σε μία κρίσιμη στιγμή για τον ευρωπαϊκό και τον εγχώριο πρωτογενή τομέα, με τις νομοθετικές προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) μετά το 2020 να βρίσκονται σε διαβούλευση, είναι σαφές ότι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στη γεωργία αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) ως δόκιμη απάντηση στην ανάγκη να συνδυαστούν οι φιλόδοξοι στόχοι της διατροφικής επάρκειας και ασφάλειας με την περιβαλλοντική προστασία και την καταπολέμηση/μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Μέσα από τις εισηγήσεις που έγιναν στο πλαίσιο του 5ου Συνεδρίου προσεγγίστηκαν οι στόχοι και τα μέτρα της ΚΑΠ μετά το 2020 που αφορούν τον εκσυγχρονισμό του ευρωπαϊκού γεωργικού τομέα, καθώς και οι αναγκαίες στρατηγικές επιλογές που πρέπει να γίνουν σε επίπεδο εθνικής πολιτικής προκειμένου ο εγχώριος πρωτογενής τομέας να γίνει πιο βιώσιμος και ανταγωνιστικός, αξιοποιώντας τη γνώση, την καινοτομία και την ψηφιοποίηση.
Βασική επιδίωξη της GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ που διοργάνωσε το Συνέδριο, παραμένει η ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των παραγωγών, των μελών και στελεχών των συνεταιριστικών επιχειρήσεων και των εκπροσώπων των κοινωνικών και οικονομικών εταίρων του αγροδιατροφικού τομέα στις εργασίες του Πανελλήνιου Συνεδρίου.
Αυτό που τόνισαν αγρότες οι οποίοι συμμετείχαν στο Συνέδριο και παρακολούθησαν τις τοποθετήσεις είναι ότι θέλουν άμεσα να ενημερωθούν για τις συγκεκριμένες δράσεις και το σχεδιασμό που έχει γίνει για την επόμενη πενταετία.
Θετικό πάντως είναι το μήνυμα που εστάλη ότι η Ελλάδα είναι σημαντικός εταίρος στην Ευρώπη και πως το συγκεκριμένο συνέδριο ήταν σημαντικό για να συζητηθεί το μέλλον της γεωργίας στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.
 
Είναι ανάγκη όμως η Ελλάδα να κάνει συμμαχίες, να βγει μπροστά και να πάψει να είναι ουραγός σε κάποιους τομείς και ουρά άλλων χωρών, όπως συμβαίνει με την Ιταλία ή την Ισπανία, σε σχέση με το λάδι για παράδειγμα.
«Στόχος ήταν δούμε τι γίνεται με το μέλλον της Γεωργίας. Πρέπει να δούμε τα σφάλματα του παρελθόντος. Έτσι θα μπορέσουμε να οργανώσουμε τα βήματα μας και την Πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσουμε για να είμαστε ανταγωνιστικοί. Πρέπει να εστιάσουμε στην ποιότητα των προϊόντων μας για να είναι ανταγωνιστικά. Αυτό προσπαθούμε εμείς ως Περιφέρεια, επιζητώντας την εξωστρέφεια και τη διασύνδεση με τον Τουριστικό τομέα», σημείωσε  χαρακτηριστικά ο ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτακης.
 
Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis