Skip to main content
ΚΡΗΤΗ

Κρήτη: Μαζί με το λαγοκέφαλο, μαζική εισβολή εκατοντάδων ξενικών ειδών

Image
lionfish.jpg
 clock 08:21 | 14/10/2018
writer icon newsroom ekriti.gr

 Δεν είναι μόνο ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο, τα ξενικά είδη ψαριών και οργανισμών που έχουν εισβάλλει τα τελευταία χρόνια στις θάλασσες της Κρήτης.
Μπορεί τα δύο παραπάνω είδη να είναι τα πλέον διαδεδομένα, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι είναι τα μοναδικά. Τα τελευταία χρόνια οι επαγγελματίες αλιείς βρίσκουν στα δίχτυα τους ουκ ολίγα ξενικά είδη, όπως είναι για παράδειγμα οι «τρομπέτες», αλλά και το μπαρμπούνι με τη ρίγα, το οποίο έχει περάσει από τον Ινδικό Ωκεανό!
Συνολικά, σύμφωνα με έρευνες που γίνονται, μέσα από την… κερκόπορτα της Ανατολικής Μεσογείου, τη Διώρυγα Σουέζ, έχουν περάσει πάνω από 900 είδη, είτε αυτά είναι ψάρια, είτε είναι άλλοι οργανισμοί, όπως είναι φύκια και μαλάκια!
Είναι ένας αριθμός τεράστιος, που καθιστά τη Μεσόγειο τη μοναδική – ίσως – θάλασσα, που έχει δεχτεί μια τέτοια μαζική εισβολή.

Ζητούμενο όλων είναι η ισορροπία στο θαλάσσιο οικοσύστημα, μέσα από το νέο σύστημα ελέγχου και ελπίδα όλων είναι να επιτευχθεί ο στόχος. Δεν μπορεί κανείς όμως να παραβλέψει το γεγονός πως οι αλλαγές που συντελούνται ήδη σε αυτό, θα είναι ακόμη εντονότερες στο μέλλον λόγω της κλιματικής αλλαγής που έχει οδηγήσει στην εισβολή πολλών ξενικών ειδών, μέσα από τη Διώρυγα του Σουέζ, που ευνοεί τη μετακίνηση των πληθυσμών και λόγω του μεγάλου μεγέθους της.

Κύρια αιτία όμως αποτελεί η αλλαγή στις συνθήκες της Μεσογείου. Για παράδειγμα επιστηµονικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί υποδεικνύουν ότι τα τελευταία 50 χρόνια η µέση θερµοκρασία της Ανατολικής Μεσογείου έχει αυξηθεί. Σε κάθε περίπτωση, το βέβαιο είναι πως μια τόσο μεγάλη εισβολή ειδών έχει  προκαλέσει προβλήματα στο εγχώριο θαλάσσιο οικοσύστηµα και σε όσους ζουν από αυτό.
«Η σύνθεση του περιβάλλοντος στο Ισραήλ, έχει αλλάξει κατά 70%. Η Κρήτη αναπόφευκτα θα δει ολο το σύστημα να διαταράσσεται στο μέλλον», είχε πει σε δηλώσεις του στο ekriti.gr παλαιότερα ο κ. Τσερπές.
 
Χαρακτηριστικά είδη
Η τροµπέτα (Fistularia commersonii) είναι ένα από τα ψάρια που πρωτοστατεί στον σαµατά. Τυγχάνει να είναι το µεγαλύτερο σε µήκος απ’ τους ξενικούς εισβολείς, φθάνει έως και 1,5 µέτρο και είναι ιχθυοφάγο.
Τρέφεται µε τους γόνους άλλων ψαριών που έχουν µεγάλη εµπορική αξία και προκαλεί ζηµιά στην παράκτια αλιεία
 
 Ο γνωστός λαγοκέφαλος, που απαγορεύεται να καταναλωθεί επειδή έχει µια τοξίνη στ’ αναπαραγωγικά όργανα και το έντερο ικανή να προκαλέσει µυϊκή παράλυση σε όποιον τον φάει, καταβροχθίζει µεγάλες ποσότητες από σουπιές και χταπόδια.
 
Ο «γερμανός», άσπρος και  µαύρος. Είναι από τα ψάρια που τρώγεται ευρέως στα Δωδεκάνησα. Είναι το πρώτο είδος, που πέρασε τη δεκαετία του 40.
 
Δύο είδη µπαρµπουνιών, τον «λοχία» που έχει µια κίτρινη ρίγα και τον «καρβουνιάρη» που είναι γκριζωπός.  Ανταγωνίζονται µε το δικό µας το µπαρµπούνι και την κουτσοµούρα
Το νέο μπαρμπούνι κολυμπά και στις Κρητικές θάλασσες. Το ψάρι ήρθε από τον Ινδικό Ωκεανό μέσω της Διώρυγας του Σουέζ και δεν είναι τοξικό. Εξωτερικά το ψάρι μοιάζει πολύ με μπαρμπούνι, ωστόσο γευστικά διαφέρει.
 
 
Ανδρέας Κριτσωτάκης
 

google news icon

Ακολουθήστε το ekriti.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για την Κρήτη και όχι μόνο.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ράδιο Κρήτη © | 2013 -2024 ekriti.gr Όροι Χρήσης | Ταυτότητα Designed by Cloudevo, developed by Pixelthis